על רקע החלטת רוסיה למכור לאיראן מערכות טילים נגד מטוסים מדגם 300-S, הזהיר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בשיחתם בשבוע שעבר, כי הקו האדום של ישראל הוא זליגת ציוד רוסי מאיראן לחיזבאללה דרך סוריה. האזהרה הזו לא הוזכרה בהודעה קצרה לעיתונות שפרסמה לשכת רה"מ אחרי השיחה. כך מגלה היום (ב') "דיפנס ניוז", שבועון אמריקאי לענייני צבא וביטחון.
בהודעה הישראלית הרשמית צוין, שנתניהו הביע "חששות חמורים" מהחלטת רוסיה למכור לאיראן את המערכות המתקדמות ואמר, כי ההחלטה "רק תעודד תוקפנות איראנית באזור ותערער עוד יותר את היציבות במזה"ת". עוד אמר רה"מ על פי ההודעה, כי המערכות המתקדמות האלה הן "תוצאה ישירה של העסקה המסוכנת שמונחת עתה על השולחן בין איראן לשש המעצמות שמנהלות עמה מו"מ".
אולם, לדברי מקורות בתל-אביב, ההודעה לא אזכרה את אזהרת רה"מ על "הקו האדום" של ישראל לגבי העברות נשק מתוצרת רוסית לחיבזאללה.
פקידים ישראליים אמרו ל"דיפנס ניוז", כי מעבר לעובדה שמערכות 300-S יקשו על ישראל לתקוף אתרים גרעיניים באיראן, הן ירחיבו עוד יותר את רשימת כלי הנשק מתוצרת רוסיה שישראל רואה בהן מטרות לגיטימיות להתקפה, אם טהראן תנסה להעבירן לחיזבאללה. ישראל רואה במערכות 300-S יכולות שמפרות את מאזן הכוחות הקיים בין ישראל לחיזבאללה.
פקיד ישראלי אמר בראיון לשבועון, כי ישראל מנטרת "זליגה פעילה ומתמשכת של ציוד רוסי", לרבות טילי נ.מ. 22-S לטווח קצר ו-17-SA לטווח בינוני, מסוריה לבעלי ברית של חיזבאללה בלבנון. "דנו על כך עם ידידינו בוושינגטון ובאירופה והפנינו בקשות דיפלומטיות רבות למוסקווה בשבועות ובחודשים שחלפו" במאמץ למנוע את העסקה, אמר המקור.
לדברי הפקיד, "המדיניות שלנו ברורה: אנו רואים העברות ציוד (צבאי) רוסי בלתי מאושרות, בידי צד שלישי, מטרות לגיטימיות".
הפקידים הישראליים הודו ברמיזה, כי לישראל היה חלק בחמש התקפות לפחות על שיירות של משלוחי טילים לחיזבראללה בשטחה של סוריה החל בינואר 2013. במסיבת עיתונאים בתל-אביב, באפריל 2013, שבה השתתפו שר הביטחון, משה יעלון, ועמיתו האמריקאי דאז, צ'אק הייגל, אמר יעלון, כי ישראל הציבה קווים אדומים ברורים מאוד למשטר הסורי: האחד - לא להתיר העברות של כלי נשק מתוחכמים לארגוני טרור כחיזבאללה ואחרים שפועלים עתה בסוריה; והאחר - העברת כלי נשק כימיים לארגוני טרור.
ככל הידוע, ישראל מעולם לא השמיעה אזהרה כזו באזני מנהיג רוסי.
"ניו יורק טיימס" מוסר היום, כי באחרונה החלה ארה"ב להגדיל משמעותית מכירות נשק למדינות המפרץ הפרסי, אך ישראל מוחה על כך פחות מכפי שנהגה בעבר. מזה שנים מטילה וושינגטון הגבלות על מכירות סוגים מסוימים של נשק למדינות ערביות כדי לשמר את העליונות הצבאית האיכותית של ישראל על צבאות האזור.
אולם עתה השתנה המצב: יש ברית דה-פקטו בין ישראל למדינות ערביות מסוימות נגד איראן ולפיכך מגלה עתה ממשל אובמה נכונות רבה יותר להתיר מכירות של כלי נשק מתקדמים למדינות המפרץ הפרסי, בלי ששומעים התנגדויות ישראליות פומביות.
"החישוב האסטרטגי של ישראל פשוט למדי", אמר ל"טיימס" אנתוני קורדסמן, אנליסט צבאי ידוע במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון. "ממדינות המפרץ לא נשקף איום משמעותי על ישראל. הן משמשות משקל נגד משמעותי לאיראן".
לדברי העיתון, המלחמות במזה"ת הן גשם נדבות לתעשיות הצבאיות בארה"ב, שחיפשו מקורות הכנסה חדשים בעקבות האילוצים התקציביים בארה"ב שקיצצו את תקציבי הרכש של הפנטגון. אך, בה בעת, המכירות המסלימות של נשק אמריקאי למזה"ת עלולות להצית מירוץ חימוש באזור כולו.
כך, למשל, הודיעו נציגי התעשיות הביטחוניות בארה"ב לקונגרס, כנדרש בחוק, על בקשות ממדינות ערביות שנלחמות בדעאש - מצרים, סעודיה, האמירויות הערביות המאוחדות, קטאר, בחריין וירדן - לרכוש בארה"ב אלפי פצצות, טילים וציוד צבאי אחר כדי למלא את מצבורי הנשק שלהם שהחלו להתרוקן בגלל התקפותיהן על יחידות של דאעש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.