מגורי סטאז'רים בתל השומר משמשים תיירי מרפא

ביה"ח מצא דרך למצות את פוטנציאל הנדל"ן במתחם שנועד למגורי הסגל: שיכון תיירי מרפא ב-50 ד' ביום ■ חדרים ששופצו עבור סטודנטים מלונדון עברו לישראלים רק אחרי שהבריטים לא הגיעו ■ צפוי דוח חמור של מבקר המדינה

מתחם המגורים בית שמעון בתל השומר / צילום: תמונה פרטית

ברוכים הבאים ל"בית שמעון", אחד בשורה ארוכה של מתחמי מגורים במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) שהוקמו לפני כמה עשרות שנים על ידי משרד השיכון. בית שמעון עצמו הוקם בשיתוף קרן המחקר הרפואית ע"ש ראובן קונין סמואל, כדי להעניק קורת גג במחיר שפוי לסטודנטים לרפואה. בית שמעון ושאר המתחמים, הכוללים כ-337 יחידות דיור המיועדות בין היתר לרופאים ולאחיות, מנוהלים עבור משרד השיכון על ידי חברת הדיור הציבורי עמידר, שגובה דמי שכירות מהנהלת בית החולים.

אמרנו דיור ציבורי? זה לא בדיוק הסיפור של בית שמעון, לפחות לא בגלגול המודרני שלו. מתברר שבשיבא מצאו דרך למצות קצת יותר טוב את הפוטנציאל הנדל"ני של השיכון הזה, ובמקום סטודנטים לרפואה מישראל משכנים במקום מתמחים מרומניה, אבל יותר חשוב: "תיירי מרפא". אותם תיירים שזוכים בתורים מקוצרים על חשבון מטופלים ישראלים גם זכאים ל"דיור ציבורי" שממילא כמעט אינו קיים בארץ. לפי איזה קריטריון הם זכאים? שאלה מצוינת. כששאלנו את מדור הדיור בשיבא מי זכאי למגורים, נענינו שהזכאות ניתנת לכל מי שעובד בביה"ח במשרה מלאה.

התיירים הרי לא ממש עובדים כאן, אבל הם בהחלט מפרנסים לא רע את המקום. חדר בבית שמעון עולה לתייר כ-50 דולר ביום, כפי שהעיד אחד מהם, ולדבריו זה הרבה יותר טוב מהסכום הכפול שביקשו במלונית היוקרתית של תל השומר.

כדי לסבר את האוזן, על חדר דומה משלם סטאז'ר ישראלי למדור הדיור בשיבא סכום של כ-700 שקל בחודש (6.5 דולרים ביום). התשלום היומי של תייר רפואי, לעומת זאת, מגיע בחודש ל-5,300 שקל. חלק מהתיירים ובני משפחתם שפגשנו מגיעים לשבועיים, חלקם לחודש ויש כאלה שלזמן רב יותר.

בלובי של בית שמעון תמצאו פינת טלוויזיה שמשדרת לרוב ערוצים בשפה הרוסית. בפינה אחרת תמצאו מה שנראה כמו מקדש קטן, עטור צלבים, פסלים ונרות. על חלק מדלתות החדרים מודבקת בובת שלג קטנה האוחזת בעץ אשוח מקושט. "האפשרויות שלנו היו להגיע לאנגליה, לגרמניה או לישראל", מסביר בנה של תיירת מרפא מקפריסין. לדבריו, איכות הרפואה במדינתו ירודה, והבחירה בישראל נבעה בין היתר מהקרבה ומהמחיר. לא מעט קפריסאים פגשנו במקום, כמו גם תיירים ממדינות ברית המועצות לשעבר. כמו רוב תיירי המרפא, לא מדובר באוליגרכים שמבלים כאן במלונות ובמסע קניות בכיכר המדינה. לעתים כדי לממן את הטיפול הרפואי בישראל הם נאלצים ליטול הלוואות גדולות או למשכן רכוש.

זה לא המקרה היחיד שבו הנהלת תל השומר מעדיפה לשכן זרים על חשבון אנשי צוות ישראלים. גם הסיפור הזה נחשף כאן לראשונה: בתחילת השנה תיעדנו כיצד שופצו מהיסוד 15 חדרים במה שמכונה "שיכון חיילות ישן", בעוד ממש בצמוד אליהם נותרו עשרות חדרים במצב קשה במיוחד. החדרים המשופצים, שכללו קרמיקה יוקרתית, חדר אמבטיה ומטבחון, יועדו לסטודנטים לרפואה מאוניברסיטת סנט ג'ורג' בלונדון ומאוניברסיטת ניקוסיה. "זו חוצפה", אמר לנו סטאז'ר ישראלי, שהסכים להראות לנו באילו תנאים הוא וחבריו הישראלים מתגוררים. הדלתות הלבנות של החדרים המשופצים נותרו תקופה ארוכה עם הניילון עליהן, בהמתנה לסטודנטים הזרים. כשהתעניינו במדור הדיור אם ניתן לעבור לאחד מהחדרים האלה, נאמר לנו במפורש שהם מיועדים רק לסטודנטים הזרים. כששאלנו את חברת עמידר איך קורה שנכס שלהם עובר שיפוץ לטובת סטודנטים זרים בלבד, השיבו בחברה: "המדינה הנחתה את חברת עמידר להשכיר את שיכון הרופאים בתל השומר לצורכי בית החולים. כל נושאי האכלוס, השיפוץ והאחזקה מתבצעים על ידי הנהלת בית החולים בלבד". לאחר זמן מה, התברר כי הסטודנטים הזרים לא הגיעו לארץ מסיבה כלשהי, ורק אז החדרים המשופצים ניתנו לאנשי סגל ישר אלים. "החבר'ה מחו"ל לא הגיעו ואנחנו הרווחנו", אמרה לנו צעירה ישראלית.

בעבר זעמו ראשי האוניברסיטאות על ההסכמים שחתם מנכ"ל תל השומר פרופ' זאב רוטשטיין עם האוניברסיטאות הזרות, בטענה שרוטשטיין מעדיף את הסטודנטים הזרים בגלל אלפי האירו שהם מכניסים לביה"ח.

בקרוב: דוח חמור של מבקר המדינה

מתברר שגם אנשיו של מבקר המדינה בודקים זה כבר את סוגיית שיכוני המגורים בתל השומר. ל"גלובס" נודע כי טיוטת דוח בעניין הועברה להנהלת תל השומר ולראש הממשלה בנימין נתניהו, כמתחייב בחוק לפני פרסום הדוח הסופי. "משרד מבקר המדינה אכן ערך ביקורת על דירות השירות בביה"ח תל השומר", נמסר לנו בתגובה רשמית של המשרד. "מדובר בדירות של משרד השיכון שעמידר מנהלת עבורו. בין השאר נבדקו השימוש בדירות לתיירות מרפא, שכר הדירה למגורים, משך זמן המגורים ועוד. הדוח יתפרסם לציבור בזמן הקרוב".

לפי הערכות, דוח המבקר צפוי לכלול ממצאים שלפיהם שכר הדירה שמשלמים דיירי השיכונים בתל השומר לא עודכן במשך תקופה ממושכת, וכך גם דמי השכירות הגלובליים שמעבירה הנהלת תל השומר לעמידר. בנוסף, בעוד שהשהות בשיכוני המגורים אמורה להיות מוגבלת לשנים ספורות, המבקר צפוי לטעון כי בפועל יש מי שמתגורר בהם גם עשרים שנה. כשבדקנו את הדברים מול משרד השיכון, נמסר לנו כי בפברואר אשתקד החליט המשרד להעלות בהדרגה את שכר הדירה של כל השוכרים הציבוריים באזורים שאינם בעדיפות לאומית עד לשכר דירה ריאלי. כך, שכר הדירה הכולל החודשי שמעביר תל השומר לעמידר אמור לעמוד על 196,134 שקל, לעומת 146 אלף שקל עד אז. ואולם, על פי טענת המשרד, הנהלת תל השומר התעלמה מההחלטה וצברה חוב של כ-350 אלף שקל כלפי עמידר. עוד נטען כי מנכ"ל תל השומר פרופ' זאב רוטשטיין השיב בשלב מסוים לטענות עמידר כי הוא "מטיל ספק גדול בזכות של עמידר לגבות שכר דירה כלשהו".

לפי הערכות, דוח המבקר גם צפוי לקבוע שאין כל בהירות באשר לאופן קביעת הזכאות למגורים על ידי ההנהלה לכאורה היה מצופה שאנשי סגל רפואי יקבלו עדיפות על פני אנשי אדמיניסטרציה, אולם לא ברור כיצד הדבר מתבצע בפועל.

"גלובס" חשף בעבר שאחד הדיירים בתל השומר הוא בנו של אחד האנשים החזקים ביותר בשיבא, פרופ' מוטי שני, שניהל את ביה"ח ומשמש כיום נשיא תאגיד הבריאות של תל השומר. הבן, אור שני, משמש סגן מנהל התפעול ונחשב מועמד ההנהלה לתפקיד מנהל התפעול והמשק. גם רעייתו מועסקת בתפקיד אדמיניסטרטיבי בביה"ח (עוד קודם לנישואיהם). שכרו של אור שני לבדו עומד על כ-23 אלף שקל ברוטו בחודש. במדור הדיור בשיבא נאמר לנו שתנאי הזכאות למגורים אינם כוללים מבחני הכנסה.

תגובות

משרד הבריאות: "המשרד בחן את הליקויים שבדוח מבקר המדינה ומצא שהיו חריגות מהנוהל לשימוש בדיור הציבורי, שאמור לשמש את סגל בית החולים בלבד. הובהר לביה"ח שפניות עתידיות יתקבלו רק לאחר קבלת נימוקים מפורטים על גבי פרוטוקול ועדת האכלוס המקומית. משרד הבריאות דרש מביה"ח לשנות את אופי הדיווח כדי לאפשר מעקב ובקרה. הלשכה המשפטית מגבשת בימים אלו חוות דעת על הנושא. ביה"ח נדרש לפינוי הדיירים שלא קיבלו את אישור ועדת האכלוס העליונה של משרד הבריאות. המשרד פועל להגברת הפיקוח וממשיך בהליכי בקרה ומעקב ליישום ממצעי המבקר, נוהל עדכני יפורסם בתחילת 2015".

משרד השיכון: "המרכז הרפואי וכן מבני המגורים הוקמו על קרקעות מדינה שבניהול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). 'בית שמעון' במרכז הרפואי שיבא תל השומר הינו חלק מהנכסים המושכרים והמנוהלים עבור משרד הבינוי והשיכון באמצעות חברת עמידר. 337 דירות נבנו בתל השומר על ידי המדינה באמצעות המשרד, והן מנוהלות על ידי עמידר שמשכירה אותן למרכז הרפואי. דירות אלה משמשות, מאז הקמתן, למגורי עובדי בית החולים אשר זמינותם היא הכרחית וחיונית".

מביה"ח תל השומר לא נמסרה תגובה עד למועד סגירת הגיליון.