בורסות אירופה סגרו במגמה מעורבת לאחר פרסומי מאקרו

נתון מאקרו חלש בסין ■ האינפלציה בגוש האירו ירדה לשיעור שנתי של 0.3% בספטמבר ■ המכירות הקמעונאיות בגרמניה קפצו באוגוסט ב-2.5%, מעל הצפי, ואילו שיעור האבטלה נותר ברמה של 6.7%

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

מגמה מעורבת נרשמה היום בבורסות אירופה לאחר פרסום נתוני מאקרו. המדדים בגרמניה וצרפת סגרו בטריטוריה חיובית בעזרת רוח גבית מוול סטריט ואילו לונדון סגרה בירידה קלה.

בתחום המאקרו באירופה, היום דווח כי המכירות הקמעונאיות בגרמניה קפצו באוגוסט ב-2.5%, מעל הצפי, ואילו שיעור האבטלה נותר ברמה של 6.7%.

האינפלציה מתקשה להתרומם. מדד המחירים לצרכן בגוש האירו ירד בספטמבר לשיעור שנתי של 0.3% בלבד, בהתאם לתחזיות האנליסטים אך מתחת לקריאה בחודש אוגוסט שעמדה על 0.4%. מדובר בקריאה הגרועה ביותר מאז ספטמבר 2009. נזכיר, הבנק המרכזי האירופי הודיע כי בכוונתו לנקוט בצעדים נוספים במטרה עד אשר יושג יעד אינפלציה של 2% והכלכלה תתאושש.

במחלקת המחקר של בית ההשקעות יוטרייד פרסמו סקירה ובה המלצה חד משמעית להקטין חשיפה לשוק הספרדי או לחלופין לנקוט בפוזיציית שורט כנגדו. הסיבה העיקרית לכך היא משאל העם להיפרדות של קטלוניה מספרד שצפוי להיערך ב-9 לנובמבר. התאריך הוא תאריך היסטורי, הוא מציין 300 שנה לאיחוד ספרד עם קטלוניה כשעל פי ההערכות קיים רוב בין תושבי האוטונומיה הקטלונית להיפרדות מספרד. השלטון הספרדי מוציא מחוץ לחוק את עצם הדרישה למשאל וצפוי להעביר התנגדות לדרישה הזו אל בית המשפט לחוקה של האיחוד האירופי, דבר שעשוי לעכב במספר שנים את משאל העם הקריטי הזה לגבי עתידה של ספרד.

להיתנתקות של קטלוניה מספרד יכולות להיות השלכות הרות גורל על הכלכלה הספרדית. 19% מהתוצר הספרדי הוא קטלוני, 26% מהיצוא הספרדי יוצא מקטלוניה וחשוב מכך, 50% מדרכי הגישה היבשתיות מספרד לאירופה עוברות בקטלוניה. בטווח הקצר, תיגבר מאוד אי הוודאות לגבי המשך הסכמי המסחר הקיימים ולכן היפרדות תיצור זעזוע מהותי בכלכלת ספרד ובכלכלת גוש האירו.

במחלקת המחקר של יוטרייד מציינים כי משאל העם בסקוטלנד, למרות שהסתיים במפח נפש לתומכים בהיפרדות מאנגליה, נתן את האות ל"אביב עמים" חדש באירופה שבו במחוזות אוטונומיים עולים קולות להיפרדות מהשלטון המרכזי. הדבר תורם לאי היציבות בכלכלת גוש האירו שכאמור גם אחדותו וזהות החברות בו מוטלת בספק לטווח הארוך. חשוב לציין כי בספרד טרם נאמרה המילה האחרונה מצד הבסקים שלהם גם אוטונומיה שבה יש לכאורה רוב לעצמאות מהמדינה האם. בנוסף לכך, גם מעל איטליה מרחפת הסכנה להיפרדות של המחוזות הצפוניים העשירים.

מגמה שלילית נרשמה היום (ג') בבורסות אסיה, זאת בעקבות ירידות השערים שחתמו אמש את המסחר בוול סטריט, המשך המהומות בהונג קונג ונתון מאקרו חלש בסין.

בהונג קונג ממשיכות ההפגנות הסוערות של מפגינים פרו-דמוקרטים, אשר חוסמים כבישים ודרכים, בתגובה לסירוב הממשל בסין לשנות את חוק הבחירות ולאפשר בחירה חופשית לממשלה ללא סינון של המועמדים.המושל בהונג קונג, צ'יי ליאונג, הגדיר את המחאות בלתי חוקיות והודיע כי הבחירות המתוכננות להיערך בשנת 2017 ייערכו כמתוכנן וללא כל שינויים.

"יש המון תירוצים למשקיעים לקחת קצת כסף מהשולחן. ה-QE של הפד מתוכנן להיגמר בחודש הבא, והסוחרים מהרהרים בתיזמון העלאת הריבית בארה"ב. ההאטה בכלכלה הסינית וההפגנות בהונג קונג רק מוסיפות דאגות", ציינו הבוקר ב-IG.

מדד מנהלי הרכש (PMI) בסין של HSBC נותר בספטמבר ללא שינוי על 50.2 נקודות, זאת לעומת קריאה קודמת של 50.5 נקודות לפני שבוע. נציין כי כל קריאה מעל 50 נקודות מאותתת על התרחבות כלכלית. "נתון ספטמבר מצביע על כך שפעילות הייצור מתרחבת בקצב איטי", נמסר מ-HSBC.

[לפורטל הפיננסי][לבורסות בעולם]