סך של 37 מיליארד דולר גויס ברבעון השלישי בהנפקות ראשוניות (IPO) בוול סטריט - הסכום הרבעוני הגבוה ביותר שגויס בארה"ב מאז ימי בועת האינטרנט, וליתר דיוק הרבעון הרביעי של שנת 1999. גם חברות ישראליות לקחו חלק בחגיגה, ושתיים מהן נכללות ב-10 ההנפקות הגדולות של הרבעון - מובילאיי וכיל.
עם זאת, עיקר הסכום שגויס (כמעט 22 מיליארד דולר - יותר מכל שאר הגיוסים ברבעון) היה בהנפקה שוברת שיאים אחת, של חברת האינטרנט עליבאבא שהונפקה בבורסת ניו יורק.
מובילאיי הישראלית, שפיתחה טכנולוגיה לרכב שנועדה למנוע תאונות דרכים, היא ההנפקה החמישית בגודלה ברבעון, עם 890 מיליון דולר. כיל, שנרשמה למסחר בבורסת ניו יורק בסוף ספטמבר, היא ההנפקה השמינית בגודלה ברבעון השלישי.
החברות הישראליות (בפרט מתחום הביומד, אך לא רק) בולטות גם ברשימת ההנפקות הטובות של הרבעון וגם ברשימת הגרועות. מדובר על בחינת תשואת המניה מאז ההנפקה ועד סוף הרבעון (לפעמים הכוונה היא למסחר של כמה ימים בלבד). ההנפקה המוצלחת ביותר של הרבעון הייתה ReWalk, שמפתחת ומשווקת מערכות המהוות תחליף לכיסא גלגלים ומאפשרות למשתמש בהן ללכת זקוף, בעזרת קביים.
החברה שהונפקה לראשונה בנאסד"ק ב-11 בספטמבר, זינקה ב-113% ביום המסחר הראשון ועד סוף הרבעון השיגה תשואה של 175.8%. מובילאיי השיגה את התשואה השלישית בטיבה ברבעון - 114.4%, וחברת אבטחת המידע CyberArk שהונפקה שבוע לפני סוף הרבעון הספיקה להכפיל את ערכה באותו שבוע, עם תשואה חיובית של 100.1%.
בסך הכול, 5 מתוך 10 החברות הטובות ברבעון היו מתחום הביומד והבריאות; בצד השלילי, 8 מתוך 10 ההנפקות הגרועות הגיעו מתחום זה. וכך, ביובלאסט הישראלית, המפתחת תרופות למחלות נדירות, מוליכה את רשימת התשואות הגרועות של חברות שהונפקו לראשונה ברבעון השלישי, עם תשואה שלילית של 33.9%. מקרוקיור, המפתחת טיפול לריפוי פצעים ואשר הונפקה כמו ביובלאסט באותו יום בסוף יולי, נמצאת במקום החמישי ברשימת הגרועות עם תשואה שלילית של 28%.
מגזר הביוטק בלט, וגם נציגות ישראל
חברת המחקר האמריקאית Renaissance Capital שעוקבת אחר שוק ההנפקות, פרסמה בסוף השבוע מחקר לסיכום הרבעון השלישי, בו היא מציינת שלמרות שמספר ההנפקות ירד ביחס לרבעונים הקודמים והסתכם ב-59, הוא עדיין גבוה ביחס לממוצעים ההיסטוריים. מדובר על ירידה של 29% מהרבעון השני, וכמעט ללא שינוי ביחס לרבעון השלישי של שנת 2013.
בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2014 נרשמו 206 הנפקות ראשוניות, המספר הגבוה ביותר מאז שנת 2000 ועלייה של 36% ביחס לשנה הקודמת. ברבעון השלישי בלטו הנפקות מגזר הביוטק, כאשר גם כאן מתבלט חלקן של חברות מישראל - לא פחות משמונה חברות ביוטק ישראליות נמנות עם המגייסות מתחילת השנה (גלמד, מדיוונד, מקרוקיור, ביובלאסט, ReWalk, פואמיקס, לומניס ו-VBL).
"למעלה ממחצית מההנפקות ברבעון (52.6%), רובן בתחום הביוטק, תומחרו מתחת לטווח מחירי המניה אליו כיוונו החברות", מציינים ב-Renaissance. זהו נתון חריג ביחס לרבעונים הקודמים, בהם שיעור ההנפקות שהמחיר היה נמוך מהטווח הרצוי עמד על 25%-38.6%. עם זאת, בחברת המחקר מציינים שממוצעי התשואות שלאחר ההנפקה נותרו חיוביים - תשואה ממוצעת של 20.8%, לעומת עלייה של 0.6% במדד S&P 500.
בחברת המחקר מעריכים עוד כי גם הרבעון הרביעי יהיה פעיל בתחום ההנפקות הראשוניות, וזאת על רקע מספר גדול של חברות שכבר הגישו מסמכים לקראת ההנפקה, מתוכן 36 רק בחודש ספטמבר.
"2014 תהיה הכי פעילה מאז 2000"
יש כמובן גם חברות שעדיין לא הגישו תשקיפים, אך עשויות להפוך לציבוריות בעתיד הקרוב. בין אלו מציינים ב-Renaissance גם את Outbrain הישראלית, שפיתחה מנוע המלצות תוכן וסרטוני וידיאו, והם מעריכים שתונפק בשווי כמיליארד דולר.
"סביר ש-2014 תעקוף את 2013 ותהפוך לשנת ההנפקות הראשוניות הפעילה ביותר מאז שנת 2000", מעריכים בחברת המחקר. "למרות התנודתיות הגבוהה יותר שמעלה חששות בנוגע לשוק ההנפקות, תשואות החברות המונפקות נותרו חזקות, ושוק ההנפקות כבר הוכיח השנה עמידות. אנו מעריכים שברבעון הרביעי יהיו כ-80 הנפקות, בהן יגויסו כ-20 מיליארד דולר, כך שבשנה כולה מספר ההנפקות יתקרב ל-300 והגיוסים יגיעו לכ-90 מיליארד דולר".
מנתוני הנפקות הרבעון השלישי עולה כי ההיקף החציוני של הנפקה ראשונית עמד על 91.6 מיליון דולר, נמוך מהרבעון השני אך גבוה מהרבעון הראשון השנה. 16 חברות שמומנו קודם לכן על ידי קרנות פרייבט אקוויטי, גייסו בסך הכול 4.4 מיליארד דולר, ו-27 חברות שמומנו על ידי קרנות הון סיכון גייסו 23.4 מיליארד דולר.
עליבאבא היא כאמור ההנפקה הגדולה ביותר ברבעון, כאשר חוץ ממנה בלטו שלוש חברות מתחום הפיננסים: Citizens Financial Group שגייסה 3 מיליארד דולר; Synchrony Financial שגייסה 2.9 מיליארד דולר; ו-Grupo Aval Acciones Y Valores הקולומביאנית שנרשמה למסחר בוול סטריט עם גיוס של 1.1 מיליארד דולר.
הנפקות רבעון 3 וול סטריט
ההנפקות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.