פארסת המע"מ של שר האוצר לפיד: מי הרוויח ומי הפסיד?

בשבוע שעבר יצאה הכנסת לפגרת הקיץ, עדיין ללא החוק המתוקשר כל כך של שר האוצר, והציבור שהאמין לממשלה יכול בצדק להרגיש מרומה או מטומטם

יאיר לפיד / צילום: תמר מצפי
יאיר לפיד / צילום: תמר מצפי

המרוויחים

החרדים

בזירה הפוליטית נראה שהמפלגות החרדיות הן המנצחות הגדולות של הסבב הראשון במאבק על חוק המע"מ. במהלך הדיונים בוועדת הכספים היה ניתן לראות כיצד חברי הכנסת החרדים עשו הכול כדי להקשות על הדיונים ועל העברת החוק, לרבות הגשת אלפי הסתייגויות לחוק המוצע. חברי הכנסת, לא רק החרדים אבל בעיקר הם, טענו כי החוק מפלה אוכלוסיות שונות בכלל ואת האוכלוסייה החרדית בפרט ודאגו לציין בכל פעם מחדש שלא יתנו לו לעבור.

"הכוונה האמיתית של שר האוצר היא שנדבר רק על הציבור החרדי. הוא חיפש משהו במוחו הקודח איך יהיה דיון ציבורי על גיוס חרדים. הוא לא התכוון לערבים, הוא התכוון רק לחרדים, כדי שנדון אם מגיע להם או לא מגיע להם", אמר חה"כ משה גפני (בתמונה במרכז) במהלך הדיונים, "אין בחוק הזה חמלה, אין דמוקרטיה אלא רק רצון לעלות במספר המנדטים. שר האוצר לא מבין בכלכלה ובדיור, הוא מבין רק בשנאה", אמר גפני.

השבוע ניתן היה לזהות אצלם תחושת נקמה: עוד במהלך מערכת הבחירות תקף לפיד לא פעם את המפלגות החרדיות. למורת רוחן, הוא גם קידם את חוק השוויון בנטל. אבל בחוק המע"מ הוא נעצר.

השמאים

אמנם הקיפאון במכירות משפיע בצורה עקיפה גם על השמאים, שהם חלק מהענף, אבל הצעת החוק והמנגנון השמאי המסובך מספק עבודה לכמה עשרות מהם כבר עתה. ראשית, השמאי הממשלתי הראשי טל אלדרוטי (בתמונה) עלה למרכז הבמה כאשר הפך לאחד הגורמים המרכזיים והחיוניים ליישום חוק מע"מ בשיעור אפס (השמאי צריך לנקוב במחיר ממוצע בכל אזור, כדי שהקבלנים לא יוכלו לנפח מחירים). מלבד תשומת הלב, המשימה של אלדרוטי היא פחות או יותר להמציא את הגלגל מחדש.

הנתונים שהוא אוסף בימים אלו הם ככל הנראה הנתונים המקיפים ביותר שנאספו על ענף המגורים בשנים האחרונות ואף אולי מאז הקמת המדינה. תהיה זו הפעם הראשונה שענף המגורים ידבר רשמית במחיר למ"ר ולא במחיר דירה. כדי לעמוד במשימה, שהיא מורכבת בהרבה ממה שתואר עד כה (החוק מאפשר הגשת עררים על אזורים מסוימים וגם מצריך בדיקות בשטח, היכן שהנתונים הסטטיסטיים אינם מדויקים), נעזר אלדרוטי בעשרות שמאים חיצוניים. כל עוד החוק מתעכב, מקבל אלדרוטי זמן נוסף לעבוד על הנתונים, והשמאים שלצדו מקבלים עוד שעות עבודה מטעם המדינה.

חסרי האמון - שקנו דירות לאחרונה

מי שלא שמע להבטחות המפורשות של השרים ורכש בחודשים האחרונים דירה, גם אם היא בטווח ההטבה המובטחת וגם אם הוא עשוי להיות בין הזכאים להטבה, ככל הנראה הרוויח. החודשים האחרונים היו קשים לקבלנים וליזמים וככל שהזמן עבר ואי הוודאות גברה, קבלנים שרצו ל"הניע את גלגלי השיניים" של הפרויקטים העניקו הנחות נדיבות לרוכשים. כדי לפתות רוכש שהמדינה הבטיחה לו חיסכון במע"מ הבינו הקבלנים שיש להעניק הטבות משמעותיות, כדי שלא לספוג חודשים שלמים בלי מכירות כלל.

בינתיים, ככל שהזמן עובר והקיפאון נמשך, מעטים הפרויקטים החדשים שיוצאים לדרך והמשמעות היא שהיצע הדירות המוטבות ילך ויקטן. ייתכן שמי שינצל עכשיו את המצב הקשה של הקבלנים יהיה זה שיצליח להשיג לעצמו בסופו של דבר הנחה משמעותית, אולי אפילו משמעותית יותר מזו שהטבת המע"מ תעניק לו (אולי) בהמשך.

המתנגדים

הצעת חוק המע"מ היא אולי ההצעה שגררה הכי הרבה התנגדויות בשנים האחרונות. מלבד החרדים, היו בין המתנגדים לחוק גם הערבים, ארגונים חברתיים וגם שורה ארוכה של כלכלנים מהשורה הראשונה בישראל, שהתבטאו ללא הרף כנגד החוק המוצע.

בין המתנגדים ד"ר מיכאל שראל שהיה הכלכלן הראשי באוצר והתפטר על רקע התנגדותו לתוכנית שר האוצר למע"מ בשיעור אפס, פרופ' צבי אקשטיין (ששימש במשך תקופה יועצו הכלכלי של לפיד), פרופ' אבי בן בסט, פרופ' מומי דהן, ואחרים.

"הצעד המוצע על ידי שר האוצר שגוי לדעתי כמעט מכל זווית אפשרית ואינו בהכרח צפוי לתרום להפחתה במחירי הדירות, שהיא מטרתו המוצהרת של הצעד או להקל על בעיית המחסור בהיצע של דירות יחסית לביקוש המוגבר", כתב שראל במכתב ההתפטרות שלו בחודש מארס. בכנסת הוא אף התריע ש"הרבה אנשים ימותו בגלל עלותו הגבוהה של החוק".

העובדה שהחוק לא הצליח לעבור כעת, גם אם מטעמים פוליטיים, תעניק רוח גבית למתנגדים, שללא ספק ירגישו כי הטיעונים שהציגו בשבועות ובחודשים האחרונים היו חלק מעיכובו מלצאת לפועל.

משכירי הדירות

מאז חודש מארס האחרון מבטיחה ממשלת ישראל, ובראשה כמובן השרים הממונים על האוצר והשיכון, כי המחירים צפויים לרדת. נתוני המאקרו של הענף מעידים על הירידה החדה בהיקף העסקאות - כלומר לא מעט רוכשים יושבים על הגדר.

כזכור, הזכאים להטבה הם אלה שאין להם דירה, והאפשרות היחידה שנותרה להם (מלבד מגורים עם ההורים) היא לשכור דירה עד שההטבה תיכנס לתוקף.

מכיוון ששוק השכירות, רובו ככולו, הוא שוק פרטי של משקיעים שרכשו דירות, הביקוש הרב מאפשר להם להעלות את שכר הדירה, במיוחד בחודשי הקיץ שבהם משפחות רבות מחדשות חוזה או עוברות דירה בשביל לא לעשות כן בשנת הלימודים. שוק הדירות להשכרה אינו מפוקח, וקשה לדעת בכמה באמת עלו המחירים, אולם המשקיעים כבר מזהים את הביקוש הרב.

תוסיפו לזה את הצוות המיוחד שהקים קבינט הדיור, שכבר מאיים להקפיא את מחירי השכירות ולהטיל שלל גזירות על המשכירים, והתוצאה הוודאית הברורה והיחידה לעת עתה היא עליית מחירי השכירות.

המפסידים

הממשלה

את רוב האש, אם לא את כולה, חטף כמובן שר האוצר לפיד על כך שלא הצליח להעביר את החוק, אולם מדובר בחוק של הקואליציה. החלטת קבינט הדיור שקיבלה תוקף של החלטת ממשלה כבר לפני חודשים. לפיכך, מוזר ואף מטריד שהצעת החוק לא הצליחה לעבור.

למרות הסכסוכים הפוליטיים ולמרות סיכומים כאלו או אחרים, הקואליציה יודעת להעביר את החוקים שהיא מקדמת. העובדה שהחוק לא הצליח לעבור היא תעודת עניות לממשלה, שהבטיחה לעבוד בשילוב ידיים ולטפל במחירי הדיור. מה נשאר מהאמון בנבחרי הציבור (ובאלה שלפניהם, ובאלה שלפניהם) שקוראים פה מאז 2009 שלא לרכוש דירה כי מחר המחירים יורדים.

ההתנגדות הרבה לחוק, מבפנים ומבחוץ, לא גרמה לשר האוצר ולאנשיו לסטות מהתוכנית בצורה ניכרת. אולם במבחן התוצאה, הוא מקבל כרגע את הציון נכשל.

לא רק שהתוכנית איננה מספקת היום פתרון למצוקת מחירי הדיור, דחיית החוק - בלי שום ערבון לכך שהוא אכן יאושר ומה יישאר, אם בכלל, מהתוכנית הגדולה - רק תנפח עוד את בועת הביקוש שתתפוצץ ביום שהחוק (או ביטולו) יצא לפועל.

מחוסרי הדיור

רבים מאלה שהתכוונו לרכוש דירה המתינו לחוק החדש והקפיאו את רכישת הדירה המתוכננת. נתוני המאקרו של הענף מעידים על כך היטב וכך גם הקבלנים. מנכ"ל של אחת מחברות הנדל"ן הגדולות היטיב להגדיר את המצב, כשאמר: "אם זוג צעיר עם ילד יודע שהוא יכול לקבל הנחה, למה שיקנה עכשיו דירה במחיר המלא? גם שמדווחים שהדלק יירד מחר בחצות, כולם יחכו עם התדלוק".

הרוכשים הפוטנציאלים נמצאים עכשיו בצומת דרכים לא פשוט. זוגות רבים שואלי עצמם כעת את השאלה האם החוק בכלל יעבור, והאם להבטחות שהושמעו יש אכן כיסוי.

כולם יודעים שהביקוש שנכבש בחודשים האחרונים יתפרץ. כולם גם יודעים שאם הוא יתפרץ ללא ההטבה המובטחת, סביר שהמחירים יעלו בגלל אותו ביקוש גבוה. במקביל, הם שומעים את כל הכלכלנים טוענים שמיעוט הדירות המוטבות יגרום בכל מקרה לעליית מחירים בהמשך. אבל עדיין, מדובר בהטבה לא מבוטלת - עד 250 אלף שקל לדירה - שאיש לא יוותר עליה.

כשלפיד אמר בשבוע שעבר שהחוק ייכנס לתוקף באוקטובר, הוא קבע "דד ליין" חדש להמתנה. או שבאוקטובר הוא יגיד לנו לחכות שהחוק יעבור "בוודאות" בקיץ.

המעגל השני של הענף

תקופת הקיפאון במכירת דירות חדשות ומיעוט עסקאות גם בשוק היד השנייה משפיע לא רק על המעגל הראשון של הנדל"ניסטים, הקבלנים והיזמים, אלא גם, ואולי לא פחות, על מעגל שני ושלישי של תומכי הענף, שמספרם נאמד ב-300 אלף איש.

מדובר במתווכים, עורכי דין, שיפוצניקים, אנשי שיווק ומכירות, ספקי חומרי גלם, מפקחי עבודה, נגרים, זגגים, שרברבים, משרדי פרסום ועוד. ככל שענף הנדל"ן מוריד הילוך מבחינת הפעילות השוטפת, כך מושפעים גם כל הסובבים אותו. מדובר בכדור שלג שמתחיל ממשרדי מכירות ריקים, עובר דרך הקפאת פרויקטים חדשים מתוכננים, ומגיע לביטול עבודות של בעלי מקצוע, דחיית קמפיינים ולעתים גם דחיית תשלומים לספקים.

מי שאין לו מספיק אוויר לנשימה עלול להיקלע למצב לא פשוט בימי ההקפאה, ובמקרה הזה לא ניתנת אף כיפת ברזל כספית כמו זו שמבטיח שר האוצר ליישובי הדרום בעקבות הלחימה. ככל שאי הוודאות תימשך, ימשיכו גם אנשי המעגל השני להמתין, והם כמו הקבלנים והיזמים חורקים שיניים ומקווים שתקופה זו תסתיים בהקדם האפשרי.

הקבלנים

היזמים והקבלנים הם ככל הנראה המפסידים הגדולים ביותר מדחיית חוק המע"מ. מאז מארס האחרון, עת הכריז שר האוצר יאיר לפיד על התוכנית, הקפיאו רבים מרוכשי הדירות את העסקאות שתכננו לבצע וענף הנדל"ן נקלע להאטה. הנתונים העדכניים ביותר של הלמ"ס מעידים על המצב העגום: במאי האחרון נמכרו 1,318 דירות חדשות, 20% פחות מאשר בחודש הקודם ו-45% פחות מהחודש המקביל בשנה שעברה. גם נתוני האוצר מעידים על שפל בעסקאות הנדל"ן, הן בדירות חדשות והן בדירות משוק היד שנייה.

הלחימה בדרום הוסיפה קושי, בעיקר לקבלני הדרום, ובחודש האחרון מספרים קבלנים ויזמים על קיפאון כמעט מוחלט.

אי הוודאות היא החלק הקשה ביותר, אומרים הקבלנים, ומכיוון שהרוכשים אינם יודעים אילו דירות ייכנסו להטבה, גם הקבלנים ממתינים לבשורות. הקבלנים והיזמים קיוו שבספטמבר הקרוב תיגמר תקופת האי וודאות כאשר החוק יעבור, אולם הדחייה מובילה אותם לעוד שבועות של משרדי מכירות ריקים. גורמים בענף מתריעים כי מצב עניינים זה עלול להוביל לכך שחברות קטנות או אפילו בינוניות ייקלעו לקשיים כספיים אם הקיפאון יימשך.