61 חברות נמחקו מהמסחר מתחילת 2013, 24 מרצון

23 חברות לא עמדו בכללי השימור של הבורסה ו-14 נמחקו על רקע כניסתן להסדר או לפירוק

הבורסה לניירות ערך / צילום: תמר מצפי
הבורסה לניירות ערך / צילום: תמר מצפי

הרגולציה המתגברת על החברות הציבוריות וחוק הריכוזיות ממשיכים לתת אותותיהם בבורסה המקומית. ממחקר שפרסמה הבוקר הבורסה בתל אביב עולה, כי מתחילת 2013 ועד אפריל 2014 (כולל) נמחקו מהמסחר 61 חברות - ש-23 מהן נמחקו מתחילת השנה.

ממחקר שביצעה נורית דרור מיחידת המחקר של הבורסה עולה, כי 24 חברות שנמחקו במהלך 16 החודשים הנ"ל עשו זאת מרצונן. לצד חברות אלה, נמחקו גם 23 חברות שלא עמדו בכללי השימור, ו-14 חברות נוספות נמחקו על רקע כניסתן להסדר או לפירוק.

המחקר מתמקד בעיקר ב-24 החברות שנמחקו מרצון. חברות אלה מהוות 40% מסך החברות שנמחקו מהמסחר במהלך התקופה, ושווי השוק שלהן עמד על כ-24.5 מיליארד שקל.

כמחצית מחברות אלה נמחקו בעקבות מיזוג עם חברות בורסאיות - כלומר השטחת פירמידות, בהתאם להמלצות ועדת הריכוזיות וחוק הריכוזיות. בקבוצה זו נכללות 12 חברות עם שווי מצרפי של כ-7.7 מיליארד שקל (כ-32% משוויין המצרפי של 24 החברות שנמחקו מרצון), שהגדולות בהן היו כור, כלל תעשיות, דלק ישראל וקרדן רכב.

ארבע חברות נמחקו בעקבות תהליכי מיזוג עם חברות בינ"ל. מדובר בחברת הביומד גיוון אימג'ינג, בחברת המחשבים ריטליקס והחברות פילת מדיה ופלואוסנס. ערב מחיקתן, הסתכם שוויין של ארבע החברות הללו בכ-6.5 מיליארד שקל, המהווים כ-27% משוויין המצרפי של 24 החברות שנמחקו מרצון.

בבורסה לא מתרגשים ממחיקתן של החברות הללו, שמשקפת, לדעתם, חלק ממגמה ארוכת-טווח של רכישת חברות ישראליות אטרקטיביות על-ידי גורמים בינלאומיים. הם אף מגדירים את רכישתן של החברות הללו כהבעת אמון ועניין בהן מצד גורמים בינלאומיים.

מנגד, את אחת משתי החברות דואליות שמחקו את מניותיהן מהמסחר בת"א הגדירו בבורסה כ"הפסד לשוק ההון הישראלי". מדובר כמובן בחברת מלאנוקס, שבספטמבר 2013 נמחקה מהמסחר אחרי שש שנים, עם שווי שוק של כ-7.7 מיליארד שקל. החברה הדואלית הנוספת הייתה סימטרון, שמחזורי המסחר בה ושווי החזקות הציבור היו נמוכים.

חברות נוספות שהוגדרו על-ידי הבורסה כ"הפסד בהיבט הבורסאי" היו אלעד קנדה וצים שיווק - שתי חברות שמוזגו בחברות פרטיות של בעלי השליטה בהן. חברת הנדל"ן אלעד קנדה, שערב המחיקה עמד שוויה על כ-1.9 מיליארד שקל; וצים שיווק, שנמחקה מהמסחר בעקבות מיזוג עם המתחרה "יינות ביתן", בשווי של כ-326 מיליון שקל.

החברות שנמחקו מרצון
 החברות שנמחקו מרצון