החשש בנוגע לצמיחה הגלובלית שלח את אירופה לעוד יום של ירידות

במשך רוב יום המסחר נעו המדדים בין עליות לירידות, בניסיון להעריך את הצעדים הבאים בנוגע לריבית ■ הריבית באנגליה נותרה ללא שינוי ■ היצוא הגרמני בשפל של יותר מ-5 שנים ■ נתון מאקרו חיובי ביפן

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום בירידות זה היום השלישי ברציפות, על רקע חששות בנוגע לצמיחה הגלובלית. במשך רוב שעות היום התנהל המסחר בתנודתיות, בניסיון להעריך את כיוון הריבית, על רקע האופטימיות אמש בוול סטריט לאור הפרוטוקולים של הפד.

כאמור, המסחר בוול סטריט ננעל אמש בעליות שערים חדות, לאחר פרסום פרוטוקולי הפד מפגישתו ב-16-17 בספטמבר. הפרוטוקולים הראו כי הבנק מחזיק בדעה יונית בנוגע למדיניות המוניטרית. לדעת חלק מחברי הפד, השפה הנוכחית של הבנק מציירת תמונה לא נכונה בנוגע לזמן בו יועלו הריביות. אותם חברים דחפו לכך שהעלאת הריבית תהיה תלויה יותר בנתונים כלכליים.

"לומר על הפרוטוקולים האלה שהם היו יוניים, בהתבסס על התגובה בשוקי המניות, זו לשון המעטה", אומר אנליסט שווקים ראשי ב-BTIG, דן גרינהאוס.

היצוא מגרמניה נפל ב-5.8% באוגוסט. מדובר בירידה החדה ביותר מאז ינואר 2009, שיא המשבר הכלכלי האחרון. נתון זה מהווה עדות נוספת להיחלשות של הכלכלה החזקה באירופה. על פי הציפיות, הוא היה אמור לרדת בשיעור של כ-4%, לאחר עלייה של 4.8% בחודש יולי. ברבעון השני, יש להזכיר, נרשמה ירידה בצמיחה בשיעור של 0.2%, ועל פי הנתונים נראה כי לא נרשמת צמיחה מרשימה גם ברבעון השלישי. ישנם כלכלנים שצופים צמיחה שלילית גם ברבעון השלישי, מה שיהווה מיתון. ביום שלישי האחרון חתכה ה-IMF את תחזית הצמיחה של גרמניה ל-2014 מ-1.9% ל-1.4%.

הבנק המרכזי של לונדון פרסם היום את הצהרת הריבית, שנותרה כצפוי על כנה. אנליסטים לא צופים שינוי במדיניות בזמן הקרוב, אולם תיתכן כזו בתחילת 2015.

נגיד ה-ECB, מריו דרגי, ישא דברים ב-Brookings Institution Hutchins Center בלונדון, וישתתף בפאנל יחד עם סגן יו"ר הפד, סטנלי פישר.

גם באסיה נרשמת מגמה חיובית במרבית הבורסות. בשל חג, הבורסות בדרום קוריאה סגורות היום ולא מתקיים בהן מסחר.

ביפן פורסם היום כי ההזמנות ממפעלים עלו באוגוסט בשיעור של כ-4.7%, הרבה מעבר לתחזיות שצפו עלייה של כ-0.9% בלבד.