אל תעשו כלום: 6 סיבות לא לשנות את התיק שלך

השוק השורי, שנמשך עוד שנה, הוא סיבה טובה עבור המשקיע הממוצע לחשוב מחדש על החששות שלו ■ הנה כמה דברים שמשקיעים שרוצים לשנות את התיקים שלהם כעת אומרים לעצמם, והסיבות לכך ששינויים משמעותיים כאלו אינם רעיון טוב

וול סטריט / צילום: יוסי ניסן
וול סטריט / צילום: יוסי ניסן

השוק השורי נכנס לשנתו השביעית, ועושה רושם שלמשקיעים רבים מגרד בידיים לבצע שינויים בתיקים או בהרגלי ההשקעות שלהם. כניעה לגירוד כזה של 7 שנים תהיה חדשות רעות לרוב המשקיעים, מפני שהם עדיין לא עברו ראלי (גאות) של 6 שנים. הם לא צפו את זה - איש לא צפה גאות כזו - והם כה הזדעזעו מן המשבר הפיננסי, שהם לא השתתפו בתחילת הריצה של השור הזה. כעת, הם מחפשים סיבה לצאת מהשוק לפני שהמסיבה תסתיים, אבל ייתכן שהיא רחוקה מלהסתיים.

אדם גריימס, מנהל ההשקעות הראשי בחברת ווייברלי אדבייזורז, אמר בזמן האחרון בתוכנית הרדיו שלי שבמבט טכני ארוך טווח, השוק נמצא עדיין בפחות ממחצית הדרך לשיא. הוא אמנם צופה גם ירידות ותיקונים, אבל הם לא צריכים להפחיד אף אחד.

במקביל, לא קשה למצוא בני אדם שמדברים על הדברים המפחידים, כמו בועות, מפולות וכל יתר מרעין בישין. בשבוע שעבר שוחחתי עם קבוצת אנשים, גמלאים ברובם, והפחד היה מוחשי. גם משקיעים צעירים מודאגים באותה מידה מן העתיד, אם כי החששות שלהם יכולים להיות שונים (להם יש יותר זמן להתאושש ממשבר כלשהו).

למשקיע הממוצע, התזכורת שהשוק השורי התבגר בשנה היא סיבה טובה לחשוב מחדש על החששות שלו. הנה כמה מהדברים ששמעתי בזמן האחרון ממשקיעים שרוצים לשנות את התיקים שלהם כעת, בתוספת הסיבה לכך ששינויים משמעותיים כאלו יהיו רעיון לא טוב עבורם.

1. "השוק לא יכול להמשיך לעלות לנצח" או "אנחנו עומדים בפני ירידה או תיקון"

טכנית הכול אפשרי. כל משקיע מקווה ומצפה לכך שהשוק יהיה גבוה יותר בסוף חייו מאשר בתחילתם. ביל נייגרן, ממנהלי קרן אוקמארק, הזכיר לי באחרונה, שבמשך יותר ממחצית הקריירה שלו הוא השקיע כשהשוק היה בשיאים היסטוריים, והוא קיווה שזה יימשך עד סוף הקריירה שלו.

אבל זו השקפה ארוכת-טווח מאוד. בטווח הקצר אין ספק שכל ראלי מגיע לסופו, אבל אין תאריך תפוגה או חיי מדף לשוק שורי.

אם יש לכם סיבות קונקרטיות - מעבר למשך הריצה של השוק - לבצע שינויים, לכו על זה, אבל אל תניחו למשך הראלי לקבוע משהו עבורכם. אחרי הכול, ב-2009, כשהשוק עמד בפני מפנה חיובי, המשקיעים הממוצעים לא נהרו אליו בגלל ההיגיון המוטעה באותה מידה של "כבר לא יכול להיות יותר גרוע".

2. "הריצה השורית הייתה ממושכת, ולכן גם הירידה תהיה ממושכת"

אין שום כלל שאומר ששווקים שוריים ודוביים צריכים להיות מאוזנים בצורה כלשהי. למעשה, במבט היסטורי השוק נוטה לעלות במשך יותר משנתיים על כל שנה שהוא יורד. אבל כל זה לא חקוק בסלע. אפילו אותם חזאים שמנבאים נסיגה משמעותית של השוק כעת, מדברים על כמה דברים צריכים לרדת כדי שהשוק יהיה שוב מעניין לקניות. הם עצבניים, אבל בו זמנית מאמינים שירידה תיצור הזדמנויות חדשות, והיא לא תהיה חורף גרעיני ממושך ואיום לשוק.

3. "הפד רציני לגבי העלאת הריבית עכשיו, וזה יסיים את הראלי"

זהו ענן שמעיב על השוק השורי ב-16 החודשים האחרונים לכל הפחות כעת, ואי-אפשר להכחיש שהבנק המרכזי יעלה בסופו של דבר את הריביות. השאלה הגדולה היא מתי זה יקרה - ואם זה יקרה בכלל כבר השנה - ובינתיים השוק ממשיך לעלות. בנוסף, מאחר שההעלאה נראית יותר ויותר מציאותית, מומחים רבים מאמינים שהיא כבר מגולמת במחירי המניות. זה אומר שיידרשו כמה העלאות ריבית, ועוד כמה חודשים, לפני שלהעלאת ריבית תהיה באמת השפעה על השוק.

4. "הממשל יהרוג את השוק הזה"

בלי קשר להשקפותיכם הפוליטיות, אי-אפשר להכחיש שראשי הכרוב בוושינגטון יכולים ליצור בעיות - אבל אם הם לא הורידו את השוק השורי מהפסים עם מחלוקות התקציב שלהם, המצוק הפיסקלי וכדומה, קשה לראות את הממשל נוקט פעולה כלשהי שתהיה זרז אמיתי לירידה רחבה בשוק.

הממשל (כולל הקונגרס) יעשה כותרות ופעולותיו ייראו מאיימות, אבל זה לא יהרוס את המשחק.

5. "השוק יקר מדי"

רמות שיא לא אומרות בהכרח שהשוק יקר מדי או בתמחור-יתר, אבל יש כמה מדידות שיכולות לתמוך כעת בהצהרה הזו.

הבעיה היא שמי שלא משקיע כעת מפני שהמכפילים גבוהים, לא בהכרח ירגיש טוב יותר כאשר יהיה תיקון או ירידה - שהם בלתי נמנעים מתישהו - ויתחיל לקנות כאשר המחירים ייראו יותר כמו מציאה.

יש סיבה טובה לא להשקיע אם פירוש הדבר שהכסף שלך נשאר ללא נזק, ואפילו לא לממש רווחים כדי להשקיע אותם שוב אחרי ירידה בשוק; אבל האנשים שקוננו על השוק היקר מדי בשנתיים ומשהו האחרונות הזיקו לעצמם עם ההיגיון הזה.

6. "אי-אפשר להפסיד כספים במזומן, ואני אחכה עד שהירידה הבאה תסתיים"

אבל אפשר להפסיד כוח קנייה. כל מי שישב על מזומנים ב-6 השנים האחרונות - כי הוא לא ראה את הראלי מגיע או לא האמין בו כשהוא הגיע - לא יכול להיות גאה במיוחד על משהו.

במכתבו השנתי האחרון לבעלי המניות, וורן באפט האגדי ציין שההשקעות במזומנים, בשווי ערך למזומנים ובמטבעות מסוכנות יותר בטווח הארוך מאשר ההשקעות במניות.

זה לא אומר שאנשים צריכים להשקיע מזומנים שאינם בהישג ידם במניות. אין שום דבר רע בלהוריד סיכונים מהשולחן, בייחוד בזמנים שבהם השוק גורם לנו חרדות - אבל אם אתם ממתינים לעיתוי ה"מושלם" להיכנס לשוק, כשתחושו בנוח ותהיו חסרי דאגה, לעולם לא תמצאו את העיתוי הזה.

* כל הזכויות שמורות ל-MarketWatch.com 2015