המיליארדר הישראלי לב לבייב הגיע להסכם על ממשלת אנגולה שיאפשר לו לגבות יותר כסף על יהלומים שהוא כורה במדינה זו - כך לפי מקורות יודעי דבר. לבייב יוכל למכור יהלומים ממכרה לומינאס שלו בשווקים העולמיים, במקום בהנחה לסוחרים מסוימים מסין ודובאי.
העסקה תאפשר ללבייב לייקר את היהלומים שלו בשיעורים של עד 50%, לפי שניים מהמקורות. יהלומים מקאטוקה, המכרה הרביעי בגודלו בעולם, נמכרים באמצעות יחידת השיווק הממשלתית סודיאם באנגולה לקונים מועדפים בממוצע של 100 דולר לקראט. אותן אבנים יכולות להימכר בכ-150 דולר לקראט בשווקים העולמיים, לפי המקורות.
דובר חברת אפריקה-ישראל של המיליארדר לא הגיב לפניית העיתון. אנטוניו פריטאס, דובר של חברת היהלומים ממשלתית אנדיאמה באנגולה, וארי דה אלמידה, מנהל מסחרי בסודיאם, לא הגיבו לשאלות שהופנו אליהם.
אנגולה, שהיא מפיקת היהלומים הרביעית בגודלה בעולם במונחי ערך, עם מכירות של מעל מיליארד דולר ב-2012, פועלת כעת לריכוך הגבלות שהרתיעו חיפושי יהלומים ופיתוח מכרות אחרי שחברות זרות נטשו את המדינה במשבר הפיננסי העולמי. דה בירס, חברת הכרייה הגדולה בעולם, צמצמה את פעילותה באנגולה. חברות הכריה BHP ביליטון, פטרה דיאמונדס וטרנס הקס גרופ ויתרו גם הן על פיתוח מרבצי יהלומים באנגולה.
העסקה שהשיג לבייב עשויה לעודד חברות זרות לחזור לאנגולה, שמנסה להגדיל את ההשקעות במחצבים שטרם נבדקו. לפי אחד המקורות שהתראיינו לכתבה בעילום שם, חברת המינרלים של קאטוקה, שמפעילה מכרה בבעלות חברות כמו אנדיאמה, אלרוסה וקימברלייט, יכולה לבקש מהממשלה תנאים דומים עבור מכרה צ'יאוזו שהיא מפתחת כעת.
חברת המינרלים של קאטוקה מנהלת מכרה בשם זה, שמפיק יותר ממחצית היהלומים באנגולה. הבעלות על המכרה היא של חברת היהלומים הממלכתית באנגולה, אנדיאמה, ושל אלרוסה, מיזם משותף לחברת הנפט הסינית סונאנגול וחברת אודברכט מברזיל. המכירה הפיקה 6.5 מיליון קראט יהלומים ב-2012, עם מכירות ב-575 מיליון דולר. כורי יהלומים באנגולה חייבים להקים מיזמים עם אנדיאמה, ולמכור את היהלומים שלהם באמצעות סודיאם, שהיא חברה בת של אנדיאמה.
אנגולה נחשבת לאחת ממדינות היהלומים הגדלות האחרונות שטרם נוצלו, והיא להוטה לאתר מרבצים חדשים כדי להחליף מכרות מתיישנים. התפוקה של מכרות ותיקים רבים בעולם, שרובם נפתחו לפני כ-30 שנה, יורדת בהתמדה מפני שיש פחות יהלומים בעומק לא רב שקל יחסית למצוא.
מחירי יהלומי גלם עלו שנה בכ-10%, לפי נתוני חברת הייעוץ הבינלאומית WWW. הם הוכפלו ויותר בחמש השנים האחרונות, כאשר הכלכלה האמריקנית התאוששה מהמשבר והמעמד הבינוני בסין צמח.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.