רובן המכריע של הרשויות המקומיות לא ביצעו את כל בדיקות הקרינה הדרושות במוסדות החינוך שתחת אחריותן - כך קובע מבקר המדינה. על פי בדיקת המבקר, שנעשתה במדגם מיצג של ערים ומועצות מקומיות, הרשויות המקומיות לא מדדו את כל מקורות הקרינה במוסדות החינוך, כאשר הכוונה לאנטנות סלולריות בקרבת מקום, תשתיות מתח גבוה, לוחות חשמל המותקנים בתוך המוסדות, נקודות אינטרנט אלחוטי וכדומה. למעשה, גם משרד החינוך לא עמד בחוזר מנכ"ל שהוא עצמו פרסם בשנת 2002, ולא ערך מיפוי של מקורות הקרינה בכל מוסדות החינוך. בהיעדר מיפוי כזה, משרד החינוך גם לא בא בדרישה לרשויות למדוד את הקרינה. מן הדוח עולה, כי בין הרשויות שנבדקו ראשון לציון היא היחידה שערכה מדידות קרינה בכל מוסדות החינוך שתחת אחריותה, אולם זאת לא בתדירות הדרושה.
לפי דוח המבקר, גם אם משרד החינוך והרשויות המקומיות היו עורכים את כל המדידות הדרושות, הרי שהמדינה עדיין לא קבעה "ערכי סף" לחשיפה למקורות הקרינה, או במילים אחרות: גם אם נמצאה קרינה לא ניתן לקבוע האם היא חריגה - זולת שימוש במדדים בינלאומיים שאינם תקפים משפטית בישראל. מסתבר שהמשרד להגנת הסביבה המליץ על ערכי סף, אבל משרד התשתיות עדיין לא אישר אותם. ואם זה לא מספיק, מסתבר שלמרות הערות מבקר המדינה מהעבר, המשרד להגנת הסביבה ממשיך להשתמש במדידות קרינה שממומנות על ידי חברות הסלולר - דבר שיוצר, לטענת המבקר, חשש לניגוד עניינים לכאורה. אמנם מאז הדוח הקודם בעניין התקין המשרד להגנת הסביבה מערכת לניטור קרינה מאנטנות סלולריות בזמן אמת, אך נתונים אלה לא מופיעים באתר האינטרנט של המשרד, בעוד שהבדיקות שממומנות על ידי חברות הסלולר כן מופיעות באתר.
מבקר המדינה מזכיר כי קרינה בלתי מייננת וקרינה אלקטרו-מגנטית עשויה להוות סכנה בריאותית לציבור, במיוחד לילדים, תוך הגדלת ההסתברות לחלות בסרטן. "על משרד החינוך לתת לרשויות המקומיות הנחיות ברורות ומחייבות בדבר ביצוע מדידות קרינה ממקורות הקרינה הפנימיים שבמוסדות חינוך, כדי לאתר חשיפה רצופה וממושכת של השוהים בהם לערכי קרינה העולים על המותר, שעלולים לפגוע בבריאות השוהים בהם", נכתב בדוח.
בתשובות משרד החינוך למשרד מבקר המדינה מיוני 2014 ומספטמבר 2014 נאמר שהוא החל בביצוע פעולות בקרה ראשוניות, ושבכוונתו לא רק לבצע בדיקות קרינה בבתי הספר, אלא גם ליישם את כלל הוראות חוזר המנכ"ל בנושא - ובין היתר ההוראות הנוגעות לשימוש ברשת מנוהלת; התהליך יכלול מעקב אחר אופן תיקון הליקויים. עוד ציין משרד החינוך, כי הוא כבר ביצע בדיקות פיזיות (ללא בדיקות קרינה) ב-318 בתי ספר, וביצע מדידות קרינה ב-153 מבתי הספר שנבדקו, וכי מכתבים המפרטים את תוצאות הבדיקות הפיזיות שבוצעו במוסדות החינוך האלה נשלחו ל-55 רשויות מקומיות לצורך עדכונן ותיקון הליקויים שהתגלו במסגרת הבדיקות. כמו כן, נמסר כי בחודשים הקרובים ישלים המשרד את הבדיקות בכלל בתי הספר שנבדקו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.