בישיבה הקודמת של שרי אופ"ק, ביוני השנה, שר הנפט הסעודי עלי אל נעימי הגיע לווינה ויצא ממנה בתוך כמה שעות. הוא אפילו ויתר על פגישתו המסורתית בת 45 דקות עם כתבים. עם שוקי נפט יציבים ומחיר של 110 דולר לחבית, לא היה ל-12 מדינות אופ"ק הרבה על מה לדבר. "הלקוח מרוצה, המפיק מרוצה, הצרכן מרוצה. השוק מאוזן. הכול בסדר", אמר אז אל נעימי, כנראה הדמות החשובה ביותר בשוק הנפט העולמי.
כעת, חמישה חודשים מאוחר יותר, המצב נראה שונה מאוד. למרות העלייה במתיחות בעיראק, העימות בלוב והמתחים הגיאופוליטיים עם רוסיה, תפוקת הנפט נשארה גבוהה. ההיצע ממדינות אופ"ק, שליש מהתפוקה העולמית, עלה על היעדים והתפוקה משדות פצלי הנפט בארה"ב ממשיכה לעלות.
בו זמנית, הביקוש באירופה ובאסיה קפא. העודף שנוצר הוביל לירידה דרמטית של 30% במחירי הברנט - בסיס הנפט הבינלאומי - ממחצית יוני ל-80 דולר לחבית ביום שישי שעבר. לגבי מפיקות הנפט, המצב האידיאלי שאל נעימי תיאר ביוני השתנה ללא הכר.
ישיבת שרי אופ"ק מחר (ה') צפויה להיות החשובה והנעקבת ביותר של הקרטל הזה מאז 2008, כאשר הוא הכריז על סדרת קיצוצי הפקה עמוקים בעקבות המשבר הפיננסי. הפעם ידון הקרטל בתחזית לשוק שסוכנות האנרגיה הבינלאומית תיארה לאחרונה כפותח "פרק חדש" בהיסטוריה שלו.
אחרי שנים של מחירים יציבים מעל 100 דולר לחבית, המפיקים והסוחרים ניצבים בפני שוק תנודתי בהרבה. ההיצע חזק למרות שהביקוש מרוסן על ידי הכלכלה העולמית המדשדשת, והספקולציות לגבי אופן התנהגותו של אופ"ק עולות ופורחות.
בנקאי אחד השווה את שוק הנפט הנוכחי לחברה שמצויה בעיצומם של חילופי גברי בהנהלתה. "דברים השתנו, ואף אחד לא מוכן להודות בכך", הוא אמר. "אנשים מצויים בהכחשה. הדברים עוד יתדרדרו לפני שהם ישתפרו, ובינתיים יש בלבול. איש לא יודע מה מתרחש".
שני מחנות
כאשר הן נערכות להגיב לשוק משתנה, מדינות אופ"ק חצויות באופן כללי לשני מחנות. במחנה אחד, מדינות כמו ונצואלה ואיראן שזקוקות למחירים גבוהים יותר כדי לאזן את תקציביהן ולשפר את מצבן הפיסקלי בטווח הקצר. הן להוטות לכך שהקרטל ירסן ירידת מחירים נוספת, ולכן הן ניהלו בשבועות האחרונים מאמץ דיפלומטי ניכר.
"כולנו מודאגים ממחירי הנפט", אמר רפאל רמירז, נציג ונצואלה באופ"ק, לאחרונה. הוא הוסיף שינסה להגן על המחירים "שיורדים ללא סיבה נראית לעין".
במחנה השני מצויות המפיקות בעלויות נמוכות שיש להן יתרות מט"ח גדולות, כמו סעודיה ומדינות נוספות במפרץ הפרסי, שמוכנות יותר לסבול את המחירים הנוכחיים כדי לזכות בנתחי שוק בטווח הארוך יותר.
סעודיה, מדינת אופ"ק המובילה בתפוקתה והמפיקה היחידה עם כושר הפקה לא מנוצל, תקבע את מהלך העניינים. במקרה של החלטה על קיצוץ תפוקה, רק סעודיה מסוגלת באמת לקצץ אותה.
נעימי שבר לאחרונה חודשים ארוכים של שתיקה כדי להכחיש את הטענות שסעודיה יזמה "מלחמת מחירים", וחזר ואישר שמדיניותה הממושכת של ארצו היא שוקי נפט עולמיים יציבים. "אנחנו לא קובעים את המחירים. השוק קובע את המחירים", הוא הוסיף.
דרוש קיצוץ בתפוקה
אבל כמה אנליסטים אומרים שהדרך היחידה להבטיח יציבות היא לתמוך בקיצוץ בתפוקה. "אם נעימי מעוניין בשווקים ובמחיר יציבים, יש רק דרך אחת לעשות את זה - לפעול", אומר טום נלסון מקרן האנרגיה העולמית של אינבסטק ניהול נכסים.
אבל אפילו לסעודיה, מעבר ל"שגרה חדשה" אינו משימה קלה. משקיפים רבים בשוק אומרים שריאד העמידה שיקולים פוליטיים בחזית מדיניות האנרגיה שלה. התוצאה היא סדרה של תיאוריות על המניעים של מדינות המפרץ, ועל נכונותן לבחון את העצבים של מפיקות יריבות. יש שסבורים שסעודיה מעוניינת להמשיך את הלחץ על איראן, שברזי הנפט שלה עשויים להיפתח אם שיחות הגרעין שלה עם המעצמות יניבו הסכם. אחרים אומרים שסעודיה מניחה למחירי הנפט ליפול כדי לצמצם הפקת נפט פצלים בארה"ב.
סיימון הנדרסון, מנהל תוכנית המחקר של מדיניות האנרגיה במפרץ הפרסי במכון וושינגטון, אומר שמה שסביר יותר הוא שירידת מחיר הנפט "תפסה את הסעודים בהפתעה", בדיוק כאשר תשומת הלב שלהם הייתה נתונה לפעילות דאעש בעיראק בסוריה, למלחמה בין ישראל לפלסטינים בעזה ולמתיחות באוקראינה.
בוב מקנלי, לשעבר פקיד בבית הלבן וכיום מנהל קבוצת רפידאן, חברת ייעוץ מוושינגטון, אומר שסעודיה אולי חשה בנוח עם הגדלת היצע כאשר יש מחסורים, אבל "היא פחות מסוגלת או מוכנה להפחית הפקה" בשוק שסובל מהיצע יתר. כאשר ריאד ויתר מדינות אופ"ק שוקלות את האופציות שלהן, המחירים ממשיכים לרדת. הם כבר חצו כמה מחסומים פסיכולוגיים, כמו 100, 90 ו-80 דולר לחבית, ולכן ישיבת שרי אופ"ק ביום ה' השבוע משמעותית אפילו יותר.
אם מדינות אופ"ק ימשיכו להפיק נפט ברמה הנוכחית גם בשנה הבאה, 30.6 מיליון חביות ביום לפי נתוני סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), יהיה צורך בקיצוץ של מיליון עד 1.5 מיליון חביות ביום כדי לאזן את ההיצע והביקוש בשוק.
כמה תוצאות אפשריות יהיו לכינוס שרי אופ"ק. הוא יוכל להסתיים באי הסכמה גלויה, התרחיש השלילי ביותר, או בהסכמה שכל קיצוץ לא יסייע להעלאת מחירי הנפט. אם יוחלט שקיצוצי הפקה הם הכרחיים, חברות הארגון יצטרכו להחליט בכמה, לאיזו תקופה ובאיזו מסגרת זמן. החלטה מתחייבת נוספת צריכה להיות הקצאות הקיצוץ לכל מדינה.
אי השגת קונצנזוס כזה כאשר מדינות רבות באופ"ק זקוקות לו, אומר כלכלן האנרגיה ליאו דרולאס, יכולה לאותת על נאיביות קיצונית לגבי מצב השוק - המחירים עלולים לרדת ל-50 דולר לחבית מתי שהוא בשנה הבאה - או על כך שהאינטרסים של המדינות שונים מדי. "הם צריכים לשלוף משהו מהשק, להחזיק ידיים וללכת אל עבר השקיעה", הוא אומר.
החזית מול נפט הפצלים
פרשנים צפו זה עשרות שנים את קיצו של אופ"ק, אבל ג'יימי וובסטר מחברת המחקר והייעוץ IHS אנרג'י אומר שהקרטל הזה נשאר חלק בסיסי מהמנגנון של תעשיית הנפט. "במונחי הידיות שאתה יכול למשוך כדי לאזן את השוק, אין הרבה אופציות. קיצוץ תפוקה של אופ"ק הוא אחת מהן".
העדר הקונצנזוס למראית עין בין מדינות אופ"ק מדגיש את הקשיים של הקרטל במאבק בתפוקה האמריקאית הגואה. "הישיבה הזו איננה רק על ההחלטה לקצץ תפוקה או לא. יש כאן גם תרחיש של 'משמעות החיים'. צריכה להיות גם הבנה של היחסים עם נפט הפצלים בארה"ב", אומר וובסטר.
תעשיית פצלי הנפט בארה"ב קיבלה דחיפה מתקופת המחירים הגבוהים, ועדיין לא ברור איך היא תגיב למחירים נמוכים יותר. אנליסטים לא בטוחים מי ימצמץ ראשון אם המחירים יישארו נמוכים תקופה ממושכת: מפיקי נפט פצלים בארה"ב ועוד מפיקים לא שגרתיים בעלויות גבוהות, או מדינות אופ"ק שזקוקות למחירים גבוהים כדי למלא את קופות הממשלות ולממן תוכניות חברתיות.
בוועידה שנערכה לאחרונה אמר עבדאללה אל-באדרי, מזכ"ל אופ"ק, שבמחיר של כ-85 דולר לחבית נפט, מחצית מנפט הפצלים הוא "בסכנה". "אנחנו נראה הרבה השקעות, הרבה נפט, יוצאים מהשוק", אמר אל-באדרי, והוסיף שהאפקט של המחירים הנמוכים יורגש רק בשנה הבאה, מפני שמפיקי נפט הפצלים בארה"ב גידרו את עצמם מפני ירידת מחירים.
מנהלים וגורמים בתעשיית הנפט עדיין מתווכחים עד כמה ולאורך כמה זמן צפויים מחירי הנפט להמשיך לרדת לפני שתפוקת נפט הפצלים תיפגע. "חברות רבות כבר הודיעו על קיצוצי השקעה לשנת 2015, ביניהן קונטיננטל ריסורסז, שחקנית מרכזית בתחום זה, אם כי רק מעטים מוכנים לומר שפירוש הדבר הוא צמיחה מואטת יותר של התפוקה", אמר אמריטה סן, אנליסט הנפט הראשי בחברת אנרג'י אספקטס.
חברת הייעוץ הזו מלונדון מעריכה שתחזית הגידול שלה בתפוקת נפט הפצלים בשנה הבאה, 1.1 מיליון חביות ביום, תרד ל-800,000 חביות נפט ביום במחצית השנייה של 2015, והעלייה האפשרית בריביות בארה"ב עלולה לפגוע עוד יותר בתפוקה. התפוקה הנוכחית משדות פצלי הנפט בארה"ב היא 3 מיליון חביות ביום.
אבל מה שברור הוא שמהפכת נפט הפצלים בארה"ב עזרה לצמצם את האיום במשבר אנרגיה עולמי בעקבות עימותים ואי-יציבות. בשנים האחרונות, התסיסה בלוב, ניגריה ועיראק ביחס עם העיצומים נגד איראן הוציאו מן השוק כמות של 3.5 מיליון חביות ביום.
אך כאשר ההיצע ממפיקות רבות עולה - למרות העימותים הצבאיים בעיראק ובלוב - "חשוב לציין שמרווח הירידות הפוטנציאליות בשוק לא הסתיים", אומר ג'ף קארי מגולדמן זאקס. הירידה של 30% במחירים במהלך הקיץ בישרה את בואו של "סדר נפט חדש", והפתעות חיוביות של תפוקה מלוב, עיראק ואיראן עשויות לחזק את היצע היתר בשוק הנפט בשנה הקרובה.
מה קורה בצד הביקוש?
כל החלטה שתתקבל בווינה תצטרך להביא בחשבון את חידת הביקוש. הצריכה באסיה, שבמשך שנים הניעה את מחירי הנפט, נחלשת כאשר מדינות כמו סין נכנסות לתקופת צמיחה פחות תלויה בנפט.
בו זמנית, התייעלות בתחום האנרגיה וזחילת שכר האטו את הביקוש לאנרגיה בעולם המפותח. השימוש המוגבר בגז טבעי ובמקורות אנרגיה מתחדשים משיב רוחות נגדיות נוספות בפני מפיקי הנפט, ביחד עם ירידה בסבסוד האנרגיה בכמה מדינות מתפתחות.
סוכנות האנרגיה הבינלאומית מעריכה שהביקוש העולמי לנפט יעלה ב-7.6 מיליון חביות ביום עד 2019, פחות מתחזית הגידול בפוטנציאל ההפקה, שהיא 9 מיליון חביות ביום. "גם אם נקבל עלייה בצמיחה העולמית, היא לא תוביל לאותה עלייה בביקוש לנפט שראינו בעבר", אומר ג'וליאן ג'סופ, ראש יחידת מחקר הסחורות בחברת קפיטל אקונומיקס. "הביקוש הולך לעלות רק בקצב איטי, שההיצע יכול לעמוד בו".
מדינות רבות באופ"ק לא משוכנעות בכך, והם סבורות שהצמיחה באסיה עדיין תניע את השוק. מדינות כמו סעודיה מאמינות שהביקוש יישאר חזק גם אם הצמיחה תהיה איטית יותר בהשוואה לשנים שעברו.
נלסון אומר שכמה גורמים תרמו לצמיחה האיטית ב-2014, כולל מס הקנייה ביפן, נתונים גרועים באירופה וביקוש חלש לדיזל בסין והודו. "בואו נהיה ברורים: זו שנה של צמיחה איטית יותר מכפי שרוב האנשים צפו ביקוש לנפט, אבל זו עדיין צמיחה", הוא אומר.
וובסטר מחברת הייעוץ IHS אומר שאי הוודאות ביחס להיצע וביקוש יצרה במדינות אופ"ק תחושת דחיפות שהשוק לא ראה כמוה מזמן. "רק בזמנים כאלו, כשהם נדחפים לקצה, המדינות הללו פועלות ביחד", הוא מסכם.
נפט