טיול לסופ"ש: נחל תנינים וג'סר א-זרקא ב"לילות רמדאן"

טיול נוף יפה בנחל תנינים ובכפר הדייגים ג'סר א-זרקא, שבימים אלה מתקיים בו גם פרויקט של סיורי ערב "לילות רמדאן"

לא רבים מכירים את מצוקי הכורכר הנאים, את הלגונות בגון טורקיז ואת מעגן הדיג הייחודי של כפר הדייגים הערבי-ישראלי ג'סר א-זרקא (ג'סר - גשר, זרקא - כחול). דווקא בימים אלה, שבהם עולים המתחים בין יהודים וערבים תושבי הארץ הזו, מעודד להיזכר שיש כאן גם מוסלמים אזרחי ישראל שחיים את חייהם בשלום ואף פעילים במיזמים של כוונות טובות.

לאחרונה קם בכפר מיזם תיירותי מיוחד, פרי שיתוף פעולה בין אחמד ג'והה, יזם ותושב הכפר שפועל רבות למען שיפור החיים בכפר, ושל נטע חנין, עורכת דין בעלת מעוף מהמושב אביאל, שצירפה חלום על ניהול גסט-האוס לתרמילאים עם חזון של תרומה לקהילה. כך הוקם "ג'וחא גסטהאוז" (Juhas Guesthouse), אכסנייה המושכת לאט-לאט תרמילאים מרחבי העולם.

במהלך חודש הרמדאן, הנפתח בשבוע הבא (28.6.2014-27.7.2014) ייערכו בכפר סיורים מיוחדים שכוללים סיפורים על עברו של הכפר, סיור בסמטאותיו, ביקור במסגד המרכזי, צעידה לאורך נחל תנינים עד השפך שלו וביקור במעגן הדייגים.

לצד אלה יתקיימו גם מפגשים עם תושבי המקום, שייספרו על מציאות חייהם. הסיורים יסתיימו בסעודת איפטר (שבירת הצום) בבית משפחה מקומית. משך הסיור כ-3 שעות (מחיר: 110 שקלים למבוגר, 50 לילד עד גיל 15; רשימת מועדי הסיורים או הזמנות לקבוצות סגורות: טל' 052-8824570, 052-3750705).

ואפשר גם לטייל באזור לבד. למשל במורד נחל תנינים, הגדול בנחלים המנקזים את רמות מנשה מערבה, למקום שבו נמהלים מימיו בגליו המלוחים של הים התיכון. זה אינו רק מסע במורד הנחל אלא גם מסע במורד הזמן, אל ימי פארה של העיר קיסריה שהוזנה מהמים שהובאו אליה במתקני מים מתוחכמים ואל ימים שבהם הוקמו עליו טחנות קמח אדירות.

בזרימתו אל עבר העת המודרנית ידע הנחל ימים שבהם חולשה שלטונית ואוזלת יד הביאו לקריסת מפעלי המים ולהיווצרותן של ביצות ממאירות, אבל היו גם ימים שבהם יובשו הביצות בעבודה קשה ובלהט אמונה.

יותר מכול זהו מסע אל נופים רכים ואל טבע פראי, וזאת אף שחיות פרא כמו הזוחל המאיים שהעניק לו את שמו (בערבית: נהר א-תמסח) כבר מזמן אינן.

לא ברור אם התנינים הובאו לכאן או חיו כאן מאז ומתמיד, אך הימצאותם במקום עד שלהי המאה ה-19 אינה מוטלת בספק.

בחלקיו העליונים של הנחל נבנתה בעת הרומית נקבה שניקזה את מי המעיינות לעבר קיסריה. במורד הנחל הופכת הנקבה לאקוודוקט - מוביל מים שחוצה במנהרה את רכס הכורכר שכיום בנוי עליו הכפר ג'סר א-זרקא.

כשממשיכים מכביש מס' 4 מערבה בכביש 6531 מערבה, מגיעים אל פארק נחל תנינים (פארק לאומי, הכניסה בתשלום בכפוף לשעות הפתיחה ולתקנון הגנים הלאומים) הצמוד לכפר. באתר התגלה אחד ממפעלי טחינת החיטה הגדולים בעולם. במשך כ-1,600 שנה ברציפות סובבו מי נחל התנינים אבני-רחיים סביב צירן.

מכלול טחנות הקמח ואבני-הרחיים בנוי סביב סכר עתיק גדול שנבנה על ערוץ נחל התנינים בנקודה הצרה ביותר שלו - שבה הוא חוצה את רכס הכורכר שחסם את דרכו לים. ככל הנראה, הרעיון להקים את הסכר עלה בעקבות צורך הולך וגובר במציאת מקורות מים נוספים לעיר קיסריה, שגדלה לממדי ענק במושגים של אותה תקופה.

מהנדסי התקופה נתנו עינם במקורות המים שמצפון לעיר: עיינות תמסח ויתר הנביעות במישור שבין דרום הכרמל לרכס הכורכר שעליו בנוי כיום קיבוץ מעגן מיכאל.

בעיה אחת ניצבה בפניהם - הנביעות נמוכות ממפלס העיר קיסריה. כדי להתגבר על הבעיה הוחלט להקים סכר שנועד לאגום את מי המעיינות והנחל, להעלות את מפלסם בכחמישה מטרים, וכך לאפשר את הזרמתם לעיר.

לצד המתקנים הקדומים יש בשמורה ערב רב של צמחיית נחלים, שפע דגים, צבים רכים, עופות מים ואף יונקים.

מסלול יפה, אם כי מוזנח, נמשך מהאתר הארכיאולוגי ודרך סבך הצמחייה עד שפך הנחל לים התיכון, בואך שרידי "הגשר הכחול" שהוקם לקראת ביקורו של קיסר גרמניה וילהלם השני בארץ ישראל בשנת 1898, שרידיו של תל קרוקודילופוליס העתיק, המשקיפים על הים ועל מעגן הסירות הציורי של ג'יסר א-זרקא. הדרך משם אל לב הכפר קצרה למדי.

קיץ (רב) תרבותי

כדאי לשים לב לתוכנית הקיץ העשירה והמגוונת של המוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים. החודש מתקיימת סדרת הרצאות מרתקת על תרבות האיורים המפוארת של כתבי היד האיסלמיים מהמאה ה-13 ואילך. ביולי-אוגוסט יתקיים במוזיאון פסטיבל מוזיקה אתנית, שבו יתארחו אמנים כמו דיקלה, משפחת אלייב, חיה סמיר, יאיר דלאל, אהוד בנאי ועוד רבים וטובים.

הפלמ"ח 2, ירושלים טל' 02-5661291