הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב החליטה לתת תוקף לתכנית הפינוי בינוי הגדולה בתל אביב, במתחם דפנה הסמוך לרחוב ארלוזורוב, אשר תאפשר 1,434 דירות חדשות במגדלי מגורים בני 25-30 קומות.
התכנית שמקודמת מזה שנים רבות, חלה על מתחם שנמצא בין הרחובות ארלוזורוב בצפון, דרך נמיר ממזרח ומדרום, דפנה והנרייטה סולד ממערב. במתחם קיימות 471 דירות ב-21 בנייני רכבת ישנים שהוקמו בשנות ה-50 של המאה הקודמת שרובם כמו גם התשתיות במקום במצב ירוד.
על פי התוכנית שקיבלה תוקף, ייהרסו הבניינים הישנים, ובמקומם בנייני מגורים חדשים בני 6-30 קומות ובסך הכל 1,434 דירות חדשות בשטח בנוי של 145 אלף מ"ר. מה שמשקף מקדם כלכלי של 3 דירות חדשות במקומה של כל דירה ישנה, ותוספת של 1,000 דירות חדשות מלבד מספר הדירות הקיימות במקום. במשרד הפנים ציינו כי 20% מהדירות בפרויקט יהיו דירות קטנות ובינוניות נוסף ל-200 דירות שיהיו מיועדות להשכרה ארוכת טווח.
על פי התוכנית הבניינים הנמוכים יותר יוקמו בפנים המתחם, ואילו המגדלים הגבוהים המתנשאים ל-30 קומות יוקמו לאורך הצירים ארלוזורוב ודרך נמיר, ובקומת הקרקע של בניינים אלה תהייה גם חזית מסחרית. בנוסף למגורים, יתאפשרו שימושים לתעסוקה ולמלונאות במגדלים הפונים לדרך נמיר, אלא שסך שטחי המסחר והתעסוקה לא יעלו על 15% מסך שטח התוכנית.
המתחם הוכרז על ידי הממשלה כמיועד לפינוי בינוי בדצמבר 2008, והתוכנית, שקודמה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, נתקלה בהתנגדויות רבות, בעיקר על ידי תושבי שיכון הקצינים הסמוך, המתאפיין בבתים צמודי קרקע שלא חפצו במגדלים רבי קומות בסמוך להם, והביעו חשש מעומסים תחבורתיים שיווצרו כתוצאה מהגדלת הצפיפות במתחם.
אדריכלית גלי דולב, שותפה מנהלת בחברת וקסמן גוברין גבע, המנהלת את הפרויקט מטעם עירית תל אביב: "התקבלה החלטה למתן תוקף עם התייחסות להתנגדויות שהוגשו. אנו פועלים כעת לתיקון מסמכי התוכנית בהתאם להחלטה ונפעל לפרסם את התוכנית לתוקף בהקדם"
עו"ד ענת בירן המייצגת את נוה, שהתקשרה עם 60% מהדיירים בפרויקט אמרה: "אנו שמחים שהפרויקט אושר אחרי כל כך הרבה שנים. חלק מההתנגדויות שלנו התקבלו ואפשרו להגדיל את זכויות הבניה ואת תמורת הדיירים במסגרת הפרויקט.עם זאת הדרך עוד ארוכה. אישור התוכנית בוועדה המחוזית עדיין אינו מאפשר להוציא היתרי בניה. יש לערוך עוד תוכנית של איחוד וחלוקה לכל אחד מששת המגרשים במסגרת התוכנית, מהלך שיימשך כנראה עוד מספר שנים. תוכנית פינוי הבינוי במתחם דפנה ממחישה עד כמה היוזמה והרצון הטוב של עיריית תל אביב ומשרד השיכון שיזמו אותה אינה מספיקה. פרויקטים של פינוי בינוי נתקעים בסבך הבירוקרטיה ויש למצוא לכך פתרונות על מנת שאישור של תוכנית אחת לא ימשך שנות דור".
מתנגדים נוספים לתוכנית היו גם בעלי הזכויות עצמם, וחברת נווה שחלק מהדיירים במתחם חתומים עימה על הסכם למימוש הפרויקט, וזאת בטענה כי הזכויות בתוכנית אינן מספיקות וכלכליות הפרויקט גבולית. לטענת בעלי הזכויות ההחלטה להנמיך את גובה המגדלים מ-40 קומות כפי שהיה במקור נבעה מלחצים פוליטיים שהפעילו תושבי שיכון הקצינים.
כך למשל בהתנגדות שהגיש עו"ד דוד גילת תושב שיכון הקצינים לתוכנית ושנחשפה ב"גלובס" ביוני 2014 ציין גילת כי עם הקמת המגדלים רבי הקומות, יהפכו הווילות בשיכון הקצינים ל"לילפוט בארץ הענקים". תושבים בולטים נוספים בשיכון הקצינים הם ח"כ אבישי ברוורמן והאדריכל טומי ליטרסדורף. לבסוף החליטה הוועדה המחוזית לדחות את ההתנגדויות ולתת לתוכנית תוקף.
"התחדשות עירונית תאפשר הוספה של אלפי יחידות דיור במרכזי הערים תוך פגיעה מינימלית בסביבה, מסר שר הפנים גלעד ארדן. "הרחבת ההיצע תוביל לירידה במחירי הדיור באזורי הביקוש במרכז הארץ וגם בפריפריה".
עו"ד אלי וילצ'יק ממשרד כהן וילצ'יק קמחי המייצג את המתנגדים: "תושבי שיכון הקצינים ילמדו את ההחלטה שטרם התקבלה אצלם, ויש להניח שיפעלו כנגדה. חשוב לציין שהתוכנית שאושרה נוגדת את תוכנית הרובעים, שנמצאת בדיונים במועצה הארצית, ומנוגדת לתוכנית 5000 שנמצאת בדיוני התנגדויות אצל חוקר שמונה על ידי הוועדה המחוזית. הדבר מלמד שמוסדות התכנון עצמם לא יודעים מה באמת יש לתכנן ולבנות במתחם דפנה".
אדריכל התוכנית הינו האדריכל אבנר ישר, הבעלים של משרד ישר אדריכלים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.