מיד לאחר החגים, עם כניסתו כחבר מהמניין לוועדה הישראלית למדרוג, יתחיל הרייטינג של ערוץ 20 להימדד. חודשיים בלבד ערוץ המורשת הייעודי באוויר, וכבר הוא מושך תשומת-לב גדולה הרבה יותר מכדי שברי האחוזים הבודדים שהוא כנראה משיג.
לצד לוח שידורים מתמסד, שהולך ומזכיר יותר את שידורי הפריים-טיים של ערוצי הברודקאסט מאשר את תוכניות פרשת השבוע שבהם, כבר צצות ועולות ביקורות ושאלות.
במרכזן שאלה אחת מרכזית - איך בכלל אמור להיראות ערוץ מורשת יהודית? מי הדמויות שאמורות להשתקף ממנו? מה התכנים? ועוד שאלה בלתי מבוטלת - מי מושך בחוטיו?
"אמרו לי שאם אני רוצה להגיש אקטואליה בערוץ, אצטרך לעזוב את 'ישראל היום' ולעבור ל'ידיעות אחרונות'", טוענת העיתונאית אמילי עמרוסי. מי שבאחרונה שולבה גם בהגשת תוכנית הבוקר של ערוץ 10, טוענת בתוקף כי לא התקבלה להגיש את התוכנית הכלכלית של ערוץ 20, לה נבחנה, בגלל סירוב שהגיע מכיוון "ידיעות אחרונות".
לערוץ 20 יש שיתוף-פעולה מקיף עם אתר ynet מקבוצת "ידיעות אחרונות", במסגרתו נעשה שימוש במתקני האתר כחברת הפקה, ובכלל זה אולפניו, אנשי התוכן שלו וגם הפנים של האתר, אטילה שומפלבי, שמגיש מדי ערב תוכנית אקטואליה מרכזית.
עמרוסי יותר מרומזת כי הנגיעה של "ידיעות אחרונות", שלא הוגדר כמובן כאחד מבעלי ערוץ 20 בעת מתן הרישיון, גדולה הרבה יותר.
"אני הייתי מיועדת להגיש את התוכנית שלינוי בר-גפן מגישה. התכנסנו בחדר, וטל ברקאי, מנכ"ל ערוץ 20, אמר לי: 'תצטרכי לעזוב את 'ישראל היום', כי את כותבת בעיתון מתחרה'. זה מסר שהגיע ממוטי שקלאר (יו"ר הערוץ - ל"א) ועבר דרך ברקאי, שאני רואה בהם מריונטות של נוני מוזס", אומרת עמרוסי. "לא הסכמתי לזה, כמובן".
גם איש התקשורת ג'קי לוי, אף הוא איש "ישראל היום", לא מרוצה. אחרי 4 פרקים בלבד, בוטלה תוכניתו "היהודי הנודד". "יש מורת-רוח מכיוון שעדיין לא התנהלה פגישה שביקשתי, ואני מרגיש לא לעניין לרדת לפרטים", הוא אומר ל"גלובס". "יש כמה טאלנטים שחשים מורת-רוח סביב פער שדובר עליו במשך שנה לבין מה שקרה במציאות. הערוץ יצא לדרך, והפרצוף שלי ושל עוד כמה חברים - הפרצופים שלנו לא על המסך של ערוץ 20. זאת עובדה, והיא לא עושה לנו שמח".
לדברי לוי, נודע לו על ביטול תוכניתו בשיחת טלפון. "בשיחות שכן התקיימו עם חבר'ה מהערוץ הם שללו את הקשר ל'ישראל היום' מכל וכל. אבל אני יודע שבמקרה של טאלנטים אחרים, ynet הטילו וטו".
דתיים נדחקו מהמסך?
בעוד גורמים בשוק אומרים כי ynet הוא לא גוף שאפשר פשוט לחכור כחברת הפקה מבלי להביא עליך בהכרח השפעה מכיוון רחוב מוזס - בערוץ 20 דוחים זאת מכל וכל. שם אומרים כי מעל כל התוכניות ניצב העורך הראשי של הערוץ, טל ברקאי, ותחתיו משה כ"ץ. הם, מבהירים בערוץ, אלה שקובעים בסופו של יום מי מנחה ומי מתארח בתוכניות - זאת למרות שהעורכים עצמם הם אנשי ynet.
ג'קי לוי עדיין ממתין לפגישתו בערוץ 20, אבל הוא לא לבד. עיתונאים בולטים אחרים במגזר הדתי מרגישים אף הם כי נדחקו מהמסך. הם רואים את שרון גל, לינוי בר-גפן ואטילה שומפלבי שהוצבו בחזית השידורים, ומרגישים כי מישהו דחק את רגלי חובשי כיפה.
"כל הטאלנטים הם מערוץ מוכר, והם לא נותנים את הסחורה שלשמה התכנסנו", אומר עיתונאי בכיר. "הם מנסים לנקות את המסך מכיפות ולהראות שהם בדיוק כמו כולם. הדתיים בוטלו. ראו בזה פוטנציאל העסקה, וזה לא קורה".
גם הטענות האלה נדחות. "אנחנו לא סידור עבודה לדתיים", קובעים בערוץ 20 באופן שלא משתמע לשני פנים, "האם ערוץ מורשת הוא מקום שרק דתיים יכולים לצפות או להגיש בו?".
על-פי תפיסת הערוץ, אומרים שם, זה ערוץ שנועד לגשר ולחבר דתיים וחילוניים ולא ללמד יהדות או להטיף. "יש לנו תמהיל מדהים בין דתיים לחילוניים", אומר גורם בערוץ 20. "זה התמהיל באותו לוח שידורים. החל מאטילה דרך בן דרור ימיני, צביקה יחזקאלי שהוא בעל תשובה, ובערב יכולים לעבור לאלירז שדה. אנחנו הבית של כולם. שולי רנד, שיש לו תוכנית מרכזית בערוץ, יודע לדבר גם לדתיים וגם לחילוניים".
מושכים לכיוונים שונים
בהשקת ערוץ 20 הושקעו עד כה כ-15 מיליון שקל, וההערכה היא שזו רק ההתחלה. על-פי ההערכה, ב-3-5 השנים הקרובות הערוץ לא ירוויח, ורק אחר-כך יתייצב.
פעמיים בעבר כבר התקיים מכרז לערוץ מורשת, ופעמיים הזוכים (ענני תקשורת ושלמה בן-צבי) לא הרימו בסופו של דבר את הערוץ מחשש למפלה כלכלית. אז מה למיליארדר הישראלי-גיאורגי יצחק מירילשווילי (בנו של איש העסקים מיכאיל מירילשווילי) במיזם טלוויזיוני שכזה שעתידו לא באמת מובטח?
את מירלישווילי הביא לערוץ מי שמשמש היום כיו"ר הערוץ, מוטי שקלאר, לשעבר מנכ"ל רשות השידור והרשות השנייה. ערוץ 20 היה חלום ישן של שקלאר, שחלם על זירת קירוב בין כל קצוות העם והעברת תכנים בראי המורשת, מבלי להיכנס באופן גס שעלול להרחיק לליבת העשייה.
מירילשווילי, איש חב"ד, רואה את הדברים קצת אחרת. באמצעות נציגו בערוץ, נתנאל סימנטוב, הוא מבקש דווקא למשוך לכיוונים דתיים יותר.
בתוך כל זה פועל גם בעל מניות המיעוט בערוץ, אבי בר, שמגיע מעולם טלוויזיוני. בר לא חושש דווקא למשוך את הערוץ לכיוונים פופולריים יותר - ימניים ולאומיים מבלי להתנצל, קול אחר מול הקול הליברלי דומיננטי בתקשורת הישראלית. העובדה שהערוץ התחיל את שידוריו רגע אחרי תלאות מהתקשורת בזמן "צוק איתן" נפלה לידי קברניטיו כפרי בשל ליד.
רצף האקטואליה היומי, שאתמול (ב') קיבל חיזוק בדמותו של שרון גל שיגיש מדי ערב תוכנית בשעה 19:00, מבהיר אולי יותר מכל מה הערוץ רוצה להיות - פוקס ניוז הישראלי. כשערוץ 10 מתנדנד, וערוץ 2 מתפצל, וכשראש הממשלה ושר התקשורת מצרים שאין יותר דעות על המסך הישראלי - זה נראה הגיוני מתמיד.
"התחושה היא שהם מאוד מבולבלים, יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה", אומר איש תקשורת שדרכו נפגשה עם ערוץ 20. "הם לא משוכנעים באיזו דרך ללכת - רק ימנים על המסך או גם שמאלנים? קירוב והכלה או שרון גל לפנים? נראה שיש עימותים אידיאולוגיים בין הבעלים השונים. מצד אחד רוצים למשוך צעירים, אז האם זה נכון לעשות עם חובשי כיפה או בלי? מחלות ילדות בתקופה כזו הן צפויות וברורות - קח כמה ראשים שמושכים לכיוונים שונים, ואתה מקבל סמטוכה גדולה".
עיתונאי אחר אומר: "הם עדיין לא מצאו את האיזון בין להביא סלבס לבין להביא קול אחר. הרצון שלהם להביא אנשים מוכרים עשוי לגרום להם לאבד את עמוד השדרה. הרצון למשוך צופים גרם להביא אנשים שהם מור אוף דה סיים. רוח אחרת, שהיא לא בהכרח דתית".
בערוץ 20 דוחים גם טענות על חוסר בהירות בדרך ומבקשים קצת זמן מהצופים. "ערוץ ימני, פופולרי ופתוח", אומרים שם, "לא 'ערוץ ההידברות'. זה כבר יש, וזה מאוד קל לעשות - אלא ערוץ שמדבר אל חילונים ודתיים ומביא יהדות יפה".
המועצה עוקבת מקרוב
אין ספק כי ערוץ 20 נכנס לזירה סבוכה, רוויית אמוציות וקשרים. מועצת הכבלים והלוויין כבר עומדת על המשמר מהרגע שהערוץ קיבל את רישיונו ואף ביררה את הליין-אפ של התוכנית הכלכלית, בכדי להבין מה שם בדיוק עוסק במורשת.
הוחלט כי אפשר לעסוק בכל נושא שעל סדר היום כמעט דרך המשקפיים של המורשת היהודית. כל נושא כמעט - שכן אחת ההחלטות הראשונות של יו"ר המועצה הנכנסת, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, הייתה למנוע שידור של משחקי הכדורסל של הפועל ירושלים בערוץ 20, במסגרת שיתוף-פעולה אסטרטגי עם עיריית ירושלים.
"אפשר לספור את כמות הכיפות בערוץ 20", אומר גורם בכיר, שמסכים שבשוק התקשורת הישראלי לא נותנים לאף שחקן רגע אחד של חסד, "אבל צריך לצאת מהתפיסה שתוכניות מורשת הן שאלת רב לפני כניסת השבת. ערוץ המורשת מבקש להגדיר מחדש את היחס ליהדות וגם ללאומיות הישראלית, והוא זיהה צמא לדבר בקרב הציבור. צריך לתת לו לנסות ולעשות את מה שהוא מתכנן לעשות. זו יכולה להיות מהפכה של ממש - או כישלון חרוץ".
תגובת ערוץ 20: הטענות מופרכות
מערוץ 20 נמסר בתגובה כי "הטענות המועלות הן מופרכות. ערוץ 20 נועד לשתף ולקרב בין חילוניים ודתיים. זה אינו ערוץ שקם כדי לספק סידור עבודה למגישים ועיתונאים דתיים בלבד, אלא לדתיים וחילוניים גם יחד.
"כך, לצד מגישים דתיים כמו שולי רנד, צבי יחזקאלי, קלמן ליבסקינד, אראל סג"ל, יפעת ארליך, קובי אריאלי, ישי לפידות ואחרים - ישנם גם מגישים חילוניים בערוץ כמו לינוי בר-גפן, יורם ארבל, יהורם גאון, שרון גל, בן דרור ימיני ואחרים.
"המגישים המצוטטים בכתבה דווקא הנחו תוכניות בערוץ, כך שהטענות אינן ברורות. לגבי הטענות בנוגע לשיתוף-הפעולה עם ynet - יש לערוץ הסכם עימם בכל הנוגע לציוד והפקה בלבד. כל נושא התוכן נתון אך ורק באחריות אנשי התוכן של ערוץ 20".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.