אחר שנתיים טובות שנרשמו ב-2013 וב-2012, ולאחר מחצית ראשונה השנה עם רבעון ראשון חזק ורבעון שני פושר, נמצא ענף הביטוח, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2014, בדרך לעוד שנה טובה, שלישית ברציפות.
חברות הביטוח רשמו ברבעון השלישי השנה רווח נקי מצרפי של כ-403 מיליון שקל, שמהווה ירידה של כ-42% ביחס לרבעון השלישי ב-2013. בשקלול רווחי השקעה בנכסים זמינים למכירה שנזקפו לקרנות הון, רשמו החברות ברבעון החולף רווח כולל מצרפי של כ-644 מיליון שקל, שמהווה ירידה מתונה יותר, בשיעור של כ-23%, ביחס לרבעון המקביל אשתקד.
בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה רשמו החברות רווח נקי מצרפי של כ-1.8 מיליארד שקל, שמהווה ירידה של כ-27% ביחס לרווח הנקי שנרשם בענף בתקופה המקבילה ב-2013. עם זאת, אמת המידה המובילה לבחינת הרווחיות בענף הביטוח היא הרווח הכולל, שמשקלל טוב יותר את תוצאות החברות בניהול השקעות העתק שהן מנהלות.
כך, בתשעת החודשים הראשונים של 2014 רשמו חברות הביטוח רווח כולל מצרפי של כ-2.27 מיליארד שקל, שאמנם מהווה ירידה של כ-9% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אבל בכל תסריט ריאלי, נכון לסוף חודש נובמבר, מצביע על כך שהחברות בדרך לעוד שנה חזקה, עם רווחי עתק בשורה התחתונה.
למעשה, הן מתחילת השנה והן ברבעון השלישי הייתה רק חברת ביטוח אחת שהציגה הפסד כולל, כצפוי מבחינתה (מדובר בפסגות ביטוח, שרק החלה לפעול, כך שמוקדם עדיין לצפות ממנה לרווחיות, ועדיין אין לה נתוני השוואה מתקופות מקבילות).
2014, כמו קודמותיה, ואף יותר, תהיה שנת הריביות הנמוכות. סביבת הריביות הנמוכות בארץ ובעולם תומכת כבר תקופה ארוכה בתוצאות ענף הביטוח, בוודאי בכל הקשור להיבט ניהול ההשקעות שלהן - שהוא מנוע הרווחים המרכזי שלהן. ואולם, בעוד שהריביות הנמוכות מביאות לרווחים באמצעות עידוד או ניפוח שוקי ההון (תלוי במתבונן), הרי שלהפחתות הריבית שבוצעו השנה הייתה השפעה ניכרת מתמיד על תוצאות החברות.
הפחתות הריבית משפיעות על תוצאות חברות הביטוח משני כיוונים מנוגדים. הראשון, שעליו הרבו החברות לדבר בדוחותיהן ובהודעותיהן לבורסה, נוגע לצורך להגדיל עתודות, כהוצאה שהובילה לקיזוז הרווחים. השני, שלגביו לא ניתן גילוי, נוגע דווקא להמשך התמיכה של הריביות הנמוכות בתשואות חיוביות בשווקים, ומכאן גם בתיקי ההשקעה שמנהלות החברות, ובעיקר נוגע הדבר לרווחי ההון שנרשמו בתיקי האג"ח שלהן.
כאמור, החברות שיתפו את המשקיעים בהשפעה השלילית של הפחתות הריבית, וזו הייתה רחוקה מלהיות זניחה. חמש קבוצות הביטוח הגדולות מנהלות יחדיו נכסים בהיקף כולל של כ-827 מיליארד שקל - שמהווים את חלק הארי של כלל הנכסים שמנוהלים על-ידי כל חברות הביטוח.
החמש - מגדל, הראל, כלל ביטוח, הפניקס ומנורה מבטחים - הסבירו בדוחותיהן כי בתשעת החודשים הראשונים של 2014 הן חיזקו את עתודותיהן - כתוצאה מהפחתות הריבית וכדי לעמוד בהתחייבויותיהן בהתאם להנחיות האוצר, בסכום מצטבר של כ-1.23 מיליארד שקל לפני מס ובכ-766 מיליון שקל לאחר מס. כלומר, חיזוק העתודות בשל השינויים בריבית, שנמצאת ברמות שפל היסטוריות, הפחית עד כה כ-770 מיליון שקל מתוצאות ענף הביטוח ב-2014.
על כל פנים, כאמור, ההוצאות בגין הריבית לא הובילו את הענף להפסדים, אלא "רק" קיזזו רווחים נאים שנרשמו. המגמה החיובית הזו נרשמת החל מהשורה העליונה בענף, שבשלושת הרבעונים הראשונים של השנה מציג גידול של כ-4% בפרמיות בכל תחומי הביטוח. בסך הכול הסתכמו הפרמיות שגבו החברות מתחילת השנה בכ-37.9 מיליארד שקל, ורק חברה אחת מציגה קיטון בפרמיות - כלל ביטוח.
תרומה אחרת שסייעה לחברות לרשום רווחים נאים עד כה השנה היא שורת דמי הניהול. החברות גובות ממבוטחים ומעמיתים דמי ניהול בשורת תחומי פעילויות, החל מהפנסיה והגמל, עבור בקרנות הנאמנות וכלה בתחום ביטוח החיים. בביטוח החיים גובות החברות מהמבוטחים דמי ניהול קבועים ודמי ניהול משתנים.
עד לפני תקופה לא ארוכה לא גבו החברות את מלוא פוטנציאל דמי הניהול המשתנים שהן יכולות לגבות. השנה המצב השתנה, והן נהנות ממלוא פוטנציאל דמי הניהול המשתנים. על רקע זאת, בין היתר, רשמו החברות בתשעת החודשים הראשונים גידול של כ-14% בהכנסות מדמי הניהול בביטוחי החיים, לסך מצרפי של כ-2.1 מיליארד שקל.
תחום ביטוחי החיים הוא קדקוד מרכזי ממגזר החיסכון לטווח ארוך, שנוסף על כך מורכב מעוד שני קדקודים: הפנסיה והגמל. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2014 הניב מגזר זה רווחים נאים, בוודאי עבור חמש קבוצות הביטוח הגדולות (הראל הייתה היחידה שהפסידה מתחילת שנה בתחום ביטוחי החיים). החמש רשמו מתחילת השנה רווח כולל לפני מס של כמיליארד שקל במגזר החיסכון לטווח ארוך. תחום ביטוחי החיים היה אחראי לכ-60% מהרווח המגזרי, תחום הפנסיה היה אחראי על כ-24% והגמל על כ-16%.
המדינה מחייבת, החברות מרוויחות
בסיכום הנוכחי החלטנו להתמקד בשני תחומי ביטוח רווחיים עבור חברות הביטוח, ואפילו רווחים מאוד, ששונים מיתר התחומים. מדובר בתחומי ביטוח הרכב חובה, שהמדינה מכריחה את הציבור לרכוש אותו כדי שיהיה כיסוי למקרים של נזקי גוף בתאונות דרכים; והפנסיה, שהחל מ-2008 מהחווה את אפיק ברירת המחדל ב"פנסיה חובה" שעל פיה כל שכיר בישראל מחויב לחסוך לפנסיה. מבדיקת התוצאות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2014 (כמו בתקופות זמן אחרות) עולה שמדובר בתחומים רווחיים מאוד לחברות הביטוח.
מבדיקתנו עולה כי שני התחומים שהמדינה קבעה לגביהם חובה שחלה על אזרחיה הניבו כ-46% מסך הרווחים הכוללים של הענף. כלומר, כמעט כל שקל שני שהחברות הרוויחו הגיע מתחום שהמדינה דוחפת בו את הציבור הרחב לידי החברות, שנהנות מביקוש ביטוח.
תחום הרכב חובה שונה מאוד מיתר הביטוחים הכלליים - ובראשם ביטוחי הרכב רכוש, ביטוחי הרכוש האחרים וביטוחי החבויות האחרים - שמתאפיינים בתחרות גדולה ובתנודתיות בתוצאות. כך, בתשעת החודשים הראשונים של 2014 הניב תחום הרכב חובה לחברות רווח כולל לפני מס של כ-790 מיליון שקל (לעומת כ-539 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2013), שהיווה כ-35% מרווחי הענף.
באופן צפוי, ככל שהחברות קטנות יותר הן נסמכות פחות על תוצאות מגזרי ביטוח אחרים - כגון החיסכון לטווח ארוך או ביטוחי הבריאות - כך שהן נסמכות הרבה יותר על הרווחים מתחום הרכב חובה.
מול הרכב חובה, תחום שעבר רפורמה גדולה לפני שנים די רבות, הרווחיות שקיימת בתחומי הפנסיה, וביתר האפיקים הפנסיוניים לטווח ארוך, עולה תדיר לכותרות (בוודאי בהקשר של דמי הניהול). את הרווחיות הגבוהה במגזר החיסכון לטווח ארוך הצגנו לעיל, ולכך יש להוסיף שתחום הפנסיה - שלדברי גורמים בענף הנו תחום רזה שנמצא על סף הרווחיות - דווקא מניב רווחים שמהווים כ-11% מסך רווחי הענף. בחברות הגדולות, שמחזיקות בידן כמעט את כל שוק הפנסיה, מדובר בשיעור של כ-13%.
לסיום, מה צפוי לקרות עם רווחי חברות הביטוח ב-2015 והלאה? לאחרונה שאלנו זאת כמה אנליסטים מובילים שמסקרים את תחום הביטוח, וסיכמנו ש"נראה כי סביבת הריביות הנמוכה, שכה סייעה לתוצאות חברות הביטוח בשנים האחרונות, סיימה את תרומתה החיובית לתוצאותיהן".
עתה, לאחר פרסום תוצאות הרבעון השלישי, המשפט הזה נותר נכון. כעת נראה שהמשקיעים בחברות הביטוח, בדומה למנהליהן, כבר מצפים להעלאות ריבית - שמצד אחד יביאו הפסדי הון מיידיים שיובילו לפגיעה ניכרת בתוצאות החברות, אך מצד השני ימלאו את מחסניות הרווחים העתידיים, ויחדשו את פוטנציאל הרווחיות של החברות.
ומה עם 2014? חודש לפני שהיא מסתיימת נראה שהיא בדרך להיות שנה טובה נוספת עם רווחים נאים, עם השפעת הריביות הנמוכות לחיוב ולשלילה.
איך השפיעה הפחתת הריבית על תוצאות החברות הגדולות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.