ג'יימס באמפורד, מומחה אמריקאי לביון אלקטרוני, שראיין את אדוארד סנודן במשך שלושה ימים במוסקבה לפני כמה חודשים, טוען היום (ד'), במאמר אורח ב"ניו יורק טיימס", כי הטענות שהעלו 43 סרבני יחידה 8200, במכתבם הפומבי ובראיונות בתקשורת הישראלית, מאששות את גילויי אדוארד סנודן, לשעבר עובד קבלן של הסוכנות הפדרלית לביטחון לאומי (NSA), על שיתוף פעולה הדוק בן יחידה 8200 לבין הסוכנות האמריקאית, הגוף הגדול בעולם לליקוט, אגירה ופענוח של מודיעין אותות (SIGINT ).
לבאמפורד, צריך לציין, יש רקורד רחב של פרסומים אנטי-ישראליים. בין הפרסומים: ספר על פרשת "ליברטי", אוניית הביון האמריקאית שמטוסי חיל האוויר הפציצו אותה מול חופי ישראל ערב מלחמת ששת הימים. באמפורד טען, וטוען עד היום, שישראל עשתה זאת במזיד, כדי למנוע מארה"ב ללמוד על כוונת צה"ל לתקוף את מצרים. ישראל טענה שמדובר בטעות טרגית ושילמה פיצויים למשפחות המלחים האמריקאים שנהרגו ונפצעו בהתקפה.
באמפורד, שהראיון רחב היריעה שלו עם סנודן פורסם ב-Wired Magazine, מציין במאמרו ב"טיימס", כי סנודן אמר לו, שאחד מהגילויים המרעישים ביותר שעלה בידו לחשוף היא העובדה ש-NSA העבירה באופן שגרתי ליחידה 8200 תקשורות פרטיות של אזרחים אמריקאים ממוצא פלסטיני עם קרוביהם בגדה המערבית וברצועת עזה. לדברי סנודן, כפי שמצטטם באמפורד, מסרה הסוכנות האמריקאית לישראלים לא רק את תוכן התקשורות אלא גם את מה שמכונה בעגה מקצועית מטה-דאטה (metadata), כלומר מארג המידע שמסביבן: מי התקשר למי, מי החברים לרשת של המכותבים וכו'.
בדרך כלל, כאשר מידע רגיש כזה מועבר למדינה אחרת, דואגת NSA ל"צמצם" אותו, כלומר למחוק שמות ומידע מזהה אחר, ולהשאיר רק את גרעין המידע בתקשורות, אומר באמפורד במאמר ב"טיימס". אך הסוכנות האמריקאית לא טרחה "לצמצם" את החומר המודיעיני שהעבירה לישראל.
לדברי באמפורד, אמר לו סנודן, כי המידע המודיעיני שהעבירה NSA ליחידה 8200 כלל אין ספור תקשורות, לרבות שיחות טלפון ודוא"לים, בין פלסטינים אמריקאים, שחיים בארה"ב, לבין קרובים בשטחים, וקרובים אלה היו עלולים להיפך למטרות של ישראל. "אני חושב שזה מדהים; זה אחד מהניצולים לרעה הגדולים ביותר שהייתי עד להם", אמר סנודן לבאמפורד.
באמפורד גורס, שהתבטאויותיהם של 43 סרבני יחידה 8200, שרבים מהם עדיין משרתים במילואים, מאששות את טענות סנודן. הוא מזכיר, שבמכתבם לרה"מ בנימין נתניהו טוענים הסרבנים שישראל השתמשה במידע שלוקט על פלסטינים חפים מפשע לצורך "רדיפה פוליטית". הסרבנים טענו בראיונות, מוסף באמפורד, שהיה אפשר להשתמש במידע על אוריינטציה מינית של פלסטינים, בעיותיהם הכספיות, בגידות של בני/בנות זוג, בעיות רפואיות ועניינים פרטיים אחרים כדי לאלץ פלסטינים מסוימים להפוך למשתפי פעולה עם ישראל או כדי לזרוע פילוג ומחלוקות בחברה הפלסטינית.
הציבור האמריקאי צריך להיות מוטרד מכך, שחלק מהמידע המודיעיני האמור, ואולי רובו, שלא נועד למטרות של ביטחון לאומי אלא ליישום אג'נדה פוליטית, הגיע לישראל ישירות מרשת המעקב התוך-אמריקאית של NSA, כותב באמפורד. על פי מסמכים שסיפק סנודן ושפורסמו בעיתון הבריטי "גארדיאן", מספקת הסוכנות מידע מודיעיני לישראל מאז 2009.
מזכר הסכם בין NSA ליחידה 8200 מכסה למעשה את כל צורות התקשורת, לרבות, אך לא רק, "תמלילים שלא 'צומצמו' או קיבלו ניתוח מספיק, תמציות של טקסטים, תקשורות פאקס וטלקס, תקשורות קוליות ומטאדאטה של תקשורות דיגיטליות. המזכר ציין ש-NSA תעביר את התקשורות האמריקאיות ללא סינון או "צמצום".
המזכר מציין שישראל צריכה להשתמש בחומרים האלה על פי החוק האמריקאי, אך הוא גם מודה, שאין שום דרך חוקית לאכוף דרישה זו.
האמריקאים צריכים להיות מוטרדים גם מהעובדה, ש-NSA עלולה ללכת בדרכי ישראל ולנצל לרעה את המידע שהיא מלקטת גם כלפי אמריקאים בארה"ב, כותב באמפורד. הוא מציין, שמסמך סודי ביותר מ-2012, שחיבר ראש NSA לשעבר, קית אלכסנדר, מגלה שהסוכנות אוספת מידע על מבקרים באתרים פורנוגרפיים ומציע להשתמש במידע כדי לפגוע בשם הטוב של אנשים שעלולים לגרור אחרים לאיסלאם קיצוני, אך אינם טרוריסטים בעצמם.
לדברי באמפורד, אמר לו סנודן, כי המסמך זה מזכיר לו את ימיו של אדגר הובר, ראש אף.בי.איי. לשעבר. באותם ימים ניצל אף.בי.איי את יכולותיו כדי לנטר ולהטריד פעילים פוליטיים. "זה דומה במידה רבה למאמץ לנצל את בגידותיו של מרטין לותר קינג באשתו כדי להניעו להתאבד", אמר סנודן. "כבר בשנות ה-60 אמרנו, שפעולות כאלה אינן יאות. מדוע אנו עושים זאת שוב עתה? מדוע אנו מערבים את עצמנו זה"?
"זו השאלה שאזרחים אמריקאים וישראלים צריכים עתה לשאול את עצמם", אומר באמפורד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.