האינפלציה בישראל רושמת ירידה שנתית של 0.2% בשנת 2014, זאת לאחר שמדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר נותר ללא שינוי. מדובר במדד שנתי שלילי לראשונה מאז2006.
על-פי נתוני המדד שמפרסמת הערב (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחירי הירקות הטריים רשמו ירידה של 8.8%, הדלק רשם ירידה של 2.2% ושירותי הארחה נופש וטיולים רשמו ירידה 6.5%.
העליות הבולטות במדד היו של שירותי דיור (0.1%), מוניות (0.8%), הנעלה (4%), הוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ (1.7%) והלבשה (6.9%).
כאמור, בסיכום שנתי ירד המדד הכללי ב-0.2%. ללא סעיף הדיור ירד המדד ב-1.4% וללא ירקות ופירות נותר המדד ללא שינוי. מבחינת בנק ישראל מבטאות התוצאות החטאה של יעד האינפלציה, שאמורה לנוע בטווח שבין 1 ל-3 אחוז. יחד עם זאת יש לציין כי מדיניות הריבית של הוועדה המוניטרית של הבנק נמדדת בטווחים של שנתיים. האינפלציה השלילית מציבה את ישראל בקבוצה אחת עם גוש האירו שרשם השנה אינפלציה של מינוס 0.2%, ועם רבות מהמדינות החברות בגוש ובהן ספרד ופולין (מינוס 1%), הונגריה (מינוס 0.9%) וכן סינגפור (מינוס 0.3%).
בהשוואה שנתית (דצמבר 2013 לעומת דצמבר 2014) בולטים שינויי המחירים במוצרים הבאים: מחירי הדלק והשמנים לרכב ירדו במהלך 2014 ב-6.9%; מחירי הירקות הטריים ירדו ב-13.8%; שירותי הטלפון הנייד הוזלו ב-8.3%; מחירי ההלבשה ירדו ב-4.3%; מחירי העופות רשמו ירידה של 6.4%; הפירות הטריים ירדו ב-10%; הביטוח לרכב ירד ב-3.6%; מוצרי רחצה וקוסמטיקה ירדו ב-6.8%; החלב ומוצריו הוזלו ב-2.8%; הציוד החשמלי לבית הוזל ב-4.1%; המשקאות הוזלו ב-4.3% ושירותי המים והביוב הוזלו ב-4.1%. בצד ההתייקרויות בלטו מיסי הארונוה (1.7%), מכוניות (1.4%), שכר דירה (1.7%), שירותי חינוך (1.7%), נסיעות לחו"ל וטיסות לארץ (6.9%) ושירותי דיור בבעלות הדיירים (3.4%).
כלכלני המאקרו העריכו שמדד דצמבר ירשום עלייה של 0.1%-0.2% ושהמדד בכל 2014 ירשום ירידה של 0.1%. צחי ליבוביץ', מנהל השקעות באימפקט בית השקעות, מציין כי המדד שמסכם את השנה אמור להציג מדד שנתי קפוא בטמפרטורת אפס ואף ייתכן מתחתיו. מדדי חודש ינואר ופברואר אמורים להציג מדדים שליליים משמעותית בעקבות ירידת מחירי המים, החשמל והדלק. מחירי האנרגיה אף עשויים לרדת עוד יותר עם המשך צניחת מחירי הנפט בעולם בטווח הקרוב. הסיכום של מדדי ינואר ופברואר אמור להיות מתחת למינוס 1%.
"יש לציין כי נתון זה כבר מגולם בשוק והוא תלוי כאמור בהמשך הטלטלות במחירי הנפט החבוטים". "היות והמדדים השליליים של ינואר ופברואר כבר מגולמים בשוק האג"ח, ניראה כי דווקא בשנה הקרובה יחזרו האפיקים צמודי המדד להיות עדיפים על האפיק השקלי. הריביות המרכזיות נמצאות בתחתית וצפויות גם בארץ וגם בארה"ב (קודם בארה"ב) להתחיל ולעלות עד סוף 2015", אומר ליבוביץ'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.