בדיקת "גלובס": מתי משתלם "לשנמך" את הסמארטפון?

האם כדאי לרכוש את גרסאות המיני, הקומפקט והניאו של הסמארטפונים המובילים, דוגמת גלקסי S5 ו-G3? ■ "גלובס" בודק מה משמעות הדיאטה שזוכים לה המכשירים האלה, ובאילו מהדגמים כל מה שנשאר מהמכשיר הוא רק שם המותג

יצרניות הסמארטפונים נוהגות להוציא מדי שנה מכשירי דגל, כמו גלקסי S5 של סמסונג או G3 מיני של LG. לאחר מספר חודשים, הן מוציאות גרסה נוספת של המכשיר, בעיצוב זהה אבל עם רכיבי חומרה חלשים יותר, ומצמידות לשמו של המותג המוכר את הכינוי "מיני", "קומפקט", או "ניאו".

שיטת השיווק הזאת משרתת שתי מטרות: ראשית, החברה חוסכת לעצמה את ההוצאה הכבדה הכרוכה בהשקה ובמיתוג של דגם חדש. שנית, החברה משדרת לצרכנים שכבר מזהים את שם המותג היוקרתי - כמו גלקסי S5 או 3G של LG - מסר שהם רוכשים אותו סמארטפון בשינויים קלים ובמחיר נמוך. בפועל, לעתים הדגם הדיאטטי נהנה מעיצוב דומה, אבל המפרט שונה לגמרי. מצד שני, המחיר לרוב נמוך יותר מדגם הדגל האמיתי.

בחגיגת המיני הזו משתתפות כל היצרניות הגדולות - סמסונג, LG, HTC וסמסונג - אך יש הבדלים בכינוי המוצמד לשם הדגם, במחיר וברמות המפרט.

כך למשל, סמסונג היא אחת היצרניות הפופולריות שדחפו את עולם המיני לקדמת הבמה. לפני כשנה היא השיקה את הגלקסי S4 וקצת אחריו גם את גלקסי S4 מיני. המכשירים נמכרים במחירים של 2,200 שקל ל-S4 הרגיל ו-1,600 שקל למיני. למרות הדמיון בשם, מדובר בשני מכשירים שונים לחלוטין מלבד העיצוב הזהה. המסך הוא 4.3 אינץ' ולא באיכות HD לעומת מסך 5 אינץ' Full HD.

מצלמה עם חיישן 8 מגה פיקסל לעומת 13 מגה פיקסל ומעבד כפול ליבה במהירות 1.7 ג'יגה הרץ לעומת שני מעבדים מרובעי ליבות במהירות 1.6 ג'יגה הרץ ו-1.2 ג'יגה הרץ. מי שישקול לקנות את ה-S4 מיני ויחשוב שיקבל S4 קצת יותר קטן, יגלה מהר מאוד שהוא מחזיק מכשיר עם רמת ביצועים נמוכה משמעותית מדגמים זולים יותר בשוק.

לעתים השינוי אינו בחומרה אלא בגודל, משום שהחברות מבינות שמכשירי הענק אינם מתאימים לכל הלקוחות - וחלקם מעוניינים באותה חומרה ובאותה איכות מסך, אךפחות גדולים.

כך למשל סוני, שהשיקה את אקספריה Z1 רק לפני שלושה חודשים, וכעת החליטה להביא את גרסת הקומפקט שלו. בניגוד לגרסאות מיני של המתחרות, כאן מדובר בדגם עם נתוני חומרה זהים, אולם עם מסך קטן יותר. אלא שההגדרה "קומפקט" עלולה להטעות. המכשיר אמנם קטן יותר, אך מחירו גבוה יותר ממחיר אקספריה Z1 הרגיל, כי בחברה טרם עדכנו את מחירו ה-Z1.

בשורה התחתונה, בפני הלקוח עומדות מספר אפשרויות, והשיקול שלפיו הוא צריך להחליט הוא התקציב שהוא מוכן להשקיע בסמארטפון. אפשרות אחת, היא כמובן להשקיע כ-2,600-3,600 שקל ולרכוש את מכשיר הדגל. אפשרות שנייה, להשקיע פחות כסף (לפעמים כמה מאות שקלים ולפעמים אפילו 1,300 שקל) בדגם משונמך של אותו מכשיר דגל, אבל להיות רגוע שמדובר במותג חזק ואמין. אפשרות שלישית, לקנות באותו תקציב סמארטפון של מותג פחות מוכר, עם חומרה חזקה יותר.

S5 ו-S5 מיני: שנמוך משמעותי

גלקסי S5 הוא אחד המכשירים המוצלחים בשוק. בסמסונג מתכננים להשיק דגם נוסף בשם גלקסי S5 מיני, שיפנה לכל מי שלא מוכן להוציא 3,500 שקל על טלפון, אבל עדיין רוצה להתגאות במכשיר שנושא את השם S5. דגם המיני צפוי להיות משונמך בצורה משמעותית מה-S5, אבל עדיין לכלול את המיגון מפני רטיבות. המסך יקטן ל-4.5 אינץ' במקום 5.1 אינץ', מה שיקרוץ לאנשים שלא אוהבים מסכים גדולים. איכותו תהיה מעט פחות טובה, אבל עדיין HD. כוח העיבוד קצת פחות מהיר, אבל אמור לספק את המשתמשים.

סמסונג
 סמסונג

גלקסי נוט ונוט ניאו: שינוי במסך ובחומרה

קטגוריית ה-Note של סמסונג נחשבת למעניינת במיוחד, כאשר היא משלבת מסך גדול ועט מגע. לפני פחות משלושה חודשים השיקה החברה בארץ את ה-Note 3 Neo. מדובר בגרסה משונמכת של נוט 3, שיצא בארץ באוקטובר האחרון. בניאו המסך מגיע בגודל 5.5 אינץ' ברזולוציה של 720 על 1280 פיקסלים, לעומת מסך קצת גדול יותר - 5.7 אינץ' ובאיכות קצת יותר גבוהה - 1080 על 1920 פיקסלים. למרות ההבדלים ברזולוציות, איכות התמונה מוצלחת וייתכן אפילו שמסך קטן ייתפס כיתרון עבור אנשים שהמסך של הנוט 3 הרגיל הפחיד אותם. הניאו מגיע עם חומרה חלשה יותר, כאשר לדעתנו, החומרה שמריצה את הניאו עובדת רוב הזמן בצורה טובה, אבל מגמגמת דווקא באחת היכולות המעניינות שמציע הדגם - אופציה למסך מפוצל. כשמריצים שני יישומים במקביל, הסמארטפון מתחיל להגיב לאט.

סמסונג גלקסי נוט
 סמסונג גלקסי נוט

אקספריה Z1: גרסת הקומפקט יקרה

אקספריה Z1 קומפקט הוא יצור שונה משאר מכשירי המיני. בסוני החליטו שהקומפקט יהיה דגם כמעט זהה לאחיו הגדול Z1 מבחינת היכולות שלו, רק עם מסך קטן יותר וכך יפנה לאנשים שלא רוצים סמארטפון עם מסך בגודל 5 אינץ' ויסתפקו ב-4.3 אינץ'. הרזולוציה אומנם נמוכה יותר, אבל איכות התצוגה עדיין טובה. סמארטפונים בגרסת מיני מגיעים בדרך כלל עם מצלמות בינוניות, פה סוני לא ויתרו והם שילבו בגרסת הקומקפט מצלמה עם חיישן 20.7 מגה פיקסל, זהה לזו שב-Z1. איכות התמונה מצוינת גם באור יום וגם במקומות סגורים. כאמור, התרגלנו שמכשירי המיני הם סמארטפונים קצת איטיים. דגם הקומפקט זריז ולא נכשל בתחום הזה, בזכות מעבד זהה לזה של ה-Z1 הרגיל. באופן מפתיע, מחירו של הקומפקט כרגע גבוה מזה של הדגם הרגיל, עד שהחברה תעדכן את המחירים.

סוני
 סוני

HTC one: ה-M8 שונמך ל-mini 2

דגם One M8 מסייע מאוד לחברת HTC לשפר את מכירותיה בעולם. בשבועיים הקרובים יגיע לארץ דגם One mini 2, שיימכר ב-2,000 שקל במקום 3,350 שקל. HTC שומרת עם המכשיר הזה על עיצוב המתכת שמבדל אותה משאר הסמארטפונים בשוק, כאשר המסך מצטמצם ל-4.5 אינץ' במקום 5 אינץ', דבר שיכול להוות יתרון לחלק מהמשתמשים. איכות המסך עדיין צפויה להיות גבוהה (HD), ויכולות העיבוד יצטמצמו. כאשר המכשיר יגיע למכירה רשמית בישראל, אפשר יהיה להתרשם אם הוא עדיין מצליח לעבוד בצורה חלקה. תוצאות הצילום של ה-8M גם כך לא היו מהטובות בשוק, כאשר החברה השתמשה בטכנולוגיה בשם אולטרה פיקסל (פיקסלים גדולים יותר). במיני חוזרת החברה למגה פיקסלים רגילים.

HTC One
 HTC One

LG G3: דגם G3 beat בדרך

ה-G3 הוא אחד הסמארטפונים המוצלחים בשוק, אך הוא יקר - 3,600 שקל. LG הודיעה לא מזמן שדגם המיני שלו G3 beat יגיע לארץ בחודשים הקרובים. מחירו טרם נקבע, אבל המפרט כבר פורסם באופן רשמי. מדובר בסמארטפון עם מסך 5 אינץ' ולא 5.5 אינץ', הרזולוציה נמוכה משמעותית אבל עדיין גבוהה (HD), כאשר המעבד ונתוני החומרה שונמכו, אבל אמורים לספק את רוב המשתמשים. בהנחה שמחירו של G3 beat יהיה נמוך בכ-800-1,000 שקל ממחיר דגם הדגל, לקוחות שיתלבטו אם לקנותו יצטרכו לשקול אם לא עדיף להשקיע את כספם בדגם G2 (2,300 שקל).

lg
 lg

G2 ו- G2 מיני: שנמוך מוצלח

LG השיקה רק לפני מספר שבועות את ה-G2 מיני במחיר של 1,500 שקל. הדגם הרגיל, G2, עולה 2,300 שקל, כך שההפרש לא מבוטל - 800 שקל. מיד כשאוחזים ב-G2 mini, מרגישים שהוא עשוי מחומרים זולים יותר מה-G2 הרגיל. הדבר מורגש בעיקר בגב הסמארטפון המיוצר מפלסטיק, שנותן תחושה של מכשיר בכמה מאות שקלים. המסך מגיע בגודל 4.7 אינץ' לא באיכות HD, אבל מציג תוצאות טובות. גודלו של המסך ב-G2 הוא 5.2 אינץ' באיכות Full HD. מה עדיף? במקרה הזה, אמנם נכון שמדובר במכשיר עם חומרה משונמכת, אבל הוא נותן תוצאות למי שלא רוצה להשקיע יותר מדי ברכישת סמארטפון.