מס העזבון בישראל מקורו בחיקוק משנת 1949 ותחולתו הייתה על כלל נכסי המנוח, כולל נכסים שהועברו ללא תמורה במהלך חמש השנים שקדמו לפטירת המנוח.
מרבית אזרחי המדינה היו פטורים ממס העזבון בשל הניכויים שהותרו בחוק כך שעד שנת 1979 רוב העיזבונות היו פטורים מתשלום מס ויש שיטענו כי העלות לגביית המס כמעט והגיעה להכנסות מגבייתו.
במסגרת ועדת בן בסט אשר דנה בנושא הרפורמה במס ופרסמה את המלצותיה בשנת 2000, נקבע בין היתר, כי על ערך העזבון של יחידים תושבי ישראל העולה על 2 מיליוני ₪, יושת מס בשיעור של 10%, בעוד שטרם ביטול החוק משנת 1981 עמד שיעור מס פרוגרסיבי של 60%!
המצב החדש שביקשה הוועדה להחיל לעניין המחיר המקורי של ערך העזבון הוא השתת מס על מלוא עליית הערך של הנכסים מיום רכישתם ועד יום הפטירה וזאת בניגוד המצב ששרר טרם ביטול החוק.
מהאמור בדו"ח הוועדה עולות סוגיות רבות בהן נמנעה הוועדה מלהכריע ולמשל: מנגנון הניכויים, הגדרת בני זוג, תחולת החיקוק של סעיף החיוב וכן "המקרים המיוחדים" בהם תינתן פריסה של תשלומי המס. ולעניין מנגנון משלים למס העזבון, מס על מתנות, קבעה הוועדה כי יש להחילו וזאת בהיעדר הגדרת כללים לפיהם יש למסות, אותם נמנעה הוועדה מלהגדיר כגון: הגדרת מתנה, האם ניכוי המס ייעשה משווי העזבון או מהמס המגיע על העזבון, מהי דרך הדיווח, כיצד יבוצעו האכיפה והמעקב וכיוצב'.
בימים אלו, בעקבות תוצאות הבחירות לכנסת ה-20 והיתכנות גבוהה של משה כחלון להתמנות לתפקיד שר האוצר, עלה שוב נושא מס הירושה ומס העזבון. מר כחלון הצהיר כי הוא רואה לנכון להשית מס על ירושות שערכן למעלה מ-10 מיליון ₪ ובשיעורי מס של 20%-25% וזאת לעומת המלצות הוועדה למיסוי עזבון שערכו למעלה מ-2 מיליון ₪ ושיעור המס הוא 10%.
מס העזבון חל על נכסי העזבון טרם הגעתם לידי היורש ואילו מס הירושה חל על היורש. שיעורי המס המושתים, עלולים להשתנות לאור: מצבו הכלכלי של היורש, קרבתו המשפחתית למוריש, חלקו של היורש בעזבון, הכנסתו ורכושו של היורש.
ההצדקה למס עזבון היא חלוקת עושר בין האזרחים והטלת מס על מי שהתעשר בשל ירושה שקיבל ולכן ראוי יותר להטיל מס ירושה במקום מס עזבון.
לטעמנו, יש להדגיש את ההבדל בין מס ירושה למס העזבון בהיבט הערכי כאשר המיסוי על העזבון מוטל על רכוש שהותיר המוריש מבלי להתייחס לכמות היורשים או מצבם וכך ייתכן מצב בו יורש אחד יקבל ירושה בגובה 9 מיליוני ₪ ולא ישלם מס, לעומת 10 יורשים שכל אחד יקבל 1 מיליון שקל ובכל זאת יחויב במס.
משכך, אם יוטל מס, צודק יותר כי יוחל המנגנון של מס הירושה מאשר מס העזבון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.