שר האוצר, יאיר לפיד, יכול להמשיך לנשום לרווחה: בחודשים ינואר-אפריל 2014 הסתכם הגירעון התקציבי במיליארד שקל בלבד, לעומת גירעון של 7.5 מיליארד שקל אשתקד - צניחה חדה של 87%. לפיכך הגיע הגירעון המצטבר ל-2.5% תמ''ג בלבד, שיעור נמוך שלא נרשם מאז 2008, לפני פרוץ המשבר הפיננסי העולמי, ונמוך משמעותית מהיעד שנקבע בחוק התקציב, 3% תמ''ג.
הגירעון המצטבר נמצא במגמת ירידה מתמשכת ובלתי פוסקת: לפני שנה עמד על 4.4% - ירידה של 43% או של כ-2 נקודות אחוז. גם הגירעון באפריל בלבד היה שליש לעומת אפריל 2013, ועמד על מיליארד שקל בלבד.
ירידת הגירעון אינה נובעת מירידה בהוצאה; לפי הנתונים שמסר אגף החשכ''ל, מתחילת השנה הסתכמו ההוצאות ב-75.7 מיליארד שקל - עלייה של 6.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. גם באפריל נרשמה הפתעה בצד ההכנסות אשר הסתכמו ב-20.1 מיליארד שקל, עלייה ריאלית של יותר מ-7% לעומת אשתקד. ברשות המסים הזכירו כי השנה חל פסח באפריל וב-2013 חל החג במארס, עניין שהביא לירידה דרמטית בהחזרי מס הכנסה ומע''מ.
עוד נמסר מרשות המסים כי בחודשים ינואר-אפריל הסתכמה גביית המסים ב-86.4 מיליארד שקל לעומת 75.9 אשתקד - כ-10 מיליארד שקל יותר; נתון זה משקף עלייה נומינלית של כ-14%. הגבייה בפועל בינואר-אפריל גבוהה מהתחזית בכ-4 מיליארד שקל (כולל אגרות), מתוכה כ-800 מיליון שקל בגין גבייה בעלת אופי חד-פעמי. ל"גלובס" נודע כי מדובר במס ששילמה חברת אינטל, שהחליטה באחרונה להשקיע עוד 6 מיליארד דולר בהרחבת המפעל בקריית גת. גם בניכוי הגבייה הזו נשאר עודף של 3.1 מיליארד שקל, כמחציתו ממסים עקיפים ומחציתו ממסים ישירים.
ברשות המסים מציינים כי נתוני המגמה מצביעים על עלייה בסך המסים הממשלתיים בקצב שנתי של כ-4% בשנתיים וחצי האחרונות. עם זאת יש לציין שקצב הגידול הואט לכ-3% בששת החודשים האחרונים, בעקבות קיפאון במסים ישירים אחרי גידול מואץ קודם לכן.
העלייה בגבייה באפריל מוסברת בעיקר בגידול הכנסות ממסים ישירים (מסי הכנסה על עבודה, הון ונדל''ן) בסך 10.8%. העלייה זו משתקפת בכל הענפים (למעט נדל'"ן). מנגד, ההכנסות ממיסוי מקרקעין ירדו ריאלית בכ-15% (611 מיליון שקל) לעומת אפריל 2013, עקב צניחה חדה במס שבח וירידה מתונה יותר (6%) במס רכישה. ברשות המסים מציינים כי באפריל 2013 הייתה גבייה גבוהה בגלל עסקה חריגה.
הגבייה משוק ההון הסתכמה באפריל ב-488 מיליון שקל, עלייה של 90% לעומת אפריל 2013. בתוך כך הגבייה מריבית עלתה ב-2.5%, בעוד שהגבייה מרווחי ניירות ערך עלתה בשיעור חד של 225%, על רקע העליות בבורסה במניות ואג"ח בחודשים האחרונים.
בהכנסות ממיסוי עקיף (מע"מ, מס יבוא) נרשמה עלייה מדודה יותר של כ-2.5% בלבד: גביית המע"מ עלתה בכ-9% לעומת אפריל אשתקד; מרבית העלייה מוסברת בהעלאת שיעורי המע"מ בשנה שעברה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.