נעילה חיובית באירופה; ה-ECB יכריז על תוכנית אגרסיבית?

בלומברג: הבנק המרכזי האירופי עשוי להכריז בקרוב על תוכנית אגרסיבית במסגרתה ירכוש אג"ח בהיקף של כ-590 מיליארד דולר ■ שייר רוכשת חברת תרופות תמורת 5.2 מיליארד ד' ■ הנפט ממשיך לצלול

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ב') בעליות שערים, שעה שמחירי הנפט ממשיכים לצלול, בעוד הדולר מתחזק מול האירו.

בבלומברג פורסם דיווח בו צוטטו בכירים בבנק המרכזי האירופי המעריכים כי הבנק יכריז בקרוב על "בזוקה" חדשה בדמות רכישות אג"ח אגרסיביות בהיקף של יותר מ-590 מיליארד דולר. זאת ברקע לנתונים המאכזבים שפורסמו לאחרונה בגוש האירו והצביעו על גלישה של אירופה למצב של דפלציה.

מחיר הנפט ממשיך לאבד גובה ועדיין לא רואים את התחתית. החוזים על הנפט מסוג WTI נסחרים בירידה של כ-4.9% סביב 46.6 דולר לחבית. החוזים על הנפט מסוג ברנט צוללים ב-4.7% לרמה של 47.7 דולר לחבית. זאת לאחר שבאופ"ק אותתו בסוף השבוע שוב כי אין בכוונת הקרטל לחתוך את תפוקת הנפט. יוסף אל-עוטייבה, שגריר איחוד האמירויות לארה"ב, אמר בסוף השבוע כי ארצו לא מתכננת לחתוך את תפוקת הנפט - לא משנה כמה המחיר ימשיך לרדת. לפי סוכנות בלומברג, נציגים מסעודיה, כוויית ואיחוד האמירויות הבהירו תריסר פעמים ב-6 השבועות האחרונים כי אופ"ק לא יקטין את התפוקה כדי להפסיק את הירידה במחיר הנפט.

"מלחמת המחירים נמשכת ויש עודף היצע גדול", אמר לבלומברג פיל פלין, אנליסט ב-Price Futures Group. "הצהרותיו של שגריר איחוד האמירויות מראות שאופ"ק לא לוקח שבויים. זו תהיה מלחמה ארוכה".

ענקית התרופות Shire מרכזת עניין לאחר שהודיעה כי תרכוש את חברת NPS Pharma תמורת 5.2 מיליארד דולר במזומן.

שנגחאי ירדה

בורסות אסיה ננעלו היום (ב') במגמה מעורבת, כאשר רק בורסת שנגחאי סיימה בירידות על רקע המשך ירידת מחירי הנפט ולאחר ירידות בוול סטריט ביום שישי.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, מציין בסקירתו השבועית כי במצב בו ארגון אופ"ק כבר לא מווסת את רמת ההיצע, כאשר הביקושים לנפט כמעט לא מגיבים לירידה במחירים, מחירי הנפט עשויים לרדת עד שרמת התפוקה בפועל תקטן. "נראה, שבמחירי הנפט הנוכחיים זה לא ייקח זמן רב. המגבלה של היצרנים נובעת מעלות ההפקה. במדינות שמתבססות במידה משמעותית על תקבולי הנפט בתקציבן גם האילוצים התקציביים מהווים שיקול משמעותי, אך בטווח הקצר הם דווקא גורמים להגברת התפוקה ככל שהמחירים יורדים".

ללא שינוי משמעותי בביקושים, רמת המחירים תקבע כנראה ע"י יכולת ההתייעלות של היצרנים האמריקאים. יתכן שהנפט ישאר ברמה של 50 דולר או פחות רק לפרק זמן קצר, אך המחירים גם לא יחזרו כנראה לרמות של מעל 70 דולר. בכך, הבעיות של רוסיה, איראן, ונצואלה ודומותיהן רק מתחילות, מציין זבז'ינסקי.

מניות האנרגיה רשמו ירידות על רקע המשך החולשה במחירי הנפט. יונדאי מוטור רשמה ירידה של כ-2% על רקע דיווח על ירידה בייצוא כלי רכב מדרום קוריאה ב-2014.