טיול לסופ"ש: נוסעים עם כל המשפחה לטירת האבירים

מבצר בלוואר נבנה במשך חמש שנים ע"י הצלבנים והם ישבו בו רק 16 שנים בטרם נכנעו לכוחותיו של סלאח א-דין

עונה מומלצת: כל השנה

התאמה: כל המשפחה

קושי מסלול: קל

אורך מסלול: כשני קילומטרים

משך מסלול: כשעתיים

מפה: מפת סימון שבילים מס' 3, "הגליל התחתון, העמקים והגלבוע" (מהדורה אחרונה ומעודכנת: 2010)

איך מגיעים (מבית שאן): נוסעים צפונה בכביש 90. כקילומטר וחצי אחרי הפנייה ימינה לקיבוץ נווה אור פונים שמאלה, לכוכב הירדן. הדרך צרה ומעט משובשת. היא מתפתלת במעלה עד לחניה של הגן הלאומי

שנים מעטות בלבד היה מבצר בלוואר (יפה נוף, בלטינית) מאויש. חמש שנים תמימות עמלו הצלבנים בני המסדר הטמפלרי על בנייתו המאומצת, אך רק 16 שנים ישבו בו בטרם נכנעו בשנת 1189, שנה וחצי לאחר קרב קרני חיטין, לכוחותיו של סלאח א-דין. ממגרש החניה יוצא שביל היקפי לכיוון צפון. השביל גולש מעט לעבר פתחת נחל תבור, ומספק תצפיות יפות לעבר מעלה הנחל.

מעל הנחל מתנשא הר תבור שנראה מכאן כמו צב ענק. לאורך הדרך כמה אלוני תבור נאים, חרובים ושרידי בוסתנים. לא רחוק מהשביל נמצא עין כוכבא, שבזכותו קם כאן יישוב יהודי כבר בימי בית שני. בהדרגה פונה השביל מזרחה ומתגלה הנוף שעליו חולש המבצר: עמק הירדן והגלעד. בעמק ניתן לראות את נווה אור, את גשר ואת מנחמיה. מנגד נשקף אזור הע'ור הירדני, המעובד למופת, ומעליו הרי הגלעד.

השביל מתעקל דרומה וחולף מתחת לחומות המבצר. מתחת לחומות שרידים נוספים. זהו המגדל הקדמי שנועד להגן על המבצר בפאה היחידה שבה אינו מוקף חפיר. חייליו של סלאח א-דין התגנבו אליו בחשאי, עקרו מאבניו והכניסו במקומן גזעי עצים. בהינתן האות הציתו את הגזעים והמגדל התמוטט. מהלך זה הביא לכניעת הלוחמים המבוצרים ולנפילת המבצר, שמאז לא אוכלס עוד.

השביל מטפס אל עבר רחבת תצפית מסודרת הסמוכה אל הפינה הדרום מזרחית של המבצר. כאן נמצא שער הכניסה הראשי אל בין החומות. לאחר שעוברים את מערך הביצורים וחולפים דרך השער הפנימי מגיעים לחצר הראשונה. חצר זו מקיפה חומות פנימיות יותר המהוות מבצר בתוך מבצר. במרכז חבוי הדנג'ון - מגדל העוז, שהיה המבצר הפנימי והמוגן מכול. בתחומי המבצר מסלול מקיף החולף בין כל חלקיו, כולל אטרקציות מעוררות דמיון כמו מעבר הסתרים שיורד לחפיר וגשר שמחליף את הגשר המתרומם שנמתח מעליו בעבר.