קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה ממשיכה לקדם את מהלך המימוש האגרסיבי של עסקיה שאינם בתחומי הליבה של אנרגיה וחיפושי גז ונפט. זאת, גם במחיר של הפסדי הון גדולים: ההסכמים האחרונים עליהם חתמה הקבוצה למכירת מספר חברות בנות גרמו לה לבצע הפחתות של כמיליארד שקל במחצית הראשונה של 2014, בדרך להפסד של כמעט 800 מיליון שקל בשורה התחתונה.
לפני מספר חודשים פצחה דלק במסע מימושים נרחב ביותר. מדובר במכירת מרבית החזקותיה בדלק US בתמורה לכ-4 מיליארד שקל (נותרה עם 7.5% מהמניות); מכירת ההחזקות בחברת דלק אירופה לקרן TDR בתמורה לכ-1.7 מיליארד שקל; ומכירת ההחזקות בחברת השקעות הנוסטרו ברק קפיטל לשותפה, אייל בקשי, בתמורה לכ-234 מיליון שקל.
בנוסף, חתמה דלק על הסכמים למכירת 34% ממניות חברת הביטוח האמריקאית ריפבליק בתמורה לכ-275 מיליון שקל, ולמכירת 47% ממניות קבוצת הביטוח וההשקעות הפניקס לידי משפחת קושנר בתמורה לכ-1.7 מיליארד שקל.
בולמוס המימושים הזה, שבוצע במחירים נוחים יחסית עבור הקונים ואף תוך שדלק עצמה מסייעת להם במימון העסקאות, הוביל את הקבוצה להציג הפחתות חד פעמיות בהיקף אדיר של כ-715 מיליון שקל ברבעון השני, ושל כ-984 מיליון שקל במחצית השנה.
לאור זאת, את הרבעון השני מסכמת הקבוצה עם הפסד של 600 מיליון שקל, ומתחילת השנה מסתכמים הפסדיה בכ-795 מיליון שקל. במקביל, החברה, שנסחרת בבורסה לפי שווי של כ-15.3 מיליארד שקל, הודיעה כי תחלק דיבידנד של 150 מיליון שקל.
ירידת ערך של 400 מ' ש' בפניקס
כאמור, עניין נוסף אותו חושפת דלק במסגרת הדוחות נוגע לכך כי בכוונתה לרשום את מניותיה למסחר דואלי בבורסה הראשית של לונדון (LSE), בהתבסס על הדוחות השנתיים של 2014. בקבוצה מתכננים כי מנייתה תחל להיסחר במדד הפוטסי כבר במארס-אפריל 2015, אך יחד עם זאת מבהירים כי "כי אין כל ודאות בשלב זה כי מהלך הרישום אכן יושלם".
התוכנית הזו מחליפה את תכניתה הקודמת של הקבוצה לפצל ממנה את פעילויות האנרגיה וחיפושי הגז והנפט. "ההתקדמות המהירה במכירת ההחזקות שלנו הובילה אותנו לרדת מרעיון הפיצול, שהיה מורכב ומסובך", אמר היום המנכ"ל ברטפלד, שהוסיף כי "המיקוד של החברה יהיה הרבה יותר מהיר משצפינו בתחילה".
לדבריו, "הליכי המימוש המוצלחים שבוצעו במהלך החודשים האחרונים ושורה של מהלכים אסטרטגיים מוצלחים מקרבים אותנו להפיכת הקבוצה לחברת אנרגיה בינלאומית מובילה". בכל הנוגע להפחתות בדוחות ולהפסדים שנבעו מהן טוען ברטפלד כי "מדובר בחשבונאות שאינה משפיעה לחלוטין על תזרים המזומנים של החברה ועל איתנותה הפיננסית".
בראש ההפחתות החשבונאיות הללו ניצבת הפניקס. לאור ההסכם שנחתם עם משפחת קושנר האמריקנית למכירת השליטה בקבוצת הביטוח, רשמה דלק ירידת ערך של כ-350 מיליון שקל ברבעון השני, ובסך הכל כ-400 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2014.
דלק לא רווה נחת מההרפתקה הביטוחית-פיננסית שלה גם מעבר לים. כאן, לאור החתימה על הסכם למכירת השליטה בחברת הביטוח ריפבליק, נרשמה ברבעון הראשון ירידת ערך של כ-60 מיליון שקל. לדלק הייתה עד לאחרונה פעילות פיננסית גם בברק קפיטל, שנמכרה ביולי האחרון במחיר שגרם לקבוצה לרשום ירידת ערך של כ-34 מיליון שקל ברבעון השני.
כתוצאה ממימוש ההשקעה בדלק US רשמה דלק הפסד נוסף של כ-263 מיליון שקל ברבעון השני בשל הפרשי שער (שקל/דולר), ושל כ-436 מיליון שקל מתחילת השנה. להפסדים אלה יש להוסיף הוצאות חד פעמיות של 68 מיליון שקל ברבעון השני השנה, ושל כ-88 מיליון שקל במחצית השנה הראשונה, שנרשמו בפעילות הגז של הקבוצה.
התרומה של מגזרי הפעילות של קבוצת דלק
פירוט ההפחתות החד פעמיות שביצעה קבוצת דלק
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.