*** הכתבה בשיתוף אתר איטריידר
הביטקוין, אותו מטבע דיגיטלי אלטרנטיבי, קנה לעצמו בחודשים האחרונים מוניטין כפול. מצד אחד - אמצעי סחר ותשלום שעשוי להוות אלטרנטיבה אמתית לעולם המוניטרי העכשווי. ומצד שני - סחורה שלא ניתן לסמוך על היציבות שלה ושהתנודתיות שלה גרמה למשקיעים רבים למשוך את שיער ראשם מרוב עצבים.
כדי להבין כיצד ניתן להרוויח ממסחר בביטקוין, תחילה יש לפרק אותו למרכיביו:
אז מה בעצם הייחוד של הביטקוין?
הביטקוין, כאמור, הוא מבוזר לחלוטין. אין גוף מרכזי שמנפיק אותו או אחראי על השער שלו, אלא רשת שיתופית של מחשבים המחוברים לאינטרנט, ומנפיקים אותו בצורה שיתופית, גלוייה ופתוחה לעיני כל. הקוד שעומד מאחורי המערכת פתוח לעיני כל מי שמעוניין בכך. איש אינו "אחראי" על המטבע.
מי מנפיק אותו, אם אין גוף מרכזי שאחראי עליו?
תהליך ההנפקה עצמו מבוסס על עשרות אלפי מחשבים בעולם שמכניסים למסחר מטבעות חדשים על סמך פרוטוקול שיודע מראש כמה מטבעות קיימים, וכמה יהיו קיימים בעתיד. ב-2033 לא ייכנסו יותר מטבעות למחזור "יש מאין", וכמות מטבעות הביטקוין תעמוד על 21 מיליון. יש עשרות אלפי מחשבים ברחבי העולם שמוגדרים ככורים - מחשבים שמתחרים ביניהם מי יצליח להוסיף את ה"בלוק" הבא לבלוק-צ'יין (קובץ גדול שמשותף על ידי כל הכורים והוא מהווה למעשה את ההסטוריה של ה"בנק ביטקוין" - כל העסקאות שנעשו אי פעם בביטקוין). האנשים האלה מתחרים מי ימצא את הבלוק הבא - ומי שמוצא, על ידי אלגוריתם קבוע בתוכנת הכרייה, מייצר למעשה כסף יש מאין.
מה היתרונות שלו?
שלא כמו כסף מזומן, ביטקוין אפשר להעביר לכל מקום בעולם און-ליין כמעט בזמן אמת, והדבר כרוך בעמלות מזעריות. בביטקוין ניתן לבצע העברות אנונימיות לגמרי, כיוון שהפרופיל, או ה"חשבון", לא מזוהה על ידי שם.
ומה בנוגע למסחר?
כיום, בפועל, ביטקוין הוא גם מטבע וגם סחורה. זה תלוי את מי שואלים. כלומר, ניתן לשלם בו ממש כמו עם דולר ועם שקל בחנויות ושרותים שונים באינטרנט ומחוצה לו, ומדי שבוע מצטרפים עוד עסקים וחברות אשר מקבלים תשלום בביטקוין. זו המטרה שלשמה הוא נוצר, וחסידיו המקוריים מבקשים לשמור את השימוש בו לפונקציה הזו. האונינימיות והזמינות שבשימוש בו, הם טוענים, הופכים אותו למטבע אידיאלי.
אך יש גם מי שסוחרים בו כסחורה לכל דבר, או ספקולנטים שמשקיעים בו בתקווה לגרוף רווחים. את הפונקציה הזו "הרוויח" הביטקוין כתוצאה מהתנודתיות הרבה שמאפיינת אותו (לפני מספר חודשים הוא עלה תוך שבועות מפחות מ-100 דולר למעל ל-1,000 דולר, ואז צנח חזרה אל פחות מ-500 דולר), ומפני שמרבית הקמעונאים ברשת, כמו גם עסקים בעולם האמתי, עדיין לא מקבלים אותו כמטבע. לכן, עבור מרבית הסוחרים, ביטקוין הוא סחורה בלבד, שחשופה לעליות, ירידות וכוחות השוק.
אך בזה לא מסתיימות האפשרויות למסחר בביטקוין. משקיעים שמעוניינים להרוויח מהתנודתיות שמאפיינת את המטבע יכולים להשתמש באופציה בינארית כדי לסחור בו. כך, סוחרים יכולים להרוויח גם מהעליות וגם מהירידות במחיר, ולא צריכים להסתמך על שמועות או על העצבים של השוק. זאת, על סמך חיזוי נכון של הכיוון אליו ילך המטבע. באתר איטריידר, למשל, ניתן למצוא אופציה כזו.
אם כן, מטבע הביטקוין מציע אפשרויות רבות לסוחרים, ועל המעוניינים לסחור בו נותר פשוט לבחור את האופציה המועדפת עליהם - ולהצטרף לגל, שנדמה שרק הולך וגובר.