בורסות אירופה ננעלו בעליות קלות בפתיחת שבוע המסחר. זאת לקראת ההודעה של ה-ECB בהמשך השבוע. היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום מרטין לות'ר קינג.
הטלטלות האחרונות בשוקי המטבעות והסחורות ימשיכו להשפיע על השווקים גם השבוע. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, מציין בסקירתו השבועית כי "הבנק המרכזי האירופאי צפוי להשיק השבוע תוכנית רכישות שהיקפה יעמוד ככל הנראה על כ-500-600 מיליארד אירו. לפי הערכותינו, השפעת התוכנית בסדר גודל זה כבר מתומחרת בשווקים".
"תשואות האג"ח בארה"ב ירדו בשבוע שעבר בצורה חדה יותר מאשר התשואות באירופה ומשקפות הפחתה משמעותית בסיכוי להעלאת הריבית בארה"ב. לפי הערכתנו, העלאת הריבית עשויה להידחות במספר חודשים, אך היא תצא לפועל ברבע השלישי של השנה. אנחנו מעריכים שבסופו של דבר הטלטלה הנוכחית בשווקים תירגע. השפעת ההוזלה במחירי חומרי הגלם ועלויות המימון הנמוכות יובילו לשיפור בביצועים הכלכליים במדינות כגון ארה"ב, אירופה יפן וסין ויפצו על הנזק בענפים ובמדינות שיפגעו מהירידה במחירי חומרי גלם", אומר זבז'ינסקי.
מחירי הנפט יורדים היום ומחיר חבית מסוג WTI נסחר בירידה של כ-1.1% לרמה של 48.13 דולר ומחיר נפט מסוג "ברנט" יורד בכ-0.9% ל-49.70 דולר לחבית. לאחר הטלטלה של השבועות האחרונים וההתייצבות בשבוע שעבר שואלים את עצמם האנליסטים, מנהלי ההשקעות וגם הצרכנים לאן הולך מחיר הנפט.
פאדל גייט, אנליסט האנרגיה הבכיר של אופנהיימר, הופיע אתמול בכנס של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. גייט, הנחשב 'גורו' בתחומי הגז והנפט, אמר כי "מחיר הנפט הוא תנודתי. חלק גדול מהתנודתיות נובע מציפיות ולא משינויים אמיתיים בהיצע ובביקוש. רק בשבוע שעבר ראינו ספוקלנטים מהמרים במיליוני דולרים על כך שמחיר הנפט יצנח אל מתחת ל-30 דולר לחבית. יחד עם זאת, מחירי נפט מעל 100 דולר לא יחזיקו מעמד כי זו בועה. מחירי נפט מתחת ל-50 דולר לחבית לא יחזיקו מעמד כי זה נמוך ממחיר ההפקה".
יום המסחר בבורסות אסיה (ב') ננעל במגמה מעורבת, כשבורסת טוקיו ננעלה בעלייה ומנגד שנחאי צנחה ב-7.7%. רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, מציין כי "הירידות בסין נובעות ממגבלות על אשראי לרכישת מניות מצד הממשל הסיני. אין ספק כי הכפלת היקף האשראי לרכישת מניות בחודשים האחרונים הייתה המנוע העיקרי מאחורי העליות החדות בשוק זה בשיעור של למעלה מ-60%. נראה כי הממשל הסיני ער לכך ואינו מעוניין בהתנפחות בועת מניות וכהרגלו ממשיך במדיניות של התערבות אקטיבית בשווקים. עם זאת, צריך לזכור כי ההאטה בקצב הצמיחה בסין וסביבת האינפלציה הנמוכה מפעילות לחץ להמשך הפחתת הריבית, גורם שתומך בשוק המניות, כך שיש לראות בצעד הסיני צעד להסדרת השוק ולאו דווקא בתחילת מגמה שלילית".
איציק נוי, מנכ"ל קבוצת ההשקעות הבינלאומית Smart Capital, מציין כי "הבנקים המרכזיים ברחבי העולם נראים יותר מחויבים למדיניות המוניטארית לעומת החודשים האחרונים: ארה"ב ובריטניה עשויות לקרב את העיתוי להעלאת ריבית מצד אחד, ואירופה להתחיל בהקלה הכמותית המדוברת מצד שני. לאחר הסרת התקרה, הפרנק השוויצרי חוזר להיות "מטבע גן עדן", כאשר ביקושים חדשים ימשיכו לזרום אל המטבע - כל עוד הבנק השוויצרי לא ישקול התערבות.
"הפגיעה הישירה של הסרת התקרה, מסתכמת להערכתנו, בכ- חמישה מיליארד פרנק המהווים 0.7% מהתמ"ג. כפי שהזכרנו, ביום חמישי הקרוב, צפוי הבנק המרכזי האירופי (ECB) להודיע על הקלה כמותית משמעותית בגוש, לאחר שקריאת מדד המחירים לצרכן האחרונה, הראתה צלילה רשמית למיתון באירופה - דיפלציה של 0.2%. אנו צופים הצהרה של הבנק המרכזי ביום חמישי, על קניית אג"ח ברמות של 500 מיליארד יורו ע"י הבנק".
כאמור, בורסת שנחאי צנחה. מחר יתפרסם נתון ה-GDP הסיני לרבעון הרביעי של 2014, כשצפי הכלכלנים עומד על צמיחה של 7.2%.
מניות הנדל"ן צנחו בשנחאי לאחר שבסוף השבוע פורסמו נתונים המעידים על ירידה של 4.3% במחירי הדירות בדצמבר לעומת דצמבר 2013. גורם נוסף שתרם לירידות החדות הוא הגבלות על 3 חברות ברוקרים גדולות שאולצו להפסיק לפתוח חשבונות מסחר עם אשראי וקנסות שהטילו השלטונות על מוסדות פיננסיים שאיפשרו פעולות חריגות.
גיא בית אור, כלכלן בכיר לשווקים גלובאליים בפסגות, מציין כי "הרגולטור הטיל קנסות על חברות הברוקראג' ובו בעת הוציא הוראות חדשות עבור מכירת קרנות נאמנות ע"י הבנקים חלקן נחשבות לחלק מבנקאות הצללים בסין. המניות נפלו לאחר שהרגולטור עצר הלילה את היכולת של חברות הברוקראג' להלוות כסף ללקוחות חדשים למשך שלושת החודשים הקרובים על מנת לבצע מסחר בשוק ההון. על פי ההערכות, הרגולטור בסין מוטרד מהעלייה הדרמטית בחודשים האחרונים בהיקף העסקאות הממונפות בסין (Margin debt). כלומר, עסקאות בהן הברוקר מלווה את רוב הכסף ללקוח שלו אשר משתמש בהלוואה זאת כדי לסחור בשוק ההון. היקף ההלוואות הממונפות מסוג זה עלה מ-400 מיליארד יואן בחודש יוני ל-1.1 טריליון יואן כיום".
"במבט ארוך טווח, אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה לסין בפרט ולאסיה בכלל על רקע השינויים החיוביים שהממשלה עושה כדי להתמודד עם בועת האשראי והנדל"ן במדינה תוך מעבר למיקוד גדול יותר בצריכה הפרטית כמנוע הצמיחה המרכזי של המדינה", אומר בית אור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.