הצמיחה בהודו צפויה להיות השנה מהירה יותר מהצמיחה בסין, ולעמוד על 7.5%-8% בקירוב, לעומת 6.5%-7% בסין. האינדיקטורים בהודו מצביעים באופן עקבי על התבססות הביקוש המקומי, לאחר שהירידה בסביבה האינפלציונית אפשרה לבנק המרכזי להפחית את הריבית ולתמוך בכלכלה.
ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, שמנסה לדחוף לכיוון של כלכלה תחרותית וחופשית, מוציא לפועל תוכניות הפרטה רבות. כך, בתחילת אפריל הממשלה החלה למכור חלק מהחזקותיה בחברת החשמל הלאומית. על פי ספר התקציב, הודו צפויה לגייס 7 מיליארד דולר ממכירת נכסים בשנתיים הקרובות. יחד עם תוכניות הממשלה להגברת ההשקעה בתשתיות, אנו צפויים לראות שיפור בתעשייה המקומית.
אחד המסרים המרכזיים של מודי לקהילה העסקית העולמית, הוא שתחת הנהגתו הודו תהפוך למעצמה תעשייתית, אשר תמשוך השקעות רבות של זרים אל תוך המדינה. עם זאת, האתגרים עדיין רבים, שכן הביורוקרטיה המסובכת של הודו מערימה קשיים ומרחיקה לא מעט משקיעים זרים.
על פי מדד Doing Business של הבנק העולמי, אשר מודד את יעילות הרגולציה והביורוקרטיה, הודו מדורגת במקום ה-142 מתוך 192 מדינות, בין עזה והגדה לבין אוזבקיסטן. זאת ועוד, על מנת שתעשייה תשגשג, נדרשת תשתית ראויה, אך בהודו ישנם לא מעט אזורים, שבהם עצם קיומן של התשתיות מוטל בספק.
בעוד בטווח הקצר הצמיחה בהודו תיתמך מהתנעת הרפורמות, מההשקעה הציבורית, מההפרטה וממחירי הסחורות הנמוכים, הרי בעיית התשתיות תמשיך ללוות את הודו בשנים הבאות, והיא מהווה המגבלה המרכזית למימוש הפוטנציאל שלה בטווח הבינוני. לכן, אנו מצפים לראות השקעה יוצאת דופן בשיפור רמת התשתיות במדינה, ולא פחות חשוב מכך, פישוט התהליכים הביורוקרטיים במדינה. שילוב של פעולות בשני תחומים אלו הוא הקריטי ביותר להפיכתה של הודו לאחת מהכלכלות המבטיחות בעולם.
ערוכה להתמודדות עם שוקי המט"ח
הכלכלה אמנם משתפרת, אם כך, אך המשקיע הנבון ישאל את עצמו, ובצדק, למה להיחשף למדינה שסבלה בשנים האחרונות (כמו שאר השווקים המתעוררים) מתנודתיות חדה כל כך בשוק המט"ח? הרי הודו נחשבת לאחת ממדינות ה-Fragile Five (הודו, ברזיל, אינדונזיה, דרום-אפריקה וטורקיה), שנחשבות למדינות הפגיעות ביותר לזעזועים בשוקי המט"ח העולמיים. במהלך 2013, נזכיר, הודו הייתה אחד השווקים המרכזיים שנפגעו ממהלכי יו"ר הפד האמריקאי דאז, בן ברננקי.
התשובה לחוששים היא, שבניגוד למצבה לפני שנתיים, הודו ערוכה כיום הרבה יותר להתמודדות עם מצבי אי-ודאות בשוקי המט"ח העולמיים. פעולות הממשלה והבנק המרכזי גרמו לירידה חדה בגירעון בחשבון השוטף, והעלאות הריבית תרמו להתייצבות הסביבה האינפלציונית. ביחד עם התאוששות הצמיחה ואמון גדול בממשלה מצד המשקיעים, אין זה מפתיע לראות כיצד המטבע המקומי, הרופי, התחזק משמעותית מול מטבעות מרכזיים בעולם, ושמר על יציבות אל מול הדולר החזק. למעשה, לו היה הדבר תלוי בנו, היינו משמיטים את הודו מקבוצת ה-Fragile Five הלא-מכובדת.
האמון המחודש של המשקיעים בהודו בא לידי ביטוי בזרימת הון אל המדינה, הן בצורה של השקעות ריאליות ישירות והן בצורה של תנועות הון לשוקי ההון שלה. להערכתנו, הודו גם ערוכה כיום להתמודד בצורה מיטבית עם תסריט של עליית ריבית בארה"ב, כך שגם אם תהיה בריחת הון מהשווקים המתעוררים בחזרה אל ארה"ב, הודו תיפגע כיום פחות בהשוואה לשווקים אחרים. לכן, כלכלה שצומחת בקצב של 7%-8%, עם אינפלציה בשליטה ויציבות יחסית במטבע, מהווה בעינינו אפשרות השקעה מעניינת בתקופה זו.
מניה מומלצת: אינפוסיס - סופרמרקט ענק לפתרונות IT
חברת אינפוסיס נוסדה בשנת 1981 בהודו, ונחשבת כיום לאחת מחברות שירותי ה-IT (טכנולוגיות המידע) הגדולות בעולם. החברה, אשר מעסיקה כ-170 אלף עובדים, נסחרת בשווי של 40 מיליארד דולר בקירוב, ובנוסף להיותה חלק ממדדי ה-Sensex וה-Nifty ההודיים, היא נסחרת גם בארה"ב.
אינפוסיס הצליחה למנף את עצמה לאורך השנים באמצעות אחד מפסי הייצור החשובים ביותר של הכלכלה ההודית: מהנדסים ברמה מקצועית גבוהה, דוברי אנגלית, אשר עלות העסקתם נמוכה משמעותית מעלות ההעסקה של מקביליהם המערביים. ההון האנושי הזול סייע לחברה לשפר את יכולותיה המקצועיות, ולהגדיל את נתחי השוק שלה בשווקים העולמיים.
בעולם של היום, פעילותם של ארגונים ממשלתיים ופירמות עסקיות נשענת על מערכות מידע, ולכן קיימת חשיבות מכרעת לאפיון נכון של מערכות המידע המתאימות לארגון וליישום מהיר וחלק של אותו פתרון, תוך כדי צמצום עלויות לארגון.
אינפוסיס היא סופרמרקט ענק לפתרונות IT, המשלבים חומרה ותוכנה. היא עובדת עם הלקוח משלב גיבוש הפתרון ועד לשלב ההטמעה. מאחר שמדובר בחברה ותיקה בעלת ידע מקצועי אדיר, הפועלת בפריסה גלובלית, יש ביכולתה להציע וליישם פתרונות למגוון גדול של תעשיות, ובהן קמעונאות, בריאות, פיננסים, ואף ארגונים ציבוריים.
המודל העסקי, שבו פועלת החברה, מעניק לה יתרון גדול ביחסי ספק-לקוח. התלות של הארגון במערכת המידע הוא גדול, ומעבר לפתרון הניתן על ידי ספק אחר, הוא כרוך בעלות גבוהה; זאת בנוסף לפגיעה אפשרית בפעילות העסקית של החברה בזמן הטמעת מערכת המידע השונה. עקב כך, הלקוח העובד עם חברת אינפוסיס הופך להיות לקוח "שבוי", והדבר מעניק לחברה נראות גבוהה, מאחר שבארגונים גדולים תהליכי הטמעת מערכות מידע הם פרויקטים האורכים מספר שנים.
הסיכון העיקרי לפעילותה העסקית של החברה הוא מערכתי, קרי מיתון עולמי שיגרום לירידה חדה בהוצאת ארגונים על מערכות מידע. סיכון נוסף נגזר מכורח היותה של החברה הודית, מה שמעלה חששות, כי החברה אינה פועלת בשקיפות המאפיינת חברות מערביות. עדות חיה לכך קיבלנו בשנת 2009, עת חברת סאתיים ההודית, שנחשבה באותה תקופה למתחרה המרה של אינפוסיס, עמדה במרכזה של שערורייה חשבונאית. כשנחשפה ההונאה החשבונאית, התברר, כי 3 מיליארד דולר במזומן, שהיו אמורים להיות במאזן החברה, פשוט "מעולם לא היו שם".
כיום נסחרת החברה במכפיל 20, וצמיחת ההכנסות והרווחים בשנים קדימה צפויה להיות דו-ספרתית נמוכה. בהנחה שמדובר בחברה שפועלת בסטנדרטיים מערביים, יש כאן להערכתנו אפשרות לקניית חברת צמיחה במחיר נוח.
* הכותבים הם כלכלן שווקים גלובליים במחלקת המאקרו של פסגות ומנהל תחום מניות חו"ל בפסגות גמל ופנסיה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע
הרופי מציג יציבות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.