הבחירות התכופות כל פחות משנתיים, האכזבה מהפוליטיקאים אחרי מחאת האוהלים, שעמום, חוסר עניין ועומס גירויים טכנולוגיים, הם רק חלק מהגורמים שגורמים לציבור הישראלי לבחור שלא לבחור ביום הבחירות לכנסת. לא ממש משנה למה, אלא כמה: החגיגה הדמוקרטית שלנו הופכת עם השנים למצומצמת יותר ויותר בקלפי, אבל רחבה יותר ויותר בקניונים, בתי הקפה וחוף הים.
התופעה הזו מדאיגה את אלה שחרדים לדמוקרטיה היחידה במזה"ת, ביניהם נשיא המדינה, רובי ריבלין, שמתחנן לאחרונה בפני אזרחיו בכל פורום אפשרי שילכו להצביע. מחזה האימים שהוא רואה לנגד עיניו הוא אחוז הצבעה נמוך מ-60%.
ההצבעה לכנסת בישראל היא זכות אזרחית על פי חוק. כל עוד אחוזי ההצבעה גבוהים, היא יכולה להישאר בגדר זכות. אבל בגלל הירידה התלולה במספר בעלי זכות ההצבעה שמגיעים ביום הבוחר לקלפי, יש להפוך אותה לחובת הצבעה.
למה חובת הצבעה? כי הדמוקרטיה היא שלטון העם ולכן על העם לקחת חלק בתהליך בחירת מנהיגיו, שהלגיטימציה שלהם נגזרת מהכוח שמוענק להם על ידו. חובת הצבעה תעמיק את השוויון, תבטל הטיה מעמדית ותרחיב את הדיון הציבורי.
חובת ההצבעה קיימת עשרות שנים ב-30 דמוקרטיות ברחבי העולם, ביניהן קפריסין, בלגיה (93% הצבעה), אוסטרליה (94%), לוקסמבורג, איטליה (86%) ומדינות רבות בדרום אמריקה. באוסטרליה, אזרח שאינו מצביע משלם קנס של כ-80 שקלים. בברזיל, מי שאינו מממש את חובתו במשך שלוש מערכות בחירות, נמחק אוטומטית מפנקס הבוחרים וזכויותיו הסוציאליות המשולמות על ידי המדינה נפגעות.
ההצעה שלי פשוטה: כל אזרח ישראלי יהיה חייב להגיע לקלפי באזור מגוריו ולהירשם. הוא לא יהיה חייב להצביע אם אינו רוצה בכך ויהיה רשאי להטיל לקלפי פתק לבן, שגם הוא אמירה פוליטית. מי שלא יטריח את עצמו יחויב בקנס של 250 שקלים שינוכה על ידי הביטוח הלאומי, כפוף לשימוע שיתקיים במשרד הפנים במהלך שלושת החודשים שאחרי הבחירות, בהם יוכל להציג הסבר לאי התייצבותו להצבעה.
נכון, ישנם ציבורים שלמים שלא מבינים דבר בפוליטיקה ועלולים לשמש ככלי שרת בידיהם של קבלני קולות של מפלגות, שיעמיסו אותם על אוטובוסים כדי שיגיעו לקלפי ובכך יטו את התוצאות. תופעות כאלה יקרו בוודאי אצלנו, עיינו ערך הפרימריז האחרונים בליכוד, אבל באמצעות חקיקה מחמירה ניתן יהיה לצמצם אותן עד כמה שאפשר.
צריך לקחת בחשבון שחובת ההצבעה תהיה אפקטיבית רק אם תהיה אכיפה מחמירה, אחרת אין לה תכלית. אולי כולנו נעמוד עוד כמה דקות בקלפי, ולא נתקתק את ההצבעה תוך חמש דקות כמו היום, אבל אני, לפחות, אשמח לשלם את המחיר הזה עבור הדמוקרטיה.
אם ממש נרצה להמתיק את הגלולה, אפשר יהיה לתגמל כל מצביע ב-100 שקלים, שוב, דרך הביטוח הלאומי, מה שימריץ את השכבות החלשות ללכת להצביע. מאיפה הכסף, תשאלו? מסכומי העתק שתחסוך המדינה מבחירות כל שנתיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.