יצרני המזון החליטו לצאת בסוג של קמפיין נגד המע"מ הגבוה על המוצרים בישראל (18%), אבל בחינת המחירים בהשוואה לגרמניה מצביעה על פערים של עשרות אחוזים, גם במוצרים שעליהם בגרמניה יש מע"מ גבוה יותר.
בנוסף, הביקורת שנשמעה על כך שהמוצרים נקנו בגרמניה ברשת אלדי המבוססת על מותגים פרטיים, מתברר בהשוואה מעמיקה יותר כמופרכת, כיוון שגם מוצרים של מותגים מובילים נמכרים בישראל במחיר כפול מהמחיר בגרמניה.
הנה לכם כמה דוגמאות: מחיר דגני בוקר פיטנס של נסטלה בגרמניה הוא 2.2 אירו ל-450 גרם - 11 שקל בלבד. בישראל עולה אותו מוצר באריזה של 375 גרם בלבד 19-24 שקל. במידוד הכמויות מדובר בפער של 107%-162%. הפער - 72%-118%.
נסטלה היא הבעלים של חברת אסם בישראל, והיא מייצרת את המוצר בצרפת. הפער במע"מ מסביר רק פער של 11% במחיר ואינו יכול להסביר את הפער התהומי הקיים בפועל.
במחיר של כיכר לחם פרוס בישראל אפשר לקנות בגרמניה 2.5 כיכרות לחם. המחיר בגרמניה 2.7 שקלים, ובישראל - 6.9 שקלים.
בכל הקשור ליוגורטים ומעדנים, הפערים אדירים. יוגורט פירות עולה בגרמניה פחות מ-1 שקל (כולל מע"מ של 7%), וכך גם מעדן שוקולד עם קצפת. בישראל תשלמו על היוגורט פי חמישה ועל מעדני מילקי כמעט פי שלושה.
הפערים אינם בלעדיים למוצרי החלב והמזון, והם רחבים גם כאשר מדובר במותגי טואלטיקה בינלאומיים. מחיר מי פה ליסטרין בגרמניה (500 מ"ל) לאחר מע"מ של 19% עומד על 16.3 שקל. בישראל תשלמו על המוצר כמעט פי שלושה - 45 שקל.
דיאודורנט רקסונה של יוניליוור עולה בגרמניה 8.3 שקל בלבד אחרי מע"מ של 19%, ואילו בישראל מחירו יותר מכפול 17-18 שקל.
דגני בוקר קורנפקס באריזה של 500 גרם עולים בגרמניה 4.7 שקל, ובישראל הם עולים 15-18 שקל ל-750 גרם - הפער עד 157%.
גרמניה אינה היחידה. השוואת מחירים מלונדון באמצעות אתר MYFREEMARKET מצביעה אף היא על פערים תהומיים.
תריסר ביצים אורגניות נמכרות בלונדון ב-1 שקל לעומת 17.90 שקל בישראל - פער של 49%. על 2 ליטר מיץ תפוזים סחוט טרי תשלמו בבריטניה 12 שקל, ובישראל המחיר כפול. פסטה רביולי עולה שם 10.8 שקל - כמחצית מהמחיר בישראל; וגם גבינת אמנטל שמחירה בגרמניה נמוך, זולה בלונדון לעומת ישראל - 3.2 שקלים לעומת 5.9 שקלים ל-100 גרם - פער של 82%.
אלה הן כמובן רק דוגמאות ממגוון רחב הרבה יותר של מוצרים.
מאסם נמסר בתגובה: "המחירים על המדף נקבעים על-ידי כל רשת ומכולת לפי שיקול-דעתה, ואסם מנועה על-פי חוק מלהתערב בהם. עם זאת, הנתונים האובייקטיביים של סטורנקסט מראים כי המחירים האפקטיביים של חודש אוקטובר הם 15.83 שקל, כך שהנתונים בכתבה מציגים תמונה מעוותת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.