"חייבים להטיל פיקוח על מחירי הגז הטבעי, היום גם באוצר מסכימים לכך" כך טען היום ח"כ אבישי ברוורמן יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת בפתח דיון בנושא.
ברוורמן טען כי הפיקוח הוא הכלי היחיד שניתן להפעיל נגד מונופול הגז של יזמי "תמר" ו"לוויתן" שמחזיק לטענתו את התעשייה "בת-ערובה".
ברוורמן הוסיף כי "אני מצפה משר האנרגיה להצטרף אלי ואל שלי יחימוביץ' ומנהיגות האוצר כדי לקבל את ההחלטה. אני מעוניין לקבל בתוך שבועות ברורים החלטה על פיקוח ואיתות לעולם כולו - אנחנו רוצים השקעות זרות אבל לא ניתן למונופול את הכוח העודף לפגוע בצרכן הישראלי. המחיר של הפיקוח הוא בטל בשישים לעומת המחירשהמונופול משית על הכלכלה הישראלית. דולר אחד שנוריד מהמחיר הקיים זה מיליארד שקלים לתעשייה".
יו"ר ועדת הפיקוח על המחירים באוצר, אלון אטקין, אמר בדיון כי "מחירי הגז בישראל אינם יוצאי דופן ביחס למקובל בעולם. הוועדה קיימה חמש ישיבות בנושא הפיקוח על המחירים. קצת יותר מעניין לשים את הפוקוס על המחיר אבל הדיון קודם כל הוא אם לפקח או לא לפקח ובאיזה אופן. יש הרבה משמעויות מעבר".
"עוד לא הגענו להחלטה סופית של כן לא פיקוח. ישנן מספר עמדות, אני יכול לחלק אותן לשלוש. אלה עמדות מקצועיות וצריך לכבד אותן. פיקוח על תשתיות קיים במקומות שונים והניסיון הבינלאומי הוא לא מוצלח. מצד שני ישראל יש לה מאפיינים שלא דומים למדינות שבהן הוטל פיקוח. יש מאפיינים ייחודיים כמו ספק יחיד צרכן ענק אין מעורבות של חברה ממשלתית".
אטקין המשיך ואמר כי "חלופה ראשונה היא פיקוח לפי מחיר נמוך מהמחירים היום. הצעה שניה היא לקחת במחיר שדומה למחיר היום כי המחירים היום הם לא יוצאי דופן ביחס למדינות אחרות אבל מחיר של 5.5 - 6 דולר אינו יוצא דופן. האפשרות השלישית היא לא להטיל פיקוח. הפערים בעמדות נובעים בהשלכות של הטלת פיקוח על חיפושי הנפט והגז - ויש לכך השלכות שליליות בכל מקרה. נושא שני זה מה יקרה בפיתוח של המאגרים".
"אם יש פיקוח בסוף הצרכנים משלמים יותר"
ח"כ שלי יחימוביץ' דרשה מיו"ר וועדת הפיקוח על המחירים באוצר לחשוף את נתוני הרווחיות של מפיקי הגז. " איזה סוד מסתורי עסקי יש בידיכם שאתם לא יכולים לשתף בו את הציבור. החברות מסתירות משהו? למה אתם נותנים לזה יד?" אמרה יחימוביץ' "יש נטייה לסבך כשרוצים לטשטש את העובדות, אנחנו מדברים על 350 מיליון דולר בשנה רווח עודף לחברות ועל רווח של 400%".
סגן מנהל רשות הגז במשרד התשתיות קונסטנטין בלוז אמר כי "את הרווחיות של פרויקט לא בודקים לפי דוח כספי של שנה אחת ולדבר על רווחיות של 400 אחוז בפרויקט תמר זה לא אמיתי".
הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות אלכסנדר ורשבסקי אמר כי הטלת פיקוח על מחיר הגז תנציח את המונופול של קבוצת דלק ונובל אנרג'י. לדבריו "יש עדיין פוטנציאל לא מבוטל לתגליות חדשות. אם נקבע את המחיר במחיר של תמר הפיתוח של שדות קטנים יהיה לא כדאי. המסר מפיקוח הוא שלילי למשקיעים ויש כאן חשש שלא יהיו השקעות נוספות. נישאר עם אותו המונופול לנצח".
סמנכ"ל רגולציה וכלכלה בדלק קידוחים יהודה סבן אמר כי אותה חברה מצרית שהתחייבה לספק את הגז לפני עשור - לא סיפקה אותו והמשק הישראלי הסכים לשלם את מלוא העלאת המחיר. שותפי ים תטיס סיפקו גז במחיר נמוך אבל ים תטיס זה מאגר שעלות הפיתוח שלו הייתה פחות מעשירית מפרויקט תמר. אם היה פיקוח על ים תטיס לא היה תמר ולווייתן. יש דפוס אחד שרואים בכל המדינות שהטילו פיקוח על מחיר הגז כמו מצרים ארגנטינה - בסוף הצרכנים שילמו הרבה יותר על הגז".
מחירי גז טבעי במקומות שונים בעולם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.