שווייץ, שנחשבת למרכז הפיננסי "אוף שור" (של כספי משקיעים לא מקומיים) הגדול בעולם, התחייבה להעביר אוטומטית את פרטי חשבונות הבנק של זרים לרשויות במדינות המוצא שלהם - ובכך היא רושמת את אחד מציוני הדרך הגדולים במאבק הבינלאומי נגד העלמות מס. גם סינגפור, הידועה כמרכז האוף-שור השני בגודלו, הצטרפה להסכם.
בפגישה בדרג שרים בפריז אתמול (ג'), שווייץ התחייבה לחתום על תקן עולמי חדש לחילופי מידע אוטומטיים, במה שמהווה חריגה ברורה ממדיניותה שנמשכת מאות שנים, של מחויבות להגנה על פרטיות לקוחות הבנקים שלה. החלטת שווייץ היא צעד גדול מבחינת ממשלות המערב, שניהלו התקפה מתואמת נגד מעלימי מס בעקבות המשבר הפיננסי וסדרה של שערוריות מס גדולות.
שיתוף הפעולה של שווייץ הוא חיוני לחשיפת הכספים המוחבאים של עברייני המס בגלל המסורת הארוכה של החשאיות הבנקאית במדינה זו, ומגזר ניהול ההון הדומיננטי שלה, שמרכז כיום 2.2 טריליון דולר של כספים שמקורם אינו בשווייץ.
הצהרת חילופי המידע האוטומטיים, שנחתמה בכנס ארגון OECD (32 המדינות המפותחות בעולם, כולל ישראל) בפריז, מחייבת את המדינות לאסוף ולהתחלק במידע על חשבונות בנקאיים ועל הבעלות האמיתית על חברות ומבנים משפטיים אחרים כמו קרנות נאמנות.
ממשלת שווייץ אמרה שההסכם משקף את מחויבותה לפעול נגד הונאות והעלמות מס. בהודעה נאמר ש"שווייץ תומכת בהצהרת שרי OECD בנוגע לפיתוח תקן אחיד לחילופי מידע אוטומטיים בענייני מס, AEOI".
התאחדות הבנקים השווייצית מסרה ש"הבנקים בשווייץ מוכנים לאמץ את תקן חילופי המידע האוטומטיים ביחד עם מרכזים פיננסיים אחרים, בתנאי שהמידע המוחלף יתייחס אך ורק למטרות מס".
שווייץ מצטרפת בכך ל-44 מדינות נוספות שחתמו על ההסכם, שכוללות מדינות אחרות שחברות ב-OECD, את קבוצת מדינות 20G (הכלכלות המפותחות והמתפתחות הגדולות בעולם) ומרכזי אוף-שור כמו איי קיימן בקאריביים והאי ג'רזי בתעלה הבריטית. התקן העולמי הזה פותח על ידי OECD ואומץ על ידי 20G.
מרכזי האוף-שור שטרם הצטרפו להסכם צפויים לספוג לחצים להצטרף אליו, מאחר שמדינות 20G הביעו נכונות להטיל עיצומים על מדינות שיסרבו להעביר מידע. OECD צפוי לפרסם בהמשך השנה רשימה שחורה של מדינות שאינן משתפות פעולה עם היוזמה העולמית נגד מעלימי מס ואינן מאמצות אמצעים לשקיפות פיננסית.
כמה בעלי חשבונות במרכזי אוף-שור מעבירים כעת, לפי דיווחים, את כספם אל המרכזים הבודדים שנשארו מקלטי מס ולא הצטרפו לאופנת השקיפות, כמו פנמה ודובאי. על מרכזים אסיאניים כמו הונג קונג וסינגפור, שמושכים בעיקר לקוחות מאסיה-פסיפיק ומהמזרח התיכון, לא הופעלו עד כה אותם לחצים להצטרף להסכם החדש, אך סינגפור כבר אותתה על נכונותה לסייע לממשלות אחרות ללכוד עברייני מס.
ממשלת שווייץ הדגישה בהודעתה גם את העדר השקיפות בכל הנוגע לחובת הדיווח של בעלות על חברות בארה"ב, שהיא מוגבלת מסורתית. "שווייץ מצפה גם שהסעיפים המיוחדים שמתייחסים לארה"ב בנושא השקיפות של בעלים-מוטבים יהיו בעלי אופי זמני", נאמר בהודעתה.
ממשלות אירופה מצפות לכך שמיליארדי אירו יחזרו אליהן כתוצאה מהמצוד אחרי מעלימי המס. ממשלות שונות שוקלות כעת אמצעים שונים שיקלו על עברייני מס "לצאת מהארון" ולפתור את הבעיה. דוגמה טובה היא הסכם החשיפה המיוחד שנחתם בין בריטניה לליכטנשטיין, שמציע עונשים מופחתים לבעלי חשבונות בריטיים בדוכסות הזו. עד כה הצליחה ממשלת בריטניה לגבות כמיליארד ליש"ט במסים מאותם חשבונות.
התאחדות הבנקאים בשווייץ מסרה שיישום חילופי מידע אוטומטיים יחייב "פתרונות הוגנים" לטיפול בעבריינות בעבר, וכן חילופי מידע הדדיים. "הדדיות צריכה להיות חלק מההסכם, ומבנים כמו קרנות צריכים להיות חלק מחילופי המידע. הבנקים מצפים גם לפתרונות הוגנים לנכסים שלא מוסו בעבר כדי ליישם את התקן בכל מדינה".
ההצהרה אתמול אינה קובעת תאריך יעד למימוש ההסכם, אך במארס התחייבו כל המדינות שהסכימו להיות הראשונות לאימוץ תקן חילופי המידע האוטומטיים על ספטמבר 2017 לדיווח סופי על נתוני המס של משקיעים לממשלות מדינות האם שלהם. איסוף הנתונים יתחיל ב-1 בינואר 2016.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.