הכסף הישראלי חוזר לשחק תפקיד משמעותי בתעשיית ההיי-טק הישראלית: דוח שהוציאה חברת המחקר IVC על ההשקעות החדשות שביצעו קרנות הון סיכון בתעשייה המקומית מראה על מגמת צמצום פערים בין הקרנות הישראליות לזרות. בשנים האחרונות השתלטו הקרנות הזרות על השוק המקומי והפכו לפעילות יותר. הכסף הזר עזר לסטארט-אפים לשגשג אך השאיר מאחור את הקרנות הישראליות.
על-פי הנתונים, בשנה שעברה הצליחו הקרנות הישראליות - ובראשן פיטנגו ומאגמה - לצמוח בכ-7% בנתח השוק שלהן מבין ההשקעות החדשות. כך, הקרנות הישראליות ביצעו אשתקד 128 השקעות ראשוניות (45% מכלל העסקאות), לעומת 118 השקעות חדשות ב-2013 (42%). מנגד, בקרנות הזרות ביצעו 155 השקעות חדשות ב-2014 (55%), לעומת 168 השקעות ב-2013 (59%).
לדברי קובי שימנה, מנכ"ל חברת IVC, "העלייה הקלה בפעילות הקרנות הישראליות מוסברת על-ידי העלייה בהיקפי הגיוסים של קרנות הון הסיכון המקומיות, שגייסו במהלך 2014 את הסכום הגבוה ביותר מזה שש שנים, ועל כן היה בידיהן יותר כסף זמין להשקעות ראשונות. אנו צופים שמגמה זו תימשך גם בשנה הקרובה, במקביל לקצב הגיוסים המתגבר של הקרנות".
העובדה שכמה מהקרנות המובילות בישראל השלימו בשנה האחרונה גיוסים לקרנות חדשות נתן את אותותיו והביא את הקרן הירושלמית JVP לראש רשימת הקרנות הפעילות ביותר בהשקעות ראשוניות ב-2014.
הקרן הוותיקה, שמנהלת הון של 1.1 מיליארד דולר, רשמה 10 השקעות ראשוניות אשתקד. זו תולדה של שתי קרנות חדשות שגויסו - הקרן השביעית של JVP וקרן נוספת שמיועדת להשקעה בחברות סייבר, תחום שהקרן פעילה בו במיוחד. יש לציין כי בדירוג הקודם הגיעה הקרן הזרה SG VC עם 11 השקעות ראשוניות במהלך 2013.
השקעות ראשונות ישראליות מול זרות
את המקום השני ברשימה השנה חולקות שתי קרנות ישראליות - פיטנגו ומאגמה - שכל אחת רשמה 9 השקעות ראשוניות במהלך 2014. גם במקום השלישי נמצאות שתי קרנות - בלומברג קפיטל ופלינט קפיטל - עם 8 השקעות כל אחת.
מגמת החלוקה נמצאת גם במקום הרביעי עם דיספרטיב ומרקר ושבע השקעות לכל אחת ובמקום החמישי נמצאות North83 (לשעבר גריילוק ישראל) וסינגולריטים עם 6 השקעות כל אחת.
הדוח בחן גם את ביצועיהן של קרנות המיקרו, שמנהלות הון של פחות מ-50 מיליון דולר, ומצא כי במקום הראשון ניצבת Wadi Ventures עם 7 השקעות מתוך קרן של 10 מיליון דולר ואת המקום השני חולקות First Time והקרן הזרה iVentures עם 6 השקעות כל אחת.
מהניתוח של IVC עולה כי בחמש השנים האחרונות ביצעו 122 קרנות בממוצע כ-249 עסקאות מדי שנה, כשירידה קלה ומינורית נרשמה ב-2014 במספר העסקאות הראשוניות ובמספר הקרנות שהשקיעו.
עוד מציינים, כי אשתקד הסקטור המוביל בהשקעות היה תחום התוכנה עם 97 השקעות חדשות, שמהוות 34% מכלל ההשקעות שבוצעו על-ידי קרנות ב-2014, שניסו לחזר אחר חברות בעולמות הסייבר והפינטק. צמוד אליו היה סקטור האינטרנט עם 92 עסקאות ונתח של 33% ולראשונה בחמש השנים האחרונות הוא נמצא רק במקום השני. הצמיחה בהשקעות בחברות תוכנה בא על חשבון השקעות בתחום מדעי החיים, שירדו בכ-42% בין 2013 ל-2014.
הקרנות הפעילות ביותר בשנת 2014
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.