מה זה קבוצת גביע טיפוסית? למה יש כאלה שמדביקים כינויים לקבוצות שלא תמיד זה מגיע להן, למשל בית"ר ירושלים. היכולת של בית"ר לנצל מעמדי גמר היא מופלאה. יש לה 7 גביעים בסך-הכול, מתוך 10 גמרים. אבל השאלה היא כמה פעמים היא הגיעה לחצי הגמר. קחו את העשור האחרון, בית"ר הגיעה לחצי הגמר רק 3 פעמים. מכבי נתניה הגיעה 4 פעמים, מכבי חיפה 5 פעמים, שלא לדבר על הפועל תל-אביב, קבוצת הגביע הכי חזקה בעשור האחרון, שהגיעה 7 פעמים לחצי הגמר.
קבוצת גביע טיפוסית היא כזו שמגיעה לשלבים מפתיעים כשהיא ממש לא נספרת. בעניין הזה כדאי כמובן לסמן את הפועל רמת-גן שזכתה פעמיים בגביע, פעם אחת - הפעם היחידה בהיסטוריה - כשהיא מגיעה מהליגה השנייה. בעניין הזה כדאי לסמן קבוצות כמו הפועל כפר-סבא, רמת-השרון, הפועל ראשון-לציון, ובעיקר את הפועל אשקלון - קבוצה שהייתה ב-16 השנים האחרונות רק פעם אחת בליגת העל, אבל בעשור האחרון הגיעה 6 פעמים לשמינית הגמר.
מכבי תל-אביב, לשם השוואה, הגיעה לשמינית הגמר בזמן הזה רק 5 פעמים.
***
ברבע הגמר העונה יש 4 קבוצות שלא מליגת העל. לא מדובר אמנם בתופעה יוצאת דופן, אבל בהחלט נדירה. ב-2007 היו 4 קבוצות כאלה ברבע הגמר וגם ב-2003. המדד האמיתי להפתעות - הוא כמה פעמים מהשלב שבו נכנסות קבוצות ליגת העל לפעולה, הן מפסידות לקבוצות מליגה נחותה? העונה זה כבר קרה 5 פעמים מתוך 24 משחקים. זה לא מעט. אבל בעונת 2006/07, העונה הכי מדהימה שהייתה מאז תחילת המילניום בגביע (הפועל תל-אביב ניצחה בגמר את הפועל אשקלון) היו 8 הפתעות בשלבים המתקדמים. זו כמות עצומה.
אגב, 5 ההפתעות העונה מצטרפות ל-6 ההפתעות בשנתיים הקודמות, מה שאומר שיש כאן מגמת עלייה מבורכת, למקרה ומישהו חשב להחזיר את שיטת הגביע למה שהייתה פעם: כל קבוצות ליגת העל מגרילות קבוצות נחותות מהן. לא קיים כבר וטוב שכך.
***
מה שכן חזר לאופנה זו שיטת הבית-חוץ הנהוגה בגביעי אירופה. מאז 1991 לא שוחקו כאן משחקי גביע מדינה (גביע הטוטו כן) בשיטת בית-חוץ, וגם זה היה בסיכומן של 4 עונות, בהן צומצמה הליגה מ-16 ל-12 קבוצות, שהיה צריך למלא את הזמן. בתחילת שנות ה-70 שוחקה השיטה הזו משלב כניסת הגדולות ועד לשלב חצי הגמר, כולל.
הקבוצה המוצלחת ביותר בשיטה הזו היא שמשון תל-אביב, היום קבוצה חדשה בליגה ג', שניצחה 8 מ-9 ההתמודדויות בדרך הזו.
בכלל, מי מהקבוצות הגדולות יכולה לבנות על גביע המדינה כתואר אפשרי. אחרי הכול, רק 5-6 משחקים בדרך אל התואר, זה פחות מאומץ מליגה בת 36 מחזורים? כמובן שהפועל תל-אביב. בעשור האחרון היא עברה 38 משחקי נוק-אאוט, וניצחה 33 מתוכם. מדובר בשיעור הצלחה מדהים של 87%. הפועל היא הקבוצה הישראלית המוצלחת ביותר מאז תחילת המילניום במאבקי נוק-אאוט בכל המפעלים האפשריים, בעיקר באירופה.
אחריה, באופן לא מפתיע, נמצאת קריית שמונה עם 77% הצלחה. קריית שמונה זכתה בגביע, פעמיים בגביע הטוטו, הגיעה לגמר הגביע ועוד פעם לחצי הגמר וכמובן שהגיעה לשלב הפלייאוף בליגת האלופות.
שלישית נמצאת בית"ר ירושלים עם 71%, רביעית מכבי חיפה (65%), חמישית הפועל באר-שבע (52%). מכבי תל-אביב מדורגת אחרונה מבין הגדולות עם 45% הצלחה, אות לכך שלא חלפה על פני שלב שמינית הגמר במשך עשור.
אגב, מוטב לה למכבי תל-אביב שלא תגיע לבעיטות הכרעה מ-11 מטר. גם פה היא הקבוצה הכושלת ביותר מבין 6 הגדולות: בעשור האחרון היא לא עברה התמודדות כזו אפילו פעם אחת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.