"מכירת דירות במחיר מטרה תעשה בהגרלה, בהתאם לכללים שיקבעו על ידי משרד הבינוי בהתייעצות עם רשות מקרקעי ישראל. בהגרלה תינתן עדיפות לחסרי דירה באופן הבא: חסר דירה יקבל בהגרלה 3 קולות לעומת משפר דיור שיקבל קול אחד", כך נקבע בהצעת ההחלטה הסופית לנוסח המתוקן של תוכנית מחיר מטרה שתעלה לאישור הממשלה ביום א' הקרוב.
עוד בהצעת ההחלטה המעודכנת, מפורט המועד הקובע שעל פיו יקבע השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים את המחיר המוזל במכרזים. תאריך זה נקבע ל-1 באוקטובר 2014. המשמעות היא שהנחה של 20% בכל מכרז, תיגזר מהמחיר הממוצע באותו המתחם שנכון לתאריך האמור.
עוד שינוי שנוסף להחלטה קובע כי פעם בחצי שנה ייקבעו במשרד הבינוי וברשות מקרקעי ישראל את מפת השיווקים של מכרזי מחיר מטרה והדבר כפוף לאישור שר האוצר ושר הבינוי, כאשר באם תהיה מחלוקת בסוגיה זו, מי שיכריע בסופו של דבר יהיה ראש הממשלה. מדובר בפעם הראשונה בה נקבע כי ראש הממשלה יהיה מעורב בדרך זו או אחרת בתוכנית מחיר מטרה.
בעוד כל היועצים המשפטיים והשרים לא הציבו התנגדות להעלאת הצעת ההחלטה, מעניין לציין שבהצעת ההחלטה נמתחת גם ביקורת על התנהלות אנשי משרד הבינוי וגם משרד ראש הממשלה, וזאת מצידו של היועץ המשפטי של משרד הבינוי. "הליך גיבושה של הצעת החלטה זו, שתחילתו לאחר קבלת החלטת מועצת מקרקעי ישראל מיום 8.12.2014 התאפיין בעבודת מטה מזורזת של גורמי המקצוע במשרד ראש הממשלה ובמשרד הבינוי. ללא ליווי מסודר של הייעוץ המשפטי, כמקובל. במסגרת האמור לא שותפו גורמי הייעוץ המשפטי במשרד הבינוי, היועץ המשפטי למשרד הבינוי או נציגיו, בדיונים מרכזיים שמגעו לגיבושה של ההחלטה, דבר שהקשה עד מאוד לקיים דיון משפטי מסודר ומלא בשאלות המשפטיות הכרוכות בה", כך לפי היועץ המשפטי.
עוד נכתב: "הקושי שבמצב הדברים המתואר, שעניינו עבודת ממשלה לקויה, מקבל משנה תוקף שעה שהממשלה פועלת בתקופת בחירות, ונדרשת לזהירות יתרה לעת קבלת החלטותיה. דווקא בעת הזו, יותר מבעיתות שגרה, ראוי שעבודת הייעוץ המשפטי תהיה שזורה בעבודת המטה של גורמי המקצוע, בזמן אמת, ולא תתמצה במתן אישור פורמלי לדברים שסוכמו, לאחר מעשה. על הגורמים האמונים על תקינות עבודת הממשלה לפעול נמרצות במטרה להבטיח כי תופעות מעין אלה לא יהפכו לעניין שבשגרת עבודת הממשלה, וכי הייעוץ המשפטי יוכל לממש את אחריותו במסגרת עבודה זו".
חשוב לציין שלצד הביקורת האמורה סיכם היועץ את חוות הדעת שסיפקה באישור העברת ההחלטה: "חרף כל זאת, וגם בהינתן הקושי עליו עמדתי לעיל, איני רואה מניעה משפטית לאישור ההחלטה".
כזכור, וכפי שנחשף אמש ב"גלובס", ההחלטה על שינוי היחס בין משפרי הדיור לבין רוכשי דירה ראשונה הוכרעה אתמול כאשר בשעות הבוקר הסכימו במשרד הבינוי, נציגי המועצה הלאומית לכלכלה ובמשרד האוצר לתקן את ההחלטה המקורית שהייתה אמורה לתת לרוכשי דירה ראשונה העדפה פחותה וזאת באמצעות שני קולות בלבד לעומת קול אחד למשפרי הדיור. מאוחר יותר אתמול, נפגשו כל הגורמים עם ראש הממשלה בנימן נתניהו ואישרו סופית את הנוסח שיעלה ביום א' לממשלה.
שינויים נוספים בהצעת ההחלטה שתעלה לאישור הממשלה לעומת הנוסח המקורי קובעים כי מחיר מינימאלי לקרקע ליחידת דיור במסגרתו תוכל המדינה לפרסם מכרז "מחיר מטרה" יעמוד על 60 אלף שקל לעומת 80 אלף שקל במקור. עוד נקבע כי המחיר המקסימלי לגביו תינתן ההטבה יעמוד על 19 אלף שקל למ"ר במקום 20 אלף שקל למ"ר במקור.
עקרונות נוספים לתוכנית מחיר מטרה קובעים כי בכל מקום בו יוחלט כי אין היתכנות כלכלית למכירת 80% מהדירות בהנחה, רשאים במשרד הבינוי או ברמ"י לקבוע כי המכרז יכלול 60% דירות מוזלות, אך לא פחות מכך ; הזוכה במכרז מחיר מטרה יהיה מי שהציע את המחיר הגבוה ביותר על הקרקע בהתאם לתנאי המכרז גם אם מדובר בהצעה היחידה. במקרה וההצעה תעמוד על אפס יצרף המציע גם הצעה המתייחסת להיקף דירות מוזלות שלא יעלה על שיעור דירות מחיר מטרה שנקבעו במכרז אבל לא יפחתו מ-50%. במקרה שכזה מי שיזכה במכרז יהיה מי שיציע את שיעור הדירות המוזלות הגבוה ביותר ; לרשויות המקומיות שלא חתמו על הסכמי גג עם המדינה יינתן תמריץ לשיווק מכרזי מחיר מטרה באמצעות תוספת של עד 3000 שקל לתשלום לו זכאית הרשות בגין מוסדות ציבור עבור כל יחידת דיור הנכללת במתחמי מחיר מטרה באותה הרשות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.