שותפות קידוח "תמר" חתמו לפני מספר ימים על מזכר הבנות בלתי מחייב למכירת 2.5 BCM של גז טבעי בשנה ללקוחות תעשייתיים לא ממשלתיים במצרים (באמצעות הרוכשת (Dolphinus Holdings), גז אשר יוזרם למצרים דרך צינור של EMG, הצינור שבאמצעותו עבר גז לישראל ממצרים בעבר.
ההסכם בין שותפות "תמר" לחברות במצרים כולל סעיף interruptible - כלומר מפעלי התעשייה במצרים ייחשבו ללקוחות נתיקים אשר חתומים על חוזה לגז טבעי בשירות בלתי רציף המאפשר לספק לקטוע את אספקת הגז בהתראה קצרה.
ברוב העסקאות מסוג זה מחיר הגז נמוך יותר מאחר שלקונה אין ביטחון שיקבל את הגז שהוא צריך. עם זאת, לפי דיווח השותפות לבורסה, "מחיר הגז שנקבע במכתב הכוונות דומה למחירים שנקבעו בהסכמים אחרים ליצוא גז מישראל". בגלל חוסר הוודאות הגדול, ומכיוון שעדיין לא ידוע כמה גז יסופק בפועל כל שנה, לא ניתן לדעת מה שווי העסקה.
העובדה שהלקוחות במצרים הסכימו לחתום על סעיפי אינטרפטבל מעידה על מצוקת הגז במצרים. עם זאת, מתחייבת שותפות תמר לספק מינימום של 5 BCM לתקופה של 3 שנים.
עובדה מעניינת נוספת, היא כי מחיר הגז במזכר ההבנות צמוד למחיר הנפט מסוג Brent אשר מאז מאי האחרון (אז חתמה השותפות על מזכר ההבנות הראשון עם חברת יוניסיון פנוסה), ירד מחירו בכ-20%.
כאמור, כוונת הצדדים היא שהגז יובל דרך מערכת ההולכה של נתג"ז לאשקלון ומשם למצרים באמצעות צינור EMG. כרגע בנוי הצינור בצורה כזו שיכול להזרים גז רק מכיוון מצרים לישראל. עם זאת, לפי הערכה, על מנת שיוכל הגז לזרום לשני הכיוונים (Bi-directional pipeline) תידרש השקעה של כ-10 מיליון דולר נוספים.
הסכם זה של השותפות מצטרף למכירת גז למתקן ההנזלה של חברת יוניון פנוסה במצרים, וכן עם עראב פוטאש וברומין הירדניות למכירת 1.8 של BCM על פני 15 שנה.
יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל חברת אבנר גדעון תדמור: "שותפויות תמר ולוויתן חתמו עד היום על שורת הסכמים שנועדו לאפשר אספקת גז טבעי לרשות הפלסטינית, לירדן ולייצוא LNG (גז נוזלי) דרך המתקנים הקיימים במצרים. הסכם ההבנות עם חברת 'דולפינוס' הינו חוליה נוספת וחשובה ברצף ההסכמים שתאפשר אספקת גז טבעי גם לשוק המקומי במצרים. אין לי ספק שהסכמים אילו יובילו לחיזוק היחסים בין ישראל לשכנותיה".
מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו: "עם מימוש הסכמי ההבנות עם חברת 'דולפינוס' ויוניון פנוסה, יתאפשר ניצול מקסימאלי של יכולת ההפקה המורחבת של גז טבעי מפרויקט תמר, תוך מכירת עודפי גז מהמשק הישראלי ללקוחות פרטיים במצרים. שורת ההסכמים לייצוא גז מתמר ולוויתן למדינות השכנות מחזקת את הכלכלה הישראלית ותוביל לגידול בהכנסות המדינה ממסים ותמלוגים".
השותפים בפרויקט "תמר" הם נובל אנרג'י האמריקאית (36%), ישראמקו (28.75%) אבנר (15.625%) דלק קידוחים (15.625%) ודור גז (4%).
את שותפות תמר ייצג בעסקה עורך הדין דן הכהן ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.