על פי רוב נמנעים אנשי העסקים המצרים ממעורבות בסוגיות פוליטיות שנויות במחלוקת, בייחוד אם מדובר באנשי עסקים ששייכים למיעוט הנוצרי-קופטי במדינה. ואולם למיליארדר נגיב סאוויריס, הידוע בהתבטאויותיו החופשיות, יש רקורד של אמירות מטלטלות. סאוויריס בנה אימפריית טלקום שמשתרעת מאלג'יריה לפקיסטן, ולאחר מכן מכר אותה לחברה הרוסית וימפלקום ב-2011.
האיש אינו נרתע מסיכונים; הוא הוציא לפועל השקעות ענק באלג'יריה ובעיראק לאחר שהמלחמות בהן תמו, והוא עדיין מפעיל רשת טלקום בקוריאה הצפונית. ואולם נראה כי ההימור הגדול ביותר בחייו היה התנגדותו הקולנית לשלטון האחים המוסלמים במצרים לפני שנתיים, ומעורבותו הפעילה בהפלת משטרם.
בראיון שהתקיים במשרדיו האלגנטיים בסגנון ארט-דקו, הנשקפים אל נהר הנילוס בקהיר, אמר סאוויריס כי נכנס לזירה הפוליטית לאחר המהפכה ב-2011 מכיוון שצפה כי "האחים המוסלמים יפעלו באופן לא-דמוקרטי, יערבו דת ופוליטיקה, וכולנו נמצא את עצמנו בסופו של דבר עם בלגן אדיר".
ערוץ הטלוויזיה שלו, ONTV, והמפלגה הפוליטית שהקים ושאותה הוא ממשיך לממן - המצרים החופשיים - ניצבו בחוד החנית של מאמצי ההתגייסות נגד הנשיא האסלאמי הנבחר, מוחמד מורסי, שהודח בידי הצבא ביולי 2013 על רקע המחאה הציבורית האדירה נגד שלטונו. ONTV הייתה "הפגיון והחרב" נגד האסלאמיסטים, לדברי סאוויריס.
כעת, שהאחים המוסלמים הודחו מהשלטון, ואת מצרים מנהיג ראש הצבא לשעבר, עבד אל-פתאח אל-סיסי, ממשיך סאוויריס להיות מעורב בפוליטיקה מכיוון שהוא רוצה "להבטיח שכלכלת מצרים תיבנה בדרך הנכונה".
בראיון, שהתקיים לקראת כינוס ההשקעות הבינלאומי בחסות ממשלת מצרים בסוף השבוע הנוכחי, אמר סאוויריס כי בראשונה בשלוש השנים האחרונות ביצע במולדתו השקעות - סך של 500 מיליון דולר בתשתיות, אנרגיה מתחדשת ולוגיסטיקה. הוא גם מרחיב את מפעל הסוכר שבבעלותו בדרום מצרים, ושוקל "השקעה משמעותית" בתחבורה הציבורית. הוא גם קונה רישיונות להפעלת תחבורה בנהר כשרישיונות כאלה מוצעים למכירה.
סאוויריס המתין לכינונו של משטר יציב "פתוח ובעל חזון כלכלי ברור". הוא ממעיט בחשיבותו של פרץ פיצוצי טרור קטנים אך קטלניים שביצעו ככל הנראה אסלאמיסטים, וטוען שמתקפות אלה "לא יביאו את המבצעים לשום מקום".
התיקונים שהוכנסו באחרונה לחוק ההשקעות עונים על חלק מחששותיהם של יזמים כסאוויריס, שמעוניינים בחוקים ידידותיים לעסקים שיבטיחו מילוי חוזים ממשלתיים ויגנו על אנשי עסקים מעונשי מאסר אם ייכשלו המיזמים שלהם ויותירו אותם עם חובות. בתגובה למבקרים הטוענים כי הדחתו של מורסי שמה קץ לניסוי הדמוקרטי של מצרים ויצרה עידן של דיכוי מסיבי נגד מפלגה נבחרת ותומכיה, טוען סאוויריס כי האחים המוסלמים עסקו בבניית "משטר פשיסטי" שחובה היה לשים לו קץ.
התנגדותו לאסלאמיסטים בתקופת שלטונו של מורסי חשפה את משפחתו לזעמה של הממשלה. במארס 2013 קיבל אחיו נאסף - איל הון בזכות עצמו ויו"ר מועצת המנהלים של קונגלומרט הבנייה והדשנים העולמי אורסקום קונסטרקשן אינדסטריס (OCI) - דרישת תשלום מס וקנסות בשווי כולל של 2 מיליארד דולר בקירוב.
דרישת התשלום התייחסה לעסקה שבוצעה בבורסת המניות ב-2007, ושעד אז הכירו בה הרשויות כפטורה ממס. כמו כן הוציאו הרשויות איסור נסיעה על האח נאסף ועל האב, אונסי, שכיהן בעבר כיו"ר OCI. באותה העת היו שניהם מחוץ למדינה, אך הם היו עלולים להיעצר אם היו שבים אליה.משפחתו של סאוויריס התחננה אליו לשמור על שתיקה, אך הוא מספר כי לא פחד כלל - אפילו כשהגיע מסר מהשלטונות כי "הדרישה תבוטל" אם ישתוק.
"הדעה הרווחת היא שכל מצרי נוצרי פוחד ושכל נוצרי יגיש את הלחי השנייה. טוב, אז יש כמה נוצרים כמוני שמאמינים באמרה היהודית או המוסלמית של עין תחת עין ושן תחת שן. אם תתקוף - אני אגיב".
האם הוא חש כעת שהוא משמש מטרה לאסלאמיסטים לוחמנים? סאוויריס צוחק: "אני לא חש את זה. אני יודע את זה . נמצאו מכתבים שבהם מופיע שמי ברשימות של מועמדים לרציחה. יש לי מספיק הוכחות".
"אנשים מתמקדים בלחם שלהם"
נוסף על נכסי המדיה שלו במצרים - הכוללות את ONTV, אחזקות בשני עיתונים וכן חברת פרסום - סאוויריס רכש באחרונה אחזקת רוב בחברת המדיה הצרפתית יורוניוז (Euronews). העסקה עדיין טעונה אישור מרשויות הפיקוח, אך כבר זכתה לאישור מועצת המנהלים של החברה. סאוויריס מחשיב את יורוניוז לאטרקטיבית ומנמק: "זה ערוץ החדשות הנייטרלי ביותר באירופה או בעולם המערבי".
בדומה לרבים ממתנגדי האחים המוסלמים במצרים, טוען גם סאוויריס כי האופן שבו סיקרה התקשורת המערבית את הדחת האסלאמיסטים היה מוטה בדרגות חומרה משתנות. הוא מכחיש כי בכוונתו להשתמש בהשקעתו ביורוניוז כדי להשפיע על השיח הבינלאומי בסוגיית האסלאמיסטים. לדבריו, העניין שלו הוא בעיקר עניין של משקיע שמאמין שהתוכנית העסקית החדשה של החברה אטרקטיבית.
השינויים יכללו "דגש רב יותר על העולם הדיגיטלי, על המדיה החברתית, וכן התרחבות לשפות אחרות, רענון המותג והשקת תוכניות פוליטיות נוספות שכרגע אין לערוץ". אבל חרף עוינותו כלפי האחים המוסלמים, שאותם הוא מאשים במעשי אלימות במצרים, סאוויריס עדיין טוען כי הוא מודאג ממה שהוא מכנה "ציד מכשפות" נגדם במצרים.
הוא איתן בדעתו כי אמצעי התקשורת המצריים שבשליטתו היו תמיד הוגנים ואובייקטיביים. אם כן, מדוע נעלמו כמעט לחלוטין ממסכי ONTV הקולות הביקורתיים, כיסוי נושא זכויות האדם ומגישי טלוויזיה שקוראים תיגר על המדינה?
"לא ביקשתי מאף אחד לעזוב", אומר סאוויריס. "לאנשים נמאס כבר מהמהפכה, נמאס מזכויות האדם, נמאס מהפגנות, נמאס משביתות. אי אפשר להאשים אנשים על שהם מתמקדים בחיים שלהם, בלחם שלהם, בעבודה שלהם ובמצב הכלכלי שלהם".
הוא מציין את התמיכה שהעניק באחרונה לליליאן דאוד, מגישה לבנונית ב-ONTV שתוכניתה נחשבת אחת התוכניות חסרות-הפניות האחרונות. דאוד נהפכה יעד למסע הכפשה, והיו שקראו גם לגירושה ממצרים על שהביעה בטוויטר תמיכה בפעילים חילונים שנשלחו למאסר בגין הפרת חוק שנוי במחלוקת להגבלת הפגנות. "הייתי רוצה שהממשלה תגן על חופש הביטוי והחופש של אנשים צעירים להביע את דעותיהם, גם אם דעות אלה אינן מוצאות חן בעיני הממשלה. הייתי רוצה לראות בחירות ללא התערבות. הייתי רוצה שהממשלה החדשה תוקם על בסיס של תמיכה והכללה של כל הדעות הפוליטיות".
לדבריו, יש ראיות ל"שיבתן של המתודולוגיות הישנות", והמדינה מנסה לכונן בריתות עוד לפני עריכת הבחירות הפרלמנטריות. באחרונה נדחו בחירות אלה, אך הן צפויות להתקיים תוך כמה חודשים. סאווויריס מודה כי מפלגתו הצטרפה לברית מפלגתית כזאת למרות שהיו לה הסתייגויות מכך.
"לא רצינו להתעמת", אומר סאוויריס. "אנחנו מאמינים כי בעת הנוכחית במצרים, עימות יניב רק תוצאות הפוכות. אנחנו מאמינים שבמצרים המלחמה היא על הכלכלה, ואנחנו הולכים לעזור בחזית הזאת. אבל עימות ושיבושים... אנחנו נגד דברים כאלה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.