ארגנטינה חדלה אתמול (ד') לפרוע את החוב הריבוני שלה בפעם השנייה מאז 2001, אחרי שדיונים של הרגע האחרון שנועדו למנוע את חדלות הפירעון בין הממשלה והנושים שלה העלו חרס ולא הגיעו מכלל עסקה.
שר הכלכלה, אקסל קיסילוב, אמר ש"קרנות של עיטים טורפים" דחו הצעה מחודשת של ממשלתו, שהופנתה גם לבעלי האג"ח שהשתתפו בהסדר פריסת החוב אחרי שנת 2001, אבל "בלתי אפשרי" שנשלם להם יותר.
זמן קצר לפני הודעת קיסילוב, סוכנות S&P העבירה את הדירוג של ארגנטינה ל"חדלות פירעון סלקטיבית", אחרי שהיא לא שילמה לבעלי האג"ח ריבית של 539 מיליון דולר שהם היו אמורים לקבל ב-30 ביולי.
למרות שלארגנטינה אין גישה לשוקי ההון הבינלאומיים מאז חדלות הפירעון הקודמת שלה ב-2001, עלויות ההלוואה שלה צפויות כעת לעלות לרמות גבוהות למוסדות מדינה ולמגזר הפרטי. כלכלנים צופים שחדלות הפירעון תעמיק את המיתון, תלבה אינפלציה ותלחץ את יתרות המט"ח, מה שיוביל אולי לפיחות שני של המטבע הארגנטיני השנה.
חדלות הפירעון יכולה לגרור תביעות של 15 מיליארד עד 20 מיליארד דולר מארגנטינה, בגלל סעיפים של חדלות צולבת בחוזי האג"ח.
"אנחנו לא הולכים לחתום על שום הסכם שמתפשר על העתיד של העם הארגנטיני", אמר קיסילוב במסיבת עיתונאים בקונסוליה הארגנטינית בניו יורק אחרי קריסת המו"מ עם הנושים. לדבריו, ארגנטינה תנקוט את כל הצעדים האפשריים לשים קץ ל"מצב חסר תקדים ולא צודק זה". הוא הוסיף שהמדינה תישאר פתוחה לדיאלוג עם הנושים.
מרסלו אסטבן, עורך דין ארגנטיני, העריך שארגנטינה תנסה אולי לפרוס מחדש את האג"ח שלה שהונפקו בארה"ב ובבריטניה לפי החוק המקומי, אם כי הוא היה בספק אם זה יהיה אפשרי.
ממשלת ארגנטינה הפקידה ביוני 539 מיליון דולר בבנק מלון ניו יורק, הנאמן של בעלי האג"ח, לתשלום הריבית, אך שופט ביהמ"ש המחוזי במנהטן אסר על הבנק הזה להעביר כספים לבעלי האג"ח. זאת, מאחר שהעברה תהיה הפרה של פסיקה קודמת שלו, שבית המשפט העליון בארה"ב אישר ב-16 ביוני, ולפיה ארגנטינה חייבת לשלם את הריבית בו-זמנית לשני סוגי בעלי המניות שלה - אלו שקיבלו את פריסת החוב הקודמת ואלו שנמנעו ממנה, בעיקר קרנות גידור.
"אסור שחדלות הפירעון תידרדר לסיטואציה קבועה, מפני שהרפובליקה של ארגנטינה ובעלי האג"ח שלה משני הסוגים יספגו נזקים חמורים יותר ויותר, והאזרח הארגנטיני הפשוט יהיה הקורבן האמיתי", אמר דניאל פולאק, המתווך מטעם בית המשפט בשיחות בין ארגנטינה והנושים שלה.
קיסילוב שמר על עמדתו הבלתי מתפשרת גם לפני חדלות הפירעון. "מי מאמין לסוכנויות הדירוג? למה הן לא הזהירו את בעלי האג"ח המשכנתאיות ב-2008 אם הן ידעו כה הרבה על סיכונים?", הוא שאל.
ארגנטינה הפסיקה ב-2001-2002 לפרוע חוב של 100 מיליארד דולר, בשעתה חדלות הפירעון הריבונית הגדולה בהיסטוריה. היום ההיקף מסתכם בכ-30 מיליארד דולר.
שאלות ותשובות
מדוע לא הצליחו שני הצדדים להשיג הסכם?
הנושים שלא השתתפו בהסדר החוב הקודם (של אחרי 2001) תבעו במקום זאת פירעון מלא של האג"ח מארגנטינה. למרות שהשופט במנהטן פסק לטובתם בנובמבר 2012, ארגנטינה סירבה לשלם להם בעקביות. הנימוק האחרון היה שתשלום יהווה הפרה של סעיף RUFO (זכויות להנפקות עתידיות) בהסדר פריסת החוב. סעיף זה, שפקע בסוף שנה זו, אוסר על המדינה לשלם לבעלי האג"ח שלא השתתפו בהסדר החוב יותר מאשר יתר הנושים שהשתתפו בהסדר. בואנוס איירס אומרת שאילו סעיף RUFO היה נכנס לתוקף, היא הייתה נאלצת לשלם לבעלי האג"ח שהשתתפו בהסדר 120 מיליארד עד 500 מיליארד דולר.
הייתה התקדמות מעטה בדיונים בין ארגנטינה וקרנות הגידור מאז שבית המשפט העליון בארה"ב דחה את הערעור של ארגנטינה ביוני, והארגנטינים סירבו למו"מ פנים אל פנים. זה השתנה כשאקסל קיסילוב, שר הכלכלה, הגיע במפתיע לדיונים אמש, מה שיצר תקווה שיושג הסכם של הרגע האחרון.
מה ההשלכות של חדלות הפירעון?
חדלות הפירעון לא תועיל לאף אחד. בעלי האג"ח לא יקבלו תשלום - והם כבר ממתינים יותר מעשור. אבל הם איבדו את קלף המיקוח הגדול ביותר שלהם - האיום של חדלות הפירעון.
מבחינת ארגנטינה, ההשלכות בכוח נעות בין "לא הרבה" (לפי פרשנים פרו-ממשלתיים) ובין "די רציני", אם כי לא רציני כמו חדלות הפירעון הקודמת ב-2001, שהמשק היה במשבר עמוק כבר כמה שנים לפניה.
עדיין, רוב הכלכלנים צופים העמקה של המיתון הנוכחי, אינפלציה גבוהה (היא כבר מהגבוהות בעולם) ולחץ על יתרות המט"ח (שהן נמוכות בצורה מסוכנת), מה שיגרום אולי לפיחות נוסף של המטבע, הפסו, השנה.
למרות שארגנטינה אינה יכולה לגייס כספים בשוקי ההון הבינלאומיים מאז 2001, עלויות גיוס ההון יעלו לרמה גבוהה לחברות ומוסדות במדינה. הללו כוללים מחוזות ששרויים בחובות ואת YPF, חברת הנפט הלאומית, שיש לה תוכניות גדולות לפתח את מרבץ פצלי השמן הנרחב ואקה מוארטה (עמק המוות).
האפקט המיידי היה דירוג של "חדלות פירעון סלקטיבית" על ידי סוכנות S&P, שיצית תביעות תשלום של בעלי חוזי הביטוח כביכול מפני חדלות פירעון, אותם חוזי CDS שהתפרסמו במשבר של 2008-2009.
לא ברור אם בעלי האג"ח שלא נפרעות יזרזו את הגשת תביעות התשלום המלאות שלהם. עם כמעט 30 מיליארד דולר בחוב חיצוני בחדלות פירעון, תביעות כאלה יכולות להפוך לכאב ראש גדול לממשלה. אך אנליסטים מעריכים שרוב הנושים, בעיקר קרנות גידור, לא צפויים להאיץ את ההליכים המשפטיים, ויעדיפו להמתין לעסקה אפשרית בשנה הבאה.
מה לגבי שאר העולם?
כל ירידה של האג"ח הארגנטיניות לא צפויה להדביק אג"ח אחרות בשווקים המתעוררים. למרות הזעזועים שפקדו את השוק הארגנטיני בחודשיים האחרונים, האג"ח האחרות בשווקים המתעוררים לא עברו את אותם המימושים שהן רשמו בשנה שעברה, כאשר הפדרל ריזרב הודיע על צמצום הקנייה שלהן במסגרת ההקלה הכמותית. בפועל, התיאבון של משקיעים לאג"ח ריבוניות של מדיניות בדירוג אשראי נמוך ממשיך להיות גדול, וצפוי להישאר כך גם אחרי חדלות הפירעון של בואנוס איירס.
לעומת זאת, יתכן שיהיו השלכות משמעותיות על הסדרי חוב ריבוני בעתיד, שיהיו אולי קשים יותר, חוששים רבים, לפני שהשופט בניו יורק יצר תקדים מסוכן בפוטנציה. האירוניה היא שחדלות הפירעון תוכל אולי לזרז תוכניות שקיימות זה שנים להקשות על נושים סרבנים לסרב להצעות של מדינות שזקוקות לפריסת חובות.
השינוי בתמג הארגנטיני
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.