האם וול סטריט בדרך לרבעון הטוב ביותר בשנים האחרונות?

החברות בארה"ב מציגות תוצאות טובות בהרבה מהצפוי, עם כמות יוצאת דופן של הפתעות חיוביות ושיעור צמיחה גבוה

 וול סטריט אירופה  / צילום: בלומברג
וול סטריט אירופה / צילום: בלומברג

המדדים המובילים בוול סטריט שוב חזרו לקבוע רמות שיא חדשות, ושוב צצה ועולה השאלה המתבקשת: האם שוק המניות עדיין אטרקטיבי להשקעה? על פי הנתונים, שזורמים עד כה מעונת הדוחות הנוכחית, התשובה היא חד-משמעית.

נכון לסוף השבוע האחרון, 362 מהחברות הנכללות במדד S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן לרבעון השלישי, ו-78% מהן היכו את תחזיות הרווח. נתון זה עוקף את הממוצע הרב-שנתי, העומד על 73%. למעשה, רמת ההפתעות החיוביות בעונה הנוכחית היא הגבוהה ביותר בארבע השנים האחרונות. נתון חשוב לא פחות מכך הוא הרווח המצרפי של החברות המובילות בארה"ב, אשר צמח ברבעון החולף ב-7.3%, לעומת צפי מוקדם לצמיחה של 4.5% בלבד.

מלבד שיעור ההפתעות הגבוה והצמיחה החדה ברווחי החברות, מעניין להיווכח, כי התוצאות החיוביות מתפלגות בצורה רוחבית ומפוזרת - 8 מתוך 10 המגזרים העיקריים במדד מציגים צמיחה עודפת ברווחים ביחס לתחזיות המוקדמות (ראו גרף).

מנגד, בשורת ההכנסות המספרים שעולים מהדיווחים, פחות מרשימים: 59% מהחברות היכו את התחזיות, בדומה לממוצע הרב-שנתי; ושיעור הצמיחה המשוקלל במכירות עומד על 3.8%, זהה לתחזיות האנליסטים לפני פרסום התוצאות.

בהמשך נסביר את הפער שנוצר בין תוצאות החברות בשורה העליונה לבין השורה התחתונה, אולם נתמקד תחילה בשאלה מה עומד מאחורי ביצועי החברות.

מאחורי המספרים

ראשית, יש לזקוף את התוצאות הטובות של החברות בארה"ב ברבעון הקודם להתפתחויות הכלכליות האחרונות. לפי שעה, הכלכלה האמריקאית ממשיכה להציג צמיחה נאה, וברבעון השלישי נרשם גידול בקצב של 3.5% בתוצר. חלק מהחברות המדווחות ציינו לטובה את השיפור המתמשך בכלכלת ארה"ב, בשיחות הוועידה שערכו עם פרסום הדוחות. בג'נרל אלקטריק אמרו, כי "ארה"ב ככל הנראה מצויה במצבה הטוב ביותר מאז המשבר הפיננסי".

גם הביצועים הנובעים מהפעילות של החברות האמריקאיות במשקים המתעוררים, מעודדים. אם לוקחים את כלכלת סין כמקרה בוחן, אמנם קצב הגידול בתוצר שלה ירד ברבעונים האחרונים, אולם עדיין מדובר בצמיחה גבוהה בכל קנה מידה - 7.3% ברבעון השלישי - שיעור שמאפשר לחברות הזרות הפועלות במדינה להגדיל את הכנסותיהן משוק זה. מנגד, כלכלת אירופה ממשיכה לדשדש ומאופיינת בצמיחה אפסית, ובהתאמה - החברות מתקשות להגדיל את מכירותיהן ביבשת.

בשנים האחרונות החברות האמריקאיות המובילות הגדילו את אחיזתן בשווקים מחוץ לארה"ב. כתוצאה מכך, תוצאותיהן הכספיות מושפעות כיום יותר ויותר מתהליכים גלובליים, דוגמת אירועים גיאופוליטיים ותנועות הון. בהקשר זה נציין שתי מגמות עולמיות בעלות השפעה שלילית על החברות בארה"ב.

ראשונה היא ההסלמה שחלה באחרונה באוקראינה ובאזורנו. חשוב להדגיש, כי החשיפה של החברות ב-S&P 500 לשווקים אלה מועטה: 4% בלבד מהכנסותיהן מגיעים מהמזרח התיכון וממדינות מזרח אירופה שאינן חלק מהאיחוד האירופי.

מגמה עולמית נוספת, עם השפעה רבה יותר על התוצאות החברות האמריקאיות, היא התחזקות שער הדולר בעולם, בעיקר מול שותפות הסחר העיקריות של ארה"ב, שעושות שימוש בין היפני ובאירו. לאור העובדה, כי קרוב למחצית מההכנסות של החברות ב-S&P 500 מקורן מחוץ לארה"ב, לא מפתיע כי מספר רב של חברות ציינו את ההשפעה השלילית של התחזקות הדולר על תוצאות הרבעון השלישי, כמו גם על תוצאותיהן החזויות לרבעון הבא.

יחד עם זאת, בזמן ששערו של הדולר האמיר, צלילת מחירי הנפט הוזילה לחברות רבות את ההוצאות, ובכך שיפרה עבורן את שורת הרווח. בכיר ברשת הקמעונאות קוסטקו היטיב לתאר זאת: "כשמחירי האנרגיה יציבים או יורדים, כפי שהם כעת, אלו חדשות טובות. אנחנו חוסכים יותר לצרכן ואנחנו גם מרוויחים יותר".

בנקודה זו חשוב לציין, כי לא כל החברות נהנו מהירידה במחירי הסחורות, ובפרט במחירי הנפט. החברות הנמנות עם מגזר האנרגיה סבלו מירידה משמעותית במכירות בשיעור כפול מהתחזיות המוקדמות. נתון זה הכביד על ההכנסה המשוקללת של כלל החברות האמריקאיות ברבעון החולף, אשר כאמור עמדה בדיוק בקונצנזוס האנליסטים (צמיחה של 3.8%) ולא עקפה את הצפי המוקדם.

מנגד, הרווחיות של חברות האנרגיה דווקא עלתה מעבר לתחזיות האנליסטים, הודות לשיפור בתוצאותיהן של שתי ענקיות במגזר: אקסון מובייל ושברון. אלו ניצלו את הירידה במחזור המכירות להגדלת המרווח שהן גובות על מוצריהן, ובכך הצליחו לייצר מגמה הפוכה לירידה שחוו בסעיף ההכנסות.

מגזר בולט נוסף בעונת הדוחות הנוכחית הוא הפיננסים, שמהווה עד כה את ההפתעה המרשימה ביותר, עם שיעור צמיחה מסחרר של 18.1% ברווח המשוקלל למניה (לעומת צפי מוקדם לעלייה של 10% "בלבד"). התורמת העיקרית לצמיחת הרווחים במגזר זה היא ג'יי.פי. מורגן, שבלעדיה קצב הגידול היה צונח לפחות מ-5%. לפיכך, ראוי להדגיש, כי מאחורי הצמיחה המפתיעה במגזר הפיננסים עומדת למעשה פעילות חשבונאית ולא תזרימית גרידא.

רווחי החברות לאן?

כאמור, שיעור הצמיחה המשוקלל של רווחי החברות בארה"ב ברבעון השלישי עומד כעת על 7.3% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. לאור כמות ההפתעות החיוביות הרבה ברבעון החולף, הונמכו תחזיות הצמיחה לרבעון הרביעי לחלק ניכר מהחברות.

נכון לעכשיו, קונצנזוס האנליסטים צופה, כי ברבעון הנוכחי רווחי החברות יעלו בקצב של 5.2%, ברבעון הראשון של 2015 צפויה צמיחה של 7.2%, וברבעון שאחריו הקצב יעלה לרמה של 8.4%. במקרה שאכן התחזיות לגבי השנה הבאה יתממשו, המשמעות היא שהחברות הנכללות במדד S&P 500 יציגו עלייה של 10% ברווחיהן בסיכום שנת 2015 - תחזית צנועה בהשוואה לזו שניתנה לפני חודש בלבד (11.8%).

לצד הנתונים המבטיחים, שעולים בעונת הדוחות הנוכחית, חשוב גם לשים לב לסימן האזהרה הבא: בניגוד לרבעונים הקודמים, שבהם חברות שאכזבו את המשקיעים "נקנסו" באופן מיידי במחיר המניה; נראה כי הפעם השוק מקפיד לתגמל בצורה ניכרת חברות שעקפו ולו במעט את התחזיות המוקדמות, ומקל בענישת המניות של החברות שהשיגו תוצאות נמוכות מהצפי.

לסיכום, החברות בארה"ב מציגות ברבעון החולף תוצאות טובות בהרבה מהצפוי, עם כמות יוצאת דופן של הפתעות חיוביות ושיעור צמיחה גבוה מהחזוי ברווחיהן. תוצאות אלה מעידות פעם נוספת, כי עליות השערים בשוק המניות האמריקאי נובעות משיפור מתמשך בביצועי החברות, וכי עלינו לצפות להמשך שבירת שיאים חדשים במדדים המובילים בתקופה הקרובה.

*** הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי וחינוך פיננסי בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

רווחי חברות
 רווחי חברות