מניות הביומד שוב יוצאות לסחרור שמחמם את הבורסה. מניית מדיוי , ששברה שיאים עם עלייה של יותר מ-1,300% בשבוע וחצי, כבר איבדה 38% מהשיא, נחיתה ששווה מעל 30 מיליון שקל במונחי שווי שוק בשלושה ימי מסחר.
מהלך זה לא מפריע למניות אחרות לנסוק ללא הודעות משמעותיות. קחו למשל את פרוקוגניה בשליטת צחי סולטן וניר פלג, שהודיעה לפני כחודש על כוונתה למזג לתוכה את פעילות חברת סאן טים, וב-3 הימים האחרונים עלתה ב-260%, דווקא על רקע הודעת החברה שבכוונתה לצאת להנפקה. כעת עומדת החברה על שווי מרהיב של 18.7 מיליון שקל. גל עליות דומה כבר תקף את פרוקוגניה באפריל, אז הצליחה להגיע משווי של 2.9 ל-7.5 מיליון שקל, עלייה של 150% במניה.
ביומדיקס עולה היום בכ-70% ומשלימה עליה של 140% ב-3 ימים. שוויה עומד על 27.1 מיליון שקל. בי.אס.פי , חברה שפעילותה דלה ביותר, קופצת היום 31% לשווי של 11.2 מיליון שקל, ללא הודעה. ווקסיל עלתה 30% ביומיים לשווי של 31.3 מיליון שקל.
גל ספקולטיבי מכה במניות הביומד הקטנות מעת לעת ואז עוזב אותן לאנחות, ורוב המניות הקטנות חוזרות בסופו לאותם שוויים זעומים מהם התחילו. הגל הנוכחי מזכיר, למשל, את הטירוף שאחז במניות הביומד לפני כשנה. התחילה בו אייסקיור מדיקל , שעלתה ב-510% בשלושה ימים, לשווי של 27.6 מיליון שקל.
לעליות של אייסקיור נדבקו מניות נוספות, למשל נסווקס, שהיום כבר נקראת תראפיקס : לפני כשנה, מעט אחרי הנסיקה באייסקיור, עלתה המניה 153% ביום אחד על רקע השקעה של מיליון דולר. היום היא נסחרת המחיר של 10% בלבד מעל הימים שלפני העליות ההן. ומה לגבי בי.אס.פי , אותה חברה שנוסקת היום 30% ללא הודעה? לאחר שעלתה 186% ביום לפני כשנה, מנייתה היום נסחרת בכ-33% פחות מהמחיר שלה לפני אותן עליות. כלומר, מי שהשקיע בה בשיא דאז, מופסד כעת, אחרי העליות של היום, כ-77% על כספו.
יצוין כי השנה שעברה מאז הייתה מצויינת לסקטור הביומד העולמי, כך שחוסר היכולת של המניות הללו לשמור על ערכן אחרי גל העליות (ראה טבלה), חמור יותר אם משווים אותו לכלל ביצועי התחום.
קדמו לכך גלים נוספים. באפריל 2012 חברת ITGI של צבי בומס, זינקה לפתע 200% בשלושה ימים. נסווקס, שכיכבה גם בגל של 2013, עלתה אז 90% ביום ללא הודעה. רדהיל וביריינסוויי קפצו, אמנם בתגובה לתוצאות נסיויים ממשיות, אך יותר בחדות מכפי שהיו אולי מגיבות בימים אחרים. מניות רבות נוספות הגיבו בחיוב - עד כדי עליה של 7% במדד הביומד.
למה עכשיו?
מה הצית את מדיוי? מה מוביל לעליות הספקולטיביות במניות הביומד - מדוע עכשיו ואיך דווקא המניות הללו? מדובר במשחק בין גורמים מתוחכמים בשוק, לבין המסחר הממוחשב, לבין הציבור הרחב של המשקיעים, ומול השורטיסטים. כפי שמציין גורם בשוק, שמכיר את המשחק משני הצדדים - צד המשקיע וצד בעל השליטה בחברה נסחרת: "הכל סיפור של כמות הסחורה הצפה. בחברה כמו מדיוי (שמוזגה לא מזמן לשלד גלייקומינדס), יש מעט סחורה צפה, ולכן קל מאוד ליצור בה עליות התחלתיות, ואז המכונות נכנסות, כי הן מזהות את העליות".
השלב הבא הוא שהתקשורת מתחילה לכתוב על החברה, והמשקיעים ממקדים בה עניין מחזורי המסחר עולים, וזה מושך את הספקולנטים, משום שדרוש להם מחזור מסחר גבוה כדי להיכנס ולצאת בעיתוי שהם רוצים.
במדיוי היה אלמנט נוסף. "מישהו כנראה שיחק שם מאוד יפה עם השורטיסטים", אומר הגורם מן השוק. "כשהוא זיהה עלייה במניה, החל לקנות, עד שהגיע לרף ההפסד שהציבו לעצמם השורטיסים, והכריח אותם להתכסות (לרכוש בחזרה את מניותיהם), מצב ששלח את המניה למחיר גבוה יותר, ואז הוא מכר. הוא חזר על כך מספר ימים, אבל לא בכל יום כדי שלא ניתן יהיה ללמוד ולצפות את ההתנהגות שלו. המהלך הזה התבטא בתנודתיות העזה במניה - יום אחד עולה 80%, יום אחרי כן יורדת 46%".
הדבר מתאפשר, כאמור, בתנאים שבהם הסחורה הצפה מעטה. ההנהלה ובעלי השליטה במדיוי, שלאו דווקא הייתה להם יד ורגל במהלך, ראו את העליות וביקשו להנפיק - אבל לא היה להם תשקיף מדף. לכן נאלצו להציע מניות חסומות. אולם, אף אחד לא רצה לרכוש מניות חסומות לחצי שנה, גם בהנחה, משום שלא יכלו לגדר את ההנחה באמצעות שורט - לא נמצא צד שני למהלך, שיהיה מוכן להשאיל את המניות הללו לחצי שנה במחירן הגבוה.
"מדיוי הפסידה פוטנציאל להנפקה בגלל היעדר תשקיף מדף. האם הייתה יכולה לשלוט בזה? במידה מסויימת כן, אם הייתה נמנעת ממינוי עושה שוק למניה. אז הייתה המניה נשארת ברשימת דלי סחירות בה ניתן לסחור רק פעמיים ביום, ולא ניתן היה לבצע מהלך כזה, עד שהחברה הייתה כותבת תשקיף מדף, ורק אז ממנה עושה שוק, ומקווה שהמהלך של הספקולנטי יגיע אחרי כן".
אם כן, יש כאן לקח לחברות הביומד - לא מזיק שיהיה תמיד תשקיף מדף פתוח,. יכול להיות שתצוץ הזדמנות, בלי שבכלל הזמנתם אותה. הבורסה היום היא מקום די בעייתי לסוחרי היום. מחזורי המסחר נמוכים, מכונות האלגו טריינדינג השתלטו על המסחר. המשקיעים התאכזבו מסקטור הנפט, בעקבות כישלון הקידוחים מירה ושרה, ים3 של שמן ואפק של גלוב אקספלוריישן, בהם הפסידו יותר מ-90% מכספם. סקטור הנפט גוסס, החלום נגוז, והכסף הספקולטיבי מחפש אפיקים אחרים - ומוצא אותם בביומד.
כך זה נגמר בפעם הקודמת
מניות הביומד שלוהטות בימים האחרונים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.