תיקון מספר 4 לתוכנית המתאר לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה? משרד הפנים הודיע היום (ג') כי שר הפנים גלעד ארדן הורה לדרג המקצועי במשרד הפנים לקדם שינויים בתמ"א 38.
במסגרת השינויים האמורים מדובר על שילוב בנייה לשכירות במסגרת תמ"א 38, עידוד חיזוק מבני ציבור מפני רעידות אדמה ומתן אפשרות להוספת ממ"ד גם במבנים שנבנו בין השנים 1980 ל-1992.
נזכיר כי תמ"א 38 קובעת כי רק בניינים שקיבלו היתר בניה עד שנת 1980 יוכלו לקדם תוכנית במסגרת תמ"א 38, וההצעה להכליל גם מבנים שקיבלו היתר עד שנת 1992 תגדיל באופן משמעותי את מספר בנייני המגורים שיכללו בתוכנית. מדובר בהצעה שעלתה כבר מספר פעמים בפורומים שונים אך לא קודמה. נציין כי במשרד הפנים לא פרטו האם בנייני מגורים שנבנו בין השנים 1980 ל-1992 יוכלו לקבל גם את ההטבות האחרות במסגרת תמ"א 38 או יוכלו רק לפעול להוספת ממ"ד לדירות.
במקביל, למרות שתמ"א 38 מתייחסת במקור גם למבנים שאינם מבני מגורים כמו מבני ציבור, בנייני משרדים וכד', עד כה לא יושמה התוכנית במבנים אלו. במסגרת השינויים בתוכנית מוצע גם להרחיב את התמריץ הכלכלי לחיזוק מבנים שאינם למגורים.
על פי הודעת משרד הפנים, הנושא צפוי לעלות לדיון בישיבתה הקרובה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שעתידה בהזדמנות זו גם לדון בשאלה האם להאריך את תוקף התוכנית ל-5 שנים נוספות. כידוע, תמ"א 38 היא תוכנית מתאר ארצית שאושרה על ידי הממשלה והמועצה הארצית לתכנון ובנייה בשנת 2005.
על פי נוסח התוכנית, היא תקפה לחמש שנים שלאחריהן צריכה המועצה הארצית לדון בקידומה ולהחליט האם להאריכה ב-5 שנים נוספות. באוקטובר 2009 הוארכה התוכנית שוב ובמאי 2015 מגיעה לסיומה התקופה הנוכחית. בכוונת המועצה הארצית להקים צוות שיגבש את השינויים ויביא אותם לאישור המועצה תוך 6 חודשים מיום כינוסה.
נציין כי בעוד מכלול השינויים אותם מציע משרד הפנים לערוך בתמ"א 38 חשובים, נראה שבמשרד הפנים החליטו שלא לטפל באחת הבעיות הקשות של תמ"א 38 - אי היתכנותה הכלכלית בפריפריה. כידוע, התוכנית הובילה בשנים האחרונות לחיזוק מאות בניינים רק באזור המרכז ובחיפה, כאשר ערים ויישובים שנמצאים מחוץ למעגלי הביקוש נותרות מאחור ללא היתכנות כלכלית, ללא יזמים או קבלנים שיקדמו את התוכנית. כפי שעולה מהודעת משרד הפנים, לא תזכה הפריפרייה לפיתרון בנושא זה במסגרת השינויים הצפויים.
השר ארדן אמר היום: "המפתח להורדת מחירי הדיור הוא בין היתר בהתחדשות עירונית מאסיבית שתוסיף אלפי יחידות דיור במרכזי הערים, תצמצם את הפגיעה בסביבה ותאפשר לאזרחים לשדרג את דירתם ולמגן אותה מפני טילים ורעידות אדמה".