אחרי שעקף את רוב השווקים בעולם ב-2014, ממשיך שוק המניות בהודו להפגין ביצועים חזקים גם מאז תחילת 2015. הודות לעליות בהודו, הצליח מדד השווקים המתפתחים להציג ביצועים חזקים יותר גם מ-S&P 500 מאז תחילת השנה.
בחודש הראשון של 2015 עלתה הבורסה בהודו בכ-8%, לפני שהתממשה בימים האחרונים, וזאת לאחר שב-2014 עלה שוק המניות בהודו ביותר מ-30% - העלייה השנתית החדה ביותר שלו בחמש השנים האחרונות. שני שלישים מהעלייה היו במחצית הראשונה של השנה, על רקע הציפייה לניצחון של נרנדרה מודי בבחירות הכלליות שם; מאז בחירתו, העליות היו בעיקר על רקע הציפיות לשורה ארוכה של רפורמות פרו-עסקיות והודות לירידת מחירי הנפט, שהודו היא אחת הצרכניות הגדולות בעולם שלו.
הביצועים של הודו מפתיעים לטובה, בהשוואה לשווקים המתפתחים בכלל ולקבוצת ה-BRIC שאליה היא משתייכת בפרט. ברוסיה הבורסה קרסה על רקע מנוסת משקיעים וחשש מפשיטת רגל, בעוד בברזיל הבורסה עלתה בשנה האחרונה ב-6% בלבד. בסין הבורסה אמנם הניבה בשנה שעברה 50%, אך מתחילת 2015 היא ירדה ב-5%. מדד השווקים המתעוררים של MSCI עלה בשנה האחרונה בכ-2.5%.
אחרי סין, הודו היא אחת הכלכלות הצומחות בקצב המהיר בעולם. משנת 2000 ועד המשבר הפיננסי ב-2008, נהנתה הודו מצמיחה גבוהה של כ-7% בשנה. במידה רבה הצמיחה הזו נשענה על קבוצה מצומצמת של צעירים משכילים דוברי אנגלית, שסיפקו שירותי תמיכה טכנית ושירות לקוחות לחברות טכנולוגיות במשקים המפותחים, במסגרת מיקור חוץ. פרט להם, הפעילות הכלכלית בהודו מבוססת במידה רבה על חקלאות פרימיטיבית, תיירות וכרייה של אבני חן לצורכי יצוא.
על אף הצמיחה הגבוהה יחסית, הממשל ההודי לא נקט צעדים משמעותיים ליישום רפורמות בחינוך, פיננסים והשקעה בתשתיות, ולכן המדינה נשארה תלויה מדי בפעילות הכלכלית בארה"ב ובאירופה - מה שפגע בה עם פרוץ המשבר הפיננסי. על פני השנים התחלפו ממשלות שונות בהודו, וכל ממשלה נשענה על קואליציה צרה - עובדה שהקשתה עליה להוביל רפורמות מרחיקות לכת.
גיוסי עתק
כל זה השתנה במאי 2014, כשמודי זכה בבחירות הכלליות ברוב מוחץ. לפני מועמדותו, נזכיר, מודי כיהן כמושל באחד המחוזות הגדולים בהודו, ובו הוא הנהיג רפורמות פרו-עסקיות משמעותיות בתחומי החינוך, הכלכלה וההתנהלות הציבורית, שהפכו את המחוז למרכז כלכלי במדינה. עם המוניטין הזה מונה מודי במאי לראשות ממשלת הודו.
מאז עלייתו לשלטון, הממשל כבר הוביל להתייעלות בהתנהלות הפיסקלית ולהקלה בביורוקרטיה עבור משקיעים זרים המבקשים לפעול בהודו. הממשלה גם הכריזה על כוונתה ליישם רפורמות בשוק העבודה, על מנת להרחיב את אפשרויות התעסוקה לאזורים הכפריים במדינה, ובשנה הקרובה הממשל יוציא לפועל מכרזים שכבר אושרו לביצוע פרויקטים ציבוריים באמצעות המגזר הפרטי. ירידת מחירי האנרגיה בעולם תרמה להתמתנות באינפלציה, וגם אפשרה לממשל ההודי להסיר חלק מהפיקוח על מחירי האנרגיה ואתו גם הסבסוד הממשלתי.
אמנם טרם הושלמו רפורמות רבות, אך הסנטימנט העסקי בהודו מרקיע שחקים וניכר גם בבורסה ובאמון של משקיעים זרים. מתחילת 2015 גייסו קרנות הסל הגדולות על הודו כ-700 מיליון דולר, לעומת 2.4 מיליארד דולר שגייסו ב-2014 כולה.
חלק גדול מהשיפור במצב הרוח של המגזר העסקי בהודו קשור גם לבנק המרכזי ולנגיד רגהראם ראג'ן, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית, שהפגין אמינות ונחישות במאבקו באינפלציה. חלק מהקפיצה במניות בינואר בא בעקבות הורדת ריבית מפתיעה של 0.25% ל-7.75%, הנתפסת כהכרה בכך שהודו מצליחה להדביר את האינפלציה - בעיה קשה שעמה נאלצה להתמודד במשך שנים רבות. ב-2013 עוד הייתה האינפלציה כמעט 10%, ובשנה החולפת היא ירדה לכ-5%.
הריבית הריאלית הגבוהה - אחת הגבוהות בשווקים המתעוררים - המשיכה למשוך משקיעים ובלמה את היחלשות הרופי בשנה האחרונה, בעוד מטבעות מתעוררים רבים אחרים רשמו ירידות חדות מול הדולר. בשנה האחרונה התחזק הרופי מול הדולר ב-1.3%; לשם השוואה, הריאל הברזילאי נחלש מול הדולר ב-12%, הפסו המקסיקאי ב-10%, והיואן הסיני ב-3%.
זהירות: מהפך
במבט קדימה, ייתכן כי שוק המניות ההודי כבר מגלם חלק גדול מאוד מהאופטימיות הזו. מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים בהודו כיום הוא 18.4, לעומת מכפיל ממוצע של 16.5 של השוק ההודי בעשור האחרון. על רקע הציפיות להאצת הצמיחה ולרפורמות לפתיחת השווקים, מי שהוביל את העליות בשנה האחרונה בבורסה היו הבנקים, שזינקו בכמעט 80%. לפני כשבועיים צנחו מניותיהם של שניים מהבנקים הגדולים במדינה, בעקבות זינוק בהפרשות לחובות מסופקים; ואילו השבוע הודיעה הממשלה, כי תזרים 1.13 מיליארד דולר לתשעה בנקים ממשלתיים, כדי שיעמדו בדרישות ההון בעקבות הפרשות גדולות לחובות מסופקים.
מאז תחילת פברואר רשמו השווקים בהודו 7 ימי ירידות רצופים - הרצף הארוך ביותר מאז נובמבר 2013 - על רקע הסקרים, שהצביעו על הפסד צפוי למפלגתו של מודי בבחירות המקומיות במדינת המחוז דלהי. תוצאות הבחירות פורסמו שלשום (ב'), וההפסד של מודי - שנחשב לכמעט בלתי מנוצח לאחר הבחירות הכלליות האחרונות - חשוב לאופוזיציה בעיקר מבחינה מוראלית. הוא נתפס על ידן כהזדמנות ראשונה לתקוע מקלות בגלגלים של חלק מהרפורמות הכלכליות שלו.
מה בכל זאת עשוי לתמוך בשוק המניות ההודי? אחד הדברים הוא דוחות כספיים טובים. עד עתה פרסמו שני שלישים מהחברות במדד סנסקס 30 דוחות לרבעון הרביעי, ומהם עלה כי 65% היכו את התחזיות או תאמו אותן; זאת לעומת 67% ברבעון שלפני כן, 46% ברבעון השני של 2014 ו-60% ברבעון הראשון.
הביצועים של הבורסה בהודו נתמכים גם בבולטות שלה בקרב השווקים המתעוררים. בעוד גופים בינלאומיים כמו קרן המטבע והבנק העולמי מורידים את תחזיות הצמיחה לרוב השווקים המתפתחים - התחזית להודו דווקא משתפרת. הכלכלה ההודית צפויה לצמוח ב-5.6% ב-2014, וב-6.4% ב-2015; כל זאת לצד צפי להמשך ההתמתנות באינפלציה, ותוך המשך הירידה בגירעון בחשבון השוטף. המשמעת הפיסקלית שכפה מודי גם מחייבת את הממשל במתווה גירעון פיסקלי פוחת, שיאפשר המשך הפחתות ריבית של הבנק המרכזי, אשר יתרמו גם הן לעליות במניות.
הכותבים הם מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים ועובדת אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל. אין לראות בכתוב שיווק השקעות או תחליף לייעוץ מס עצמאי. הכותב, החברה, חברות קשורות ובעלי עניין בהן עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.