קטגוריית מצלמות המירור-לס (MirrorLess) שנכנסה לארץ לפני כשנתיים, ממשיכה להתבסס בענף. מדובר במצלמות ללא מראה, שמתאפיינות בממדים יחסית קטנים, הנמכרות עם עדשה יחסית בסיסית במחיר שמתחיל ב-1,500 שקל.
העדשות שמגיעות בערכה הן בסיסיות, וניתן בעלות נוספת של מאות שקלים ויותר, לקנות עדשה טובה יותר. הן משמשות במיוחד כחלופה למצלמה קומפקטית שלא מציעה פערים משמעותיים לעומת הסמארטפונים החדישים.
למעשה, מצלמות המירור-לס אמורות לענות על צרכיהם של צרכנים שלא מסתפקים במצלמות קומפקטיות, אבל עדיין לא רוצים לרכוש מצלמת DSLR, בגלל משקלן הכבד והמבנה היחסית גדול של המצלמה.
למי כדאי לקנות מצלמה כזו? למי שלא רואה את עצמו קונה מצלמה עם מבנה גוף ענק, שדורשת לצלם דרך עינית ועם ממשקים שלא כל משתמש חובב רוצה ומסוגל ללמוד.
"גלובס" בדק 4 מצלמות מירור-לס ברמות מחיר בינוניות ומעלה, שבאות לתת פתרון למי שמוכן להשקיע כ-3,000 שקל - דגם NX300 של סמסונג, ILCE-5000L של סוני, J4 של ניקון ו-G6W של פנסוניק.
לכל הדגמים יש התקן WiFi, המאפשר להעביר את התמונות בקלות באמצעות אפליקציה תואמת לסמארטפון. כך אפשר לחלוק את התמונות עם חברים במייל או באחת מהרשתות החברתיות, ללא צורך בחיבור למחשב.
המצלמות שונות בגודלן - ניקון מרגישה כמעט כמו מצלמה קומפקטית, ואילו סוני קצת יותר גדולה ונוחה ביד. סמסונג מציעה את העדשה הבומבסטית ביותר, בעוד שפנסוניק כבר מזכירה בגודלה מצלמת DSLR.
כדי לבדוק את איכות הצילום, הגדרנו כל מצלמה להגדרות הצילום האוטומטיות שלה, כפי שהיצרן חושב שהצילום יהיה הטוב ביותר עם זיהוי המצבים האוטומטי. כולן הוציאו תמונות טובות באור יום או במקומות סגורים. ההבדלים באור יום היו מינוריים, כאשר ניקון נתנה צבעים חמים יותר מהאחרים, אך איכזבה בצילומי הלילה ובצילום הווידיאו. גם האחרות אכזבו לרוב בצילומי הלילה.
נראה שעל המחיר הבסיסי של המצלמה, כדאי להוסיף עדשה טובה יותר מהמקורית. מסקנה נוספת היא שמצלמות המירור-לס אמנם מציעות איכות טובה ממצלמה קומפקטית, אבל לא מדובר בתחרות באיכות של מצלמת DSLR.
מבין המצלמות שבדקנו, אהבנו במיוחד את סמסונג וסוני. את סמסונג אהבנו גם מבחינת העיצוב והממשק החכם, וגם בזכות המחיר - שהוא הנמוך ביותר מבין הדגמים שבדקנו. תוצאות הצילום היו חדות ונקיות, ואפילו בלילה קיבלנו תוצאות טובות.
בסוני 5000L אין אמנם מסך מגע, אבל הצג שלה מסתובב ב-180 מעלות לצילום עצמי, הזום מוצלח יותר מאחרים והצילומים התוצאות ביום ובלילה טובים. מי שרוצה לחסוך 500 שקל, יכול לקבל את הדגם של סמסונג במחיר משתלם יותר.
סוני ILCE-5000Lף צילום טוב גם בלילה
עדשה: בדגם 5000L של סוני מציעה חיישן של 20.1 מגה פיקסל ועדשה של 16-50 מ"מ. הזום מוצלח.
צילום סטילס: הצבעים בתמונות רוויים (קצת פחות מאלו של ניקון). התמונות שמתקבלות חדות. הופתענו לטובה מתוצאות הצילום בלילה, בשל הרמה הנמוכה של הרעשים בתמונה.
צילום וידיאו: צילום הווידיאו מתבצע באיכות HD.
התוצאות טובות, כאשר כיוון הצבעים הוא יותר מט.
ממשק ותקשורת: הממשק של סוני בנוי לעולם משתמשי הסמארטפונים, רק שסוני לא גיירה אותו לעברית.
המסך נוח לשימוש, כאשר סוני גם מציעה חיבור WiFi המאפשר לתקשר עם סמארטפון והורדת אפליקציות נוספות.
יש כאן גם חיבור אלחוט מסוג NFC, המאפשר להעביר תמונות בין שני המכשירים באמצעות נגיעה (דרוש סמארטפון תומך בטכנולוגיה).
תשמחו לדעת שסוני מאפשרת גם שימוש בכרטיסי זיכרון סטנדרטיים מסוג SD ולא רק באמצעות הפורמט הכושל של סוני - ממורי סטיק.
מסך: הצג בגודל 3 אינץ', אך אינו מסך מגע. איכות המסך בינונית ויוצרת תחושה שהתמונה פחות טובות ממה שהן בפועל.
אחד הדברים הנחמדים במסך של סוני הוא שהוא מסתובב ב-180 מעלות כלפי מעלה, כך שניתן לצלם צילומי סלפי בקלות.
הנדסת האנוש של המצלמה מאפשרת אחיזה נוחזה ויציבה, מה שתורם לאיכות התמונה.
משקל: 385 גרם.
מחיר: 3,000 שקל, כולל כרטיס זיכרון 4 ג'יגה מתנה, 3 שנות אחריות על-ידי היבואן ישפאר וקורס צילום.
סמסונג NX300: טובה ומשתלמת
דגם NX300, שהושק כבר לפני שנה (ואף נסקר במדור זה), מספק תמורה מצוינת לכסף גם בהשוואה לדגמים חדשים של היצרניות המתחרות.
עדשה: סמסונג מספקת בדגם הזה חיישן עם רזולוציה של 20 מגה פיקסל, ועדשה של 18 עד 55 מ"מ.
צילום סטילס: העדשה של סמסונג הצליחה לחלק את האור בצורה טובה מאוד, כאשר הגוונים היו יותר לכיוון המט. צילום הלילה היה סביר, ללא גוונים שנתנו תחושה לא אמיתית, אבל התאורה לא הגיעה לכל האזורים בתמונה. סמסונג מצרפת לערכה פלאש חיצוני.
צילום וידיאו: צילום Full HD שבהחלט עשה עבודה טובה.
ממשק ותקשורת: מבין הדגמים שבדקנו, סמסונג היא היחידה שהבינה שאין טעם לסבך את המשתמש בממשקים מעצבנים.
הדגם מציע ממשק פשוט בהשראת הסמארטפונים, כולל גיור מלא שלו לעברית. המצלמה כוללת חיבורWiFi, המאפשר בצורה קלה מאוד, לשלוח את התמונות בדואר אלקטרוני, לגבות אותם לשירותים שונים ברשת, כמו OneDrive של מיקרוסופט ושיתוף בפייסבוק. מעבר לזה, המצלמה יודעת לתקשר בקלות עם סמארטפונים התומכים בטכנולוגיית אלחוט לטווח קצר מסוג NFC.
במכשירים שאין בהם NFC ניתן לבצע פעולה זו בהגדרות שונות.
מסך: המצלמה כוללת מסך מגע באיכות מוצלחת בגודל 3.3 אינץ', נוח לשימוש וגם מאפשר לכוון אותו, כך שניתן לצלם, גם שמחזיקים את המצלמה מעל הראש. לא לצילומי סלפי.
משקל: 395 גרם.
מחיר: 2,500 שקל, כולל אחריות לשנתיים.
ניקון J4: טובה בעיקר ביום
עדשה: דגם J4 של ניקון מציע חיישן של 18.4 מגה פיקסל ועדשה 10-30 מ"מ.
צילום סטילס: הזום קצת חלש. הצבעים רוויים וחמימים ונעימים לעין. צילומי הלילה מאכזבים בשל גירעון ורעשים רבים.
המצלמה יודעת לצלם עד 40 תמונות בו-זמנית ואז ניתן לבחור את התמונה הטובה ביותר - מדובר ביכולת שימושית כשמצלמים פעילויות ספורט. אפשר לשנות צבעים ולבצע אפקטים לתמונה ישר מהמצלמה (למשל, שפרח מופיע עם הצבעים שלו וכל הרקע מופיע בגווני אפור).
בעוד שבמצלמות אחרות העדשות מגיעות עם כיסוי פלסטיק נפרד, שצריך לזכור לשים בכיס בזמן שמצלמים, ה-J4 כוללת כיסוי עדשה אלקטרוני.
צילום וידיאו: צילום הווידיאו עומד על Full HD. התוצאות בינוניות, התמונה לא נקייה, לעתים קרובות קצת רועשת ובמקרים מסוימים חשוכה, גם באור יום. עדיף להשתמש בצילום הווידיאו רק כשאין פתרון אחר.
ממשק ותקשורת: ניקון לא גיירה את הממשק שלה לעברית, וחבל שכך. ניתן לחבר את המצלמה באמצעות תקשורת ה-WiFi לסמארטפון ואז להשתמש בו בתור שלט רחוק להפעלת המצלמה, כולל חיווי המתרחש מהעדשה בזמן אמת. ניתן גם להעביר את התמונות מהמצלמה לסמארטפון ולשלוח אותן כבר מהשטח לחברים בוואטסאפ או במייל.
מסך: מסך מגע בגודל 3 אינץ' עם צבעים חיים, כך שהתמונות על מסך המצלמה נראות טובות יותר מעל מבמחשב.
משקל: 317 גרם (כולל עדשה וסוללה).
מחיר: 2,700 שקל כולל אחריות לשנתיים דרך היבואן הדר.
פנסוניק Lumix G6W: טובה אך מגושמת
עדשה: דגם G6W של פנסוניק מציע חיישן 16 מגה פיקסל, והיא כוללת עדשה 14-42 מ"מ.
צילום סטילס: הזום סביר ומקביל למתחרים (פרט לסוני שסיפקה תוצאות יותר טובות). התמונות יוצאות בגוון מט קצת דהוי, כשבסך-הכול האובייקטים נראים בצורה חדה. בלילה התמונות מוארות ועם מעט רעשים.
צילום וידיאו: צילום הווידיאו עומד על Full HD. התוצאות בסך-הכול טובות עם צבעים רווים. בהחלט מדובר בפתרון שימושי כאשר רוצים לצלם סרטוני וידיאו של הילדים.
ממשק ותקשורת: ממשק המצלמה לא גויר לעברית - בעיה שחוזרת על עצמה אצל רוב היצרניות (פרט לסמסונג בכתבה זו), וחבל מאוד שכך.
הממשק סביר, אבל לטעמנו לא תמיד מספיק פשוט להבנה. המצלמה כוללת חיבור WiFi וגם NFC לצילום מרחוק עם המצלמה באמצעות הסמארטפון - צג ה-G6W משודר בזמן אמת לסמארטפון. ניתן גם להעביר תמונות בין שני המכשירים.
מסך: מסך מגע בגודל 3 אינץ' באיכות טובה, כאשר פנסוניק גם מאפשרת להפוך אותו ב-180 מעלות ובכך לשמור עליו מוגן מפני שריטות. מעבר לזה, ניתן בקלות לצלם עם המסך תמונות סלפי. לחובבי העיניות, פנסוניק מאפשרת לוותר על שימוש המסך בעת צילום ולעבוד עם העינית.
משקל: ה-G6W לא קלה - 555 גרם. גם העיצוב שלה יחסית גדול לעומת הדגמים האחרים שנבדקו.
מחיר: 3,200 שקל, כולל שנת אחריות על-ידי היבואן יורוקום.