חברת קייט פארמה (Kite Pharma) המפתחת תרופה לטיפול בסרטן הדם, מנצלת את העליות הדרמטיות במניה כדי לגייס עד 135 מיליון דולר בהנפקת מניות שניה (150 מיליון דולר יחד עם מימוש אופציית החתמים). זאת, כחצי שנה בלבד לאחר שהונפקה בנאסד"ק. בהנפקתה הראשונה גייסה החברה 127.5 מיליון דולר לפי שווי של 630 מיליון דולר "אחרי הכסף".
מניית החברה נסחרה בעליות חדות מיומה הראשון, ועד כה הוסיפה כ-200% לערכה, כך שכעת היא נסחרת לפי שווי של כ-2 מיליארד דולר. גם ההודעה העקרונית על הכוונה לבצע גיוס שני, שניתנה בסוף נובמבר, לא בלמה את המניה, ומאז היא דווקא עלתה ב-23%. אתמול פרסמה החברה תשקיף מעודכן, וחתמי ההנפקה יהיו ג'פריז, קרדיט סוויס ו-Cowen & Co, כאשר Stifel משמש כחתם משני.
קייט היא חברה אמריקנית, אולם המייסד והמנכ"ל שלה, פרופ' אריה בלדגרין, הוא ישראלי לשעבר, וגם דירקטור במספר חברות ישראליות וביניהן טבע. בלדגרין המחזיק כ-15.7% ממניות החברה בשווי של 310 מיליון דולר, כבר הקים ומכר שתי חברות תרופות בהצלחה גדולה: אג'נסיס, שנמכרה לאסטלס היפנית ב-560 מיליון דולר, וקוגאר פארמה, שנמכרה לגו'נסון את ג'ונסון בכמעט מיליארד דולר.
קשר ישראלי נוסף הוא שהטכנולוגיה של החברה מבוססת בחלקה על מחקריו של פרופ' זליג אשחר ממכון ויצמן. לחברה גם משקיע ישראלי: קרן פונטיפקס, המחזיקה מניות בחברה בשווי נוכחי של 129 מיליון דולר, לאחר השקעה של 3.4 מיליון דולר בלבד.
עניין גובר בתחום האימונותרפיה
הסיבה שמניית החברה נוסקת לעומת ירידה ברוב המוחלט של החברות הישראליות האחרות שהונפקו בנאסד"ק השנה, היא העניין הגובר של השוק בתחום האימונותרפיה לסרטן, שהמוצר של קייט הוא חלק ממנו. בנוסף, מאז ההנפקה פורסמו כמה מאמרים מדעיים מטעם החברה בכתבי עת מובילים, והשבוע הוצגו תוצאות נוספות בכנס מדעי מוביל.
כך או כך, פיתוח של תרופה דורש מאות מיליוני דולרים ולא יזיק לחברה להצטייד בהם טרם יסגר חלון ההנפקות בנאסד"ק.
בכוונת החברה לצאת לכמה ניסויי שלב II (יעילות) בחולי סרטן ב-2015. בחברה מעריכים כי אם התוצאות בתרופה יהיו דומות לאלה שהושגו עד כה בניסויים הראשוניים (בכמה סוגים של סרטני דם), ייתכן שהיא תוכל לרשום את המוצר לשיווק במסלול מקוצר, ואולי ניתן יהיה לקבל אישור מותנה לשיווק המוצר באופן מוגבל, כבר ב-2016-2017.
בראיון למוסף "איש השנה" של "גלובס", שהתפרסם השבוע, אמר בלדגרין כי "כבר לפני 20 שנה (כשהיה עצמו חוקר במכון ויצמן), חשבתי: 'מי צריך כימותרפיה שהורסת את כל הגוף ויש לה כל כך הרבה תופעות לוואי? אנחנו נרתום כלים יותר ממוקדים לתקוף את הסרטן'. אבל אלה היו מחשבות ולא היו כלים להוציא אותן לפועל".
בהמשך, לאחר שמכר את חברת קוגאר, חיפש בלדגרין את האתגר הבא וחזר למעבדות בהן עבד כחוקר, שם מצא את הכלים על בסיסם נבנתה קייט. התרופה שמפתחת החברה כוללת רכיב שהוא נוגדן המתביית על הגידול יחד עם תא T שמקורו במערכת החיסון של החולה עצמו. תא ה-T יודע להרוג את הגידול ברגע שהנוגדן מאפשר להתביית עליו.
בלדגרין סיפר עוד ל"גלובס" באותה שיחה כי בחברה "עובדים היום על תרופה לסרטני דם, לימפומה ולוקמיה, אבל אנחנו לא מגבילים את עצמנו וברור לנו שהטכנולוגיה תשמש בעתיד בעוד גידולים. בינתיים, בסרטני הדם, יש לנו 93% של היעלמות חלקית או מוחלטת של הגידול, בחולים שהיו להם כמה חודשים לחיות. ראינו קילוגרם של גידול נמס בתוך כמה שעות". יצוין כי מדובר כרגע בניסויים ראשוניים בלבד.
בשוק קיימת חברה נוספת המפתחת מוצר דומה לזה של קייט. מדובר בג'ונו האמריקנית שמתכננת גם היא הנפקה בשבוע הבא, ואמש היא הודיעה על הגדלת היקף ההנפקה ל-191 מיליון דולר לפי שווי של 1.41 מיליארד דולר. ייתכן שהרוד שואו של ג'ונו עזר גם כן לעידוד תשומת הלב לתחום, וכי ההשוואה לקייט החמיאה לאחרונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.