מדיניות השקעות בסביבה מאתגרת: 5 סקטורים מומלצים

בנק יוליוס בר ממפה באילו שווקים כדאי להשקיע, איזה ני"ע יגוונו ויחזקו את תיק ההשקעות ומאיזה סקטור מומלץ למשקיעים להיזהר

זרקור זכוכית מגדלת דוחות דו"חות עונת הדוחות שוק ההון / צלם: thinkstock
זרקור זכוכית מגדלת דוחות דו"חות עונת הדוחות שוק ההון / צלם: thinkstock

כדי להיות מסוגלת לשמור על האינטרסים של לקוחות החברה בתקופה של משברים פיננסיים מתמשכים, גדולים כקטנים, חייבת מדיניות השקעות מוצלחת להתבסס על שלושה נדבכים: ראשית, הציפיות לתשואה חייבות להיות מציאותיות. לעיתים קרובות מדי אנו רואים כיצד משקיעים פשוט מגלגלים תשואות להשקעה בטרנד חדש - מחירי מניות הטכנולוגיה בסוף שנות התשעים הם דוגמה טובה לכך. דוגמה נוספת הן תשואות של איגרות חוב בדרגה ספקולטיבית שירדו במהלך חמש השנים האחרונות לרמות שאינן מוצדקות.

מצד שני, תחום שאינו מוערך במידה הראויה ואשר יניב יותר לאינטרס שלנו בטווח הבינוני, הוא השקעה במניות בשווקים המתעוררים. כלכלות אסיה בפרט, אם להזכיר רק חלק מהטיעונים המרכזיים בעד אזור זה, נוטות לצמיחה חזקה, נהנות ממגמות דמוגרפיות חיוביות ומממשלות ידידותיות יותר למשקיעים, דוגמת הודו ואינדונזיה. מכאן, שלמשקיעים השותפים לראייה לטווח הארוך באסיה, כל עיוות של השוק בשל התפתחויות גיאופוליטיות או בשל שינוי מדיניות הבנק המרכזי במערב, יהיה חייב להיחשב כהזדמנות להשקעה.

הפרדיגמה הישנה נותרה נכונה

הנדבך השני של מדיניות השקעה מוצלחת הוא גיוון. אין זו עובדה חדשה או מפתיעה, אלא אמיתה שנותרה נכונה ובעלת ערך מוכח. כמו במקרה של תשואות, לא צריך לבלבל את המשקיעים עם החישוב הבסיסי ביותר של התנהגות ההשקעה רק מהעבר הקרוב. אם משקיע מחזיק בסל של מניות בעלות ביצועים מעולים, אין כל הצדקה להוסיף נכסים נוספים בעלי ביצוע גרוע רק למען הגיוון. במילה "גיוון" אני מתכוון להכנת תיקי הלקוחות למגוון רחב של תרחישים אפשריים.

כך למשל, הקצאת הנכסים שלנו מכוונת לקראת הפקת תועלת מהמדיניות המוניטרית היקרה מאוד של הבנקים המרכזיים של מדינות מתועשות גדולות. ברור כי מניות נהנות משפע של נזילות, אולם כך פועלות גם אג"ח ממשלתיות לטווחי זמן ארוכים. לכן, שתיהן יהיו פגיעות במקרה שהמחירים לצרכן בארה"ב יעלו יותר מאשר התחזית, ואם יתעורר ספק לגבי הנכונות והיכולת של הפדרל רזרב להניע את המחירים כלפי מטה. עבור תרחיש כזה, הוספנו לתיקי ניהול הלקוחות שלנו ניירות ערך מוגני אינפלציה מסוגTIPS . ני"ע אלו יכולים לייצר הכנסה במיוחד בתקופות של האצת מחירים, ועשויים להניב תועלות של ממש מבחינת גיוון ללקוחות.

המזומן הוא המלך

היסוד השלישי הוא נזילות, פרמטר שנוטים לעתים קרובות לזלזל בו. אם השווקים הפיננסיים רגועים והכסף זורם לתוך המגזרים בעלי הביצועים הטובים ביותר, קל יותר לפעמים למכור מאשר לקנות נכסים נוספים. ואולם, דברים יכולים להשתנות באופן דרמטי, כפי שניתן היה לראות בקריסת להמן ברדרס. בשום אופן איננו חוזים לעת עתה מצוקה פיננסית הדומה במשהו לאותו זעזוע, עם זאת כדאי לשים לב להיקף יוצא הדופן של מכשירי אשראי שכשלו בשנים האחרונות, בעוד הרגולטורים קיצצו את היכולת של הבנקים להישאר ניטרליים ולספק נזילות.

כל עוד ימשיכו בנקים מרכזיים להזרים נזילות לתוך המערכת, היא תישאר איתנה. עם זאת, זה יהיה בלתי אחראי מצד מוסד פיננסי להתעלם מסיכון הנזילות המסתתר ברקע. בנוסף לסיכונים שבהשקעה באיגרות הספקולטיביות או באג"ח זבל, סימנו גם את האג"ח להמרה כסקטור שעלול להיות כפוף לאילוצי נזילות מאסיביים בעתיד הקרוב. משקיעים במכשירים אלו חייבים להיות מוכנים להיצמד להשקעות שלהם בתקופות של תנודתיות מוגברת, או למכור בזמן.

איפה כן, ומה לא

הביקוש העונתי לנפט מצטמצם. הדוח האחרון של ארגון המדינות המייצאות נפט (OPEC) הראה הפחתה יוצאת דופן בתפוקת הנפט בערב הסעודית, מ-10 מיליון ל-9.6 מיליון חביות ליום בחודש אוגוסט, מה שבעיני יוליוס בר היא אינדיקציה להיחלשות הביקוש העולמי לנפט.

אנו ממשיכים לשמור על המלצת "ניטרלי" לענף האנרגיה בתקופה הקרובה, על רקע האי ודאות הגיאופוליטית במזרח התיכון, וסבורים כי מחירי הנפט ימשיכו לרדת בטווח הזמן הבינוני.

המלצת יוליוס בר למשקיעים באופן כללי היא להתמקד במניות של חברות אירופיות עם חשיפה גבוהה לשווקים מתפתחים, אשר עשויות להיות אלטרנטיבה מצוינת להשקעה במניות מסין או מהודו. מבין המניות, אנו ממליצים במיוחד על השקעה בשווקיהן של גרמניה וספרד, המחזיקות ברמת החשיפה הגבוהה ביותר לשווקים מתפתחים.

* הכותב הוא מנהל ההשקעות הראשי בבנק יוליוס בר, וחבר במועצת המנהלים של הבנק

ההמלצות של בנק יוליוס בר
 ההמלצות של בנק יוליוס בר