ראש עיריית חיפה, יונה יהב, הודיע היום (א') כי נחסמה הכניסה למפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה. זאת בעקבות הסערה סביב סוגיית זיהום האוויר בעירו, שהתעוררה לאחרונה לאחר שפורסם דוח של משרד הבריאות שחשף שיעור תחלואה גבוה במיוחד בסרטן באזור. לדבריו, הוצא צו סגירה מידי לכל המפעלים המזהמים ותוגש עתירה להקפאת כל תכניות "קרקעות הצפון". "לא ניתן לדחוף למטרופולין חיפה עוד תשתיות מזהמות", הדגיש יהב.
במסיבת עיתונאים בבית החולים רמב"ם הטיל יהב את האחריות למצב על המדינה. "לאור קבלת הנתונים ממשרד הבריאות, עיריית חיפה לא תאפשר פגיעה נוספת בתושבים שלה וביישובים הסמוכים", אמר יונה יהב. "מדינת ישראל מחזיקה שני מיליון בני ערובה, ובמשך 50 שנים היא עשתה ככל העולה על רוחה, ללא שהייתה לעיריית חיפה כל נגיעה בדבר".
יהב עוד הוסיף כי הקים מטה חירום בלשכתו לטיפול בנושא. "הוכחנו בעבר כי במלחמה ובניהול משברים אנו יודעים לתפקד ולהנהיג. נגמרו המשחקים - סדר היום של הנהלת העיר בוטל ואנו נעסוק רק בזה", אמר יהב. "אנו דורשים מממשלת ישראל לדעת לאלתר מה הם נתוני האמת. הילדים שלנו לא יהיו בני ערובה. בכל הנוגע לבריאותם, במלחמה כמו במלחמה - כל האמצעים כשרים".
בתגובה על הצעד של העירייה נמסר מהמשטרה כי מחוז חוף לא יאפשר חסימת צירים או הפרעה לתנועה בכל תחומי המחוז. "נאפשר מחאה בכל נושא בתנאי שתוגש בקשה מסודרת כנדרש. משטרת זבולון הזמינה גרר לצורך גרירת המשאיות המהוות הפרעה לתנועה, ויינתנו דוחות בהתאם", נמסר.
דוברת ארגון "מגמה ירוקה", ענבר שקד דליות, מתחה ביקורת על יהב בטענה שהוא מגיב לסוגיה, שעליה ארגונה מאבק זה שנים, רק כשהיא עולה לכותרות. "איפה הוא היה עד עכשיו?" תמהה שקד דליות. "במקרה הזה אי אפשר לומר מוטב מאוחר מלעולם לא, מכיוון שיונה יהב עצמו הוא אחד האחראים הגדולים למחדל הסביבתי והבריאותי - הוא שהפקיר את תושביו במשך שנים, ועכשיו הוא מנסה להסיר מעצמו את האחריות כשהוא מפנה אצבע מאשימה על גורמים אחרים. אבל בואו לא נתבלבל - לא יונה יהב לא המשרד להגנת הסביבה ולא משרד הבריאות עשו דבר כדי לעצור את תכנית הרחבת בז"ן, הקמת נמל דלקים או תכנית קרקעות הצפון, אלא אנחנו - ארגוני הסביבה והתושבים".
היא ביקרה גם את ההחלטה לחסום את הכניסה למפעלים באמצעות משאיות וכינתה את המהלך "פרובוקציה". זה הזמן לתכנית אופרטיבית שתשים סוף לבזן ולתעשייה המזהמת", ציינה.
אמש הפגינו עשרות פעילי סביבה במפרץ חיפה במחאה על זיהום האוויר במקום. "פתחנו במאבק בכל עוטף בז"ן", אמר יוסי ברוך, אחד המפגינים. "זה אזור אסון אקולוגי שבו הרבה יותר אנשים חולים בסרטן. הערב זו יריית הפתיחה. יש זעם בקרב הציבור. כל מי שחי פה מרגיש את הזיהום". הוא עקץ את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר: "אנחנו, כאן במפרץ, יודעים שהחיים עצמם חשובים. אנחנו מכירים יותר מדי את מחלת הסרטן וכואבים את קורבנות הזיהום".
במסגרת ההפגנה, חבשו חלק מהמפגינים מסכות "בשם האנשים שאחראים על הזיהום", וערכו טקס הדלקת משואות אלטרנטיבי. הראשון שהדליק משואה היה אדם שהתחפש לשר התחבורה, ישראל כץ, שאחראי על בניית הנמל החדש בעיר. אחריו היה זה ראש העיר יונה יהב. השלישי שהדליק משואה היה איל ההון עידן עופר, ואחריו ראש הממשלה, ולבסוף מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה. "אני מתכבד להדליק את מפרץ חיפה כי אני יכול", אמר האדם שחבש את מסכת נסראללה. "הישראלים מגישים לי אותו על מגש של כסף עם מיכל ברום, דלק, גז ועוד חומרים מסוכנים. אצליח לפגוע במפעלים ולהרוג 20 אלף מאנשי האויב הציוני".
ביום שלישי האחרון התפרסם מסמך מקיף של משרד הבריאות שפירט לראשונה את נתוני התחלואה באזור עתיר מפעלי התעשייה כימיים הפולטים לאוויר מזהים רבים. מהמסמך, שעליו חתום ראש שירותי בריאות הציבור במשרד, פרופ' איתמר גרוטו, עלה בין היתר כי מחצית ממקרי הסרטן בילדים בנפת חיפה בין 1998 ל-2007, נגרמו בשל חשיפה לזיהום האוויר באזור.
בשל הממצאים המטרידים שהעלה הדוח, הודיע המשרד להגנת הסביבה שימליץ להכריז על מפרץ חיפה כאזור מוכה זיהום אוויר. מהמשרד נמסר כי בשנים האחרונות, אחרי התקופה שבה עוסקים הנתונים, נרשמה ירידה ניכרת ברמת זיהום האוויר במפרץ. עם זאת, הוסיפו: "האזור עדיין מדורג במקום הראשון בפליטות מזהמי אוויר בישראל, כפי שפרסמנו באתר לפני כחצי שנה. לאור מכלול הנתונים, המשרד מגבש המלצות לשר החדש שיכנס לתפקיד להכריז על מפרץ חיפה כ'אזור מוכה זיהום אוויר'".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.