ועדת הפנים אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את הצעתו של שר הפנים גדעון סער לקביעת יום הבחירות ברשויות המקומיות כיום שבתון, זאת לאחר שהממשלה תמכה בהצעת החוק. מטרת הצעת חוק זו היא להגדיל את אחוז ההצבעה בבחירות לרשויות המקומיות. הצעת החוק תעלה להצבעה בכנסת בשבוע הבא.
כזכור, עד היום בבחירות המקומיות לא היה יום שבתון בניגוד ליום הבחירות לכנסת שהוא יום שבתון מלא. במשרד הפנים טוענים כי יום הבחירות לרשויות המקומיות חשוב באותה המידה כמו הבחירות לכנסת ואף יותר ולכן, כדי להעלות את אחוז ההצבעה, יש לקבוע כי גם ביום זה יחול יום שבתון. יש לציין כי על פי הצעת החוק יום השבתון יחול אך ורק בתחום הרשויות המקומיות בהן תתקיימנה בחירות ועובדים יהיו זכאים לשכר בגין יום השבתון.
הבחירות ברשויות המקומיות מתקיימות פעם בחמש שנים ובמשך השנים ירד אחוז ההצבעה. כך, בעוד בשנת 1965 עמד אחוז ההצבעה על כ-83% (בדומה לאחוז ההצבעה לכנסת באותה השנה), בשנת 1978הוא צנח לכ-57% , ב-2003 עמד הנתון על כ-49% ובבחירות האחרונות שהתקיימו לפני פחות משנה עמד אחוז הצבעה על כ-51%. רק לשם ההשוואה, אחוז ההשתתפות בבחירות הכלליות לכנסת שחלו בתחילת 2013 עמד על כ-68%.
"יום שבתון בבחירות המוניציפליות לא קיים מזה 33 שנים", כך נמסר היום ממשרד הפנים, "נתוני ההצבעה מלמדים על אחוזי השתתפות נמוכים יחסית של התושבים בבחירות אלה הנובעת ממספר גורמים אשר יום השבתון הוא אחד מהם. אחוזי הצבעה נמוכים גורמים באופן ישיר לירידה בלגיטימציה של ההנהגה העירונית בירידת הסף למנדט ועל כן לקושי רב בניהול המערכת המוניציפלית. כמו כן, ישנו קושי לוגיסטי בכל הקשור ביום הבחירות בכל הקשור במערכת החינוך והצבת הקלפיות בשטח בתי הספר וקיום לימודים במקביל".
שר הפנים גדעון סער התייחס גם הוא להצעת החוק ואמר: "הבחירות לרשויות המקומיות אינן פחות חשובות מהבחירות לכנסת וחש לפעול במטרה להעלות את אחוז ההצבעה בהן".
בעוד הצעת החוק אושרה בוועדת הפנים אך עוד זקוקה לאישור הכנסת, ישנם גם גורמים המתנגדים ליוזמה זו. "לשכת יועצי המס, המייצגת את בעלי העסקים הקטנים והבינוניים בישראל, מתנגדת נחרצות להצעת החוק למתן יום שבתון בבחירות המקומיות כפי שהוצעה", כך מסר היום ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס. "לצערנו, מדובר בהצעת חוק נוספת הגוזרת על ציבור העצמאים והמעסיקים תשלום עבור יום בו עסקיהם לא זוכים לשום תפוקה או תרומה. יתרה מזאת, עצמאי שירצה בעצמו לנצל את יום החופש הזה, יפסיד למעשה יום עבודה ולא יזכה לשום פיצוי על יום בו נאלץ לסגור את העסק".
גינדי הוסיף וטען כי "הצעת החוק נראית כאילו 'נשלפה מהמותן' וכי לא נבחנו כל החלופות האפשריות להפיכת יום הבחירות לרשויות המקומיות לשבתון, שכן אנו מאמינים כי שעתיים בתחילת יום העבודה, במהלכו, או בסופו, אמורות להספיק בהחלט לכל עובד לנצל את זכותו הדמוקרטית. ההצעה מהווה המשך המדיניות שמטילה על העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים נטל נוסף קשה מנשוא, ומהווה המשך ההפליה בין מגזר השכירים לבין העצמאים והמעסיקים. מצד אחד לעצמאים אין זכויות סוציאליות בסיסיות ומצד שני הם חייבים לנשוא בנטל על זכויות שמהוות פריבילגיה לשכירים. לגבי עסקים שפתוחים גם בימי שבתון, למשל בעבודה במשמרות - יכול להיות מצב בו עובד הגיע באמצע היום למשמרת, לאחר שלא הלך להצביע כלל, ובכל זאת יקבל 200% שכר על עבודתו ביום זה. מדוע על המעסיקים והעצמאים לשאת בנטל המיותר הזה? כמה זה עולה למשק? ומדוע העסקים הקטנים, שמהווים את רוב העסקים בארץ, צריכים לממן זאת?".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.