משרדי האוצר והחקלאות מבקשים לבטל כליל את התכנון בענף הצאן, במטרה להביא להורדת מחירי מוצרי חלב העשויים מחלב כבשים ומחלב עזים.
ביום חמישי הקרוב ידון הקבינט החברתי-כלכלי בהצעת ההחלטה של האוצר, ולפיה מכסות גידול חלב צאן יבוטלו בהדרגה, עד שיבוטלו כליל ב-2019. במקביל, יעניק האוצר רשת ביטחון זמנית למגדלי הצאן, שתפצה אותם על הירידה במחיר החלב, וכן יעניק פיצוי למגדלים שיבקשו לעזוב את הענף.
באוצר מקווים כי צעד זה יביא להוזלה של עשרות אחוזים במחירי מוצרי החלב העשויים מחלב צאן - של לפחות 20%-30%.
כיום, משק חלב צאן מתוכנן בדומה לענף חלב הבקר ולענף הביצים. במסגרת זו נקבעות מדי שנה מכסות גידול לחקלאים. לפי נתוני האוצר, תפוקת חלב הצאן היא 20 מיליון ליטר בשנה בלבד, לעומת 1.3 מיליארד ליטר בשנה לחלב בקר. במונחים כספיים זהו שוק של 350-450 מיליון שקל בשנה במחירים לצרכן, והענף צומח באחוזים ניכרים מדי שנה.
באוצר אומרים כי מחירי מוצרי חלב הצאן בישראל הם מהגבוהים בעולם. לטענתם, מחירי השוק המקומי מסבסדים ייצור חלב מיותר דרך מחירים נמוכים ביצוא. כמו כן, יצרנים רבים מייצרים "מחוץ לחוק" בשל ההגבלה בחלוקת מכסות, בעיקר במגזר המיעוטים.
באוצר אף מביאים כדוגמה את מחירה של גבינת פטה "פיראוס" של תנובה, הנמכרת בישראל במחיר של 72-112 שקל לקילו, בעוד שמחירה של אותה גבינת "פיראוס" ברשת קוסקו בארה"ב עומד על 46 שקל בלבד - פער של 56%-140%.
"צריך לפתוח את הענף"
לדברי אודי אדירי, סגן ממונה על התקציבים באוצר והאחראי על תחום חקלאות, "למשטר התכנון בענף הזה אין היגיון. כל המכסות לחלב צאן הן רק במגזר היהודי, וכל מגדל לא יהודי יכול לגדל מה שהוא רוצה. המטרה של המכסות המוגבלות היא שהמחירים לא יירדו.
"המחלבות מוכרות בחו"ל את המוצר בחצי מהמחיר שלו בישראל. כך, מחיר גבינת פטה 500 גרם של תנובה בארה"ב נמוך מהמחיר של אותה גבינה 200 גרם בארץ ועומד על 4.5 דולר.
"הלכתי לסופרמרקט בארה"ב וראיתי את זה. שאלתי כיצד, והתשובה שקיבלתי היא שיש עודפי חלב. לא רוצים להוריד את מחיר החלב בארץ, אז מייצאים לחו"ל במחיר נמוך, העיקר שלא להוריד את המחיר בארץ. צריך לפתוח את ענף הצאן - שכל מי שרוצה לגדל כבשים ועזים לחלב, יוכל לעשות זאת".
לדברי אדירי, " התכנון הנוכחי טוב מאוד למחלבות ומשרת את השחקנים הגדולים. התכנון כל-כך משמעותי בענף, ולכן הוא מאוד פוגעני. הצרכן נפגע מעצם היות הענף מתוכנן. היום מוצרי הצאן הם מוצר יוקרה. ברגע שהמחיר יירד - הכמות תעלה מאוד, הענף יגדל, והרבה ייהנו ממנו".
בתקופת המעבר, שתימשך 4 שנים, יגדלו היקפי המכסות שיוקצו ליצרני חלב צאן. בשנת 2011 תגדל המכסה ב-20%, בשנת 2016 תעמוד המכסה על 200% מהמכסה בשנת 2015, ואילו בשנים 2017 ו-2018 היקף המכסה שתוקצה לכל יצרן יהיה 150% מהיקף מכסתו בשנה שקדמה לה. משנת 2019 לא יוגבל ייצור חלב צאן במכסות.
הצעת ההחלטה גם קובעת כי מכסת יצרן בודד לא תעלה על 12% מכלל המכסות בענף בשנה קודמת, והחל משנת 2019 ייאסר על יצרן בודד להחזיק בנתח שוק של יותר מ-12% מסך הכמות שיוצרה בשנה קודמת.
במשרדי האוצר והחקלאות מעוניינים לעודד כניסה של שחקנים חדשים לענף, ושבכל אחת משנות המעבר יוקצו מכסות ל-8 יצרנים חדשים, ובכלל זה יצרנים המייצרים חלב במסגרת "משק סגור", קרי, יצרן המוכר את החלב רק למחלבה קולטת במשקו.
העדפה לבני מיעוטים
עוד נקבע כי תינתן העדפה בהקצאת מכסות חדשות לבני מיעוטים. החל בשנת 2018 לא תוגבל כלל כניסת יצרנים חדשים לענף. מגדלי חלב הצאן יקבלו כאמור רשת ביטחון שבמסגרתה הם יפוצו באופן הדרגתי על הירידה במחיר החלב.
בשנת 2015 שיעור הפיצוי יעמוד על 95% מהירידה במחיר, ב-3 השנים לאחר מכן יירד הפיצוי ב-5% כל שנה. בשנת 2019 יפוצו החקלאים בהיקף של 25% בלבד, ולאחר מכן לא יהיה עוד פיצוי.
התקציב הכולל לתוכנית עומד על 50 מיליון שקל. 20 מיליון שקל מתוכם הם העלות המוערכת של רשת הביטחון.
האוצר יעניק מענק פרישה ב-2015-2016 לחקלאים שיבקשו לפרוש מהפעילות. העלות התקציבית הכוללת של סעיף זה עומדת על 15 מיליון שקל.
בנוסף יוקצו 12 מיליון שקל למענקים להשקעות והתייעלות של הענף וכן 2.5 מיליון שקל לתמיכה ביצוא ובשיווק.
לדברי אדירי, "במועצת החלב יושבים חקלאים ומחלבות ומתכננים הכול ביחד. זה מורכב ובעייתי. כולם נהנים מזה. זו יד רוחצת יד. אם נגלה שהמחיר לרפתן יורד ולצרכן לא, אז נרד לעומקם של דברים ונפעל באלטרנטיבות שונות כמו פיקוח מחירים".
אדירי גם אומר כי התוכנית הנוכחית היא "צעד ראשון בחבילה של צעדים", ורומז לכך שצעדים נוספים עשויים להינקט בענף חלב הבקר ובענף הביצים - שני ענפים מתוכננים נוספים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.