אתמול (ד') פרסם משרד האוצר את הסקירה הרבעונית המתייחסת לענף הנדל"ן למגורים ברבעון האחרון של 2014. במסגרת הסקירה התייחסו במשרד האוצר גם להיקף העסקאות לרכישת דירות על-ידי תושבי חוץ בכל שנת 2014.
על-פי הנתונים, נמכרו בשנה זו 2700 דירות לתושבי חוץ, 15% פחות מאשר בשנת 2013. ברבעון הרביעי של 2014 לבדו נרכשו בישראל 820 דירות על-ידי תושבי חוץ. באוצר מציינים כי הנתונים מעידים על כך שבשנת 2014 היה מספר הדירות שנרכשו על-ידי תושבי החוץ הנמוך ביותר מאז שנת 2003 וייתכן שהירידה במספר הרכישות הושפעה מהכבדת המיסוי על רוכשי החוץ מחד כמו גם מבצע צוק איתן בקיץ האחרון.
עוד על-פי הנתונים, בשנת 2014 נרשמה ירידה חדה ברמת המחירים של הדירות שנרכשו על-ידי תושבי החוץ, במיוחד בדירות חדשות. עובדה זו הובילה למצב שהדירות הנרכשות על-ידי פלח שוק זה דומות יותר במחירן לדירות שנרכשות על-ידי ישראלים.
נציין כי בעבר רכשו תושבי חוץ דירות יקרות יותר, כך שפלח שוק זה לא התחרה בפועל עם משפרי הדיור ורוכשי דירה ראשונה מהשוק המקומי. כך, מפער מחיר ממוצע שנע בין 48% ל-56% במחירי הדירות החדשות שרכשו תושבי החוץ בשנים 2011-2013 ירד פער זה לכ-20% בלבד. נתוני האוצר מעידים כי צמצום פערי המחיר בולט בעיקר בתל-אביב ובירושלים.
עוד תופעה מעניינת שעולה מנתוני האוצר היא שחלק לא מבוטל מרכישות תושבי החוץ מתבצע על-ידי רוכשים יחידים שרוכשים מספר גבוה של דירות (עד 20 דירות לרוכש). במקביל הנתונים גם מעידים על רגישותם של תושבי חוץ הרוכשים דירות בישראל למצב הביטחוני בישראל, בעיקר ברכישת דירות בתל-אביב.
נתוני 2014 הנוגעים למחירי הדירות שנרכשות על-ידי תושבי החוץ צריכים להדליק נורה אדומה בקרב קובעי המדיניות בענף הנדל"ן משום שכעת נראה שתושבי החוץ מתחרים באופן ישיר עם הרוכשים הישראלים מה שמשפיע באופן ישיר גם על ההיצע, ועשוי לדרבן עליית מחירים נוספת היכן שתושבי החוץ פעילים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.