לפני ימים אחדים שלחה הממונה על שוק ההון לכל הגופים המוסדיים הוראה "לקיים דיון בוועדות ההשקעה בנושא פיקדונות בנקאיים בעידן של ריבית שלילית, ולהעביר אלינו את פרוטוקולי הדיונים, וכן תוכנית פעולה אסטרטגית לטיפול ביתרות השקל והמט"ח המופקדות כיום בבנקים בארץ ובעולם. זאת, בשים לב לכך שהריביות השקלית והדולרית עלולות גם הן להפוך לשליליות". בכך הציבה הממונה, דורית סלינגר, תמרור - צפוי, מוכר ומתבקש, אבל גם ברור - בנוגע לבעייתיות האדירה שטמונה בריביות הכה נמוכות ששוררות פה ובעולם, עבור כל המשקיעים, ובכללם החוסכים באפיקי החיסכון לטווח ארוך.
הריביות האפסיות, ואף השליליות, בישרו על מציאות חדשה, שהסיטה את מחפשי התשואות החיוביות לאפיקים מסוכנים יחסית, בוודאי יותר מבעבר. יחד עם זאת, בשנים האחרונות הריביות הללו, שמהוות אתגר אמיתי ליצירת ערך עתידי, גם הניבו תשואות חזקות מאוד למשקיעים ולחוסכים, ואפיקי ההשקעה השונים נסקו ותפחו. האם המגמה הזו הגיעה למיצוי? למרות החששות המבוססים לעתיד לקרות, בוודאי אם וכאשר הריביות ישנו כיוון ויתחילו לטפס, נכון להיום הכול עדיין נראה טוב. אפילו טוב מאוד.
מדוע? בחינת התשואות החיוביות הגבוהות שרשמו אפיקי החיסכון לטווח ארוך בישראל ברבעון הראשון של 2015, בהמשך למספר שנים חיוביות שקדמו לו, מלמדת כי הריביות הנמוכות עדיין עובדות לטובת החוסכים. מבדיקת "גלובס" עולה שבשלושת החודשים הראשונים של 2015 רשמו קופות הגמל לתגמולים תשואה נומינלית ברוטו של כ-4.3% בממוצע, בדומה לתשואה שהציגו קרנות ההשתלמות.
הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח רשמו בתקופה זו תשואה ממוצעת של כ-4.5%, בעוד שכל הפוליסות שחברות הביטוח מנהלות בשוקי ההון (ולא כנגד אג"ח מיועדות) הציגו תשואה ממוצעת של כ-4.3%, בעוד שקרנות הפנסיה החדשות המקיפות, ש-30% מנכסיהן הנם באג"ח מיועדות, הציגו תשואה רבעונית של 3.7% "בלבד". למעשה, מדובר בתשואות מצוינות בכל האפיקים הנזכרים, שככל הידוע המשיכו לטפס גם במהלך חודש אפריל, ושאינן משקללות את דמי הניהול שנגבים מהחוסכים.
תשואות טובות גם לפסגות ולאקסלנס
ב-12 החודשים שהסתיימו בתום הרבעון הראשון של 2015 רשמו קופות הגמל לתגמולים תשואה נומינלית ברוטו ממוצעת של כ-7.6%, ואילו קרנות ההשתלמות הציגו תשואה של כ-7.5% בממוצע. השונות בתשואות הגמל וההשתלמות גבוהה מאוד. מצד אחד ישנם גופים שהציגו ב-12 החודשים שהסתיימו במארס השנה תשואה של כ-9%-10%, ומהצד השני ישנם גופים מרכזיים שהציגו באותה התקופה תשואה נמוכה בהרבה, סביב 5%.
מי במובילים? גם בסוף הרבעון הראשון של 2015, המובילים בשוקי קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות הם שני בתי השקעות: אלטשולר שחם וילין לפידות, שבולטים בתשואות, וגם בצבירות, זה זמן.
בסוף הרבעון הראשון של 2015 מובילה את דירוג תשואות קופות הגמל לתגמולים הגדולות, שמנהלות מעל למיליארד שקל בנכסים, קופת גמל ב' של ילין לפידות, עם תשואה של 9.4% ב-12 החודשים האחרונים. בצמוד לה גמל כללי של אלטשולר שחם עם 9.3%, וגדיש כללי - הקופה הגדולה בשוק, בבעלות בית ההשקעות פסגות - מציגה תשואה נאה מאוד של מעל ל-9%. גם אקסלנס מציגה תשואה נאה ביותר - שעומדת על 8.7%.
את התשואה הגבוהה מקרב קופות הגמל לתגמולים במסלולים כלליים, שמנהלות יותר מחצי מיליארד שקל, מציגה קופת גמל גולד של אלטשולר שחם, שאוטוטו חוצה את רף מיליארד השקלים נכסים מנוהלים. גמל גולד הציגה ב-12 החודשים האחרונים תשואה של כ-10.2% - שגבוהה מכל יתר הקופות, הקרנות והחברות שבחנו.
בקרנות ההשתלמות, שוק שמנוהל בצמידות לשוק הגמל לתגמולים - על-ידי אותם מנהלים - התמונה דומה, כאמור. את התשואה הגבוהה ביותר מובילה קרן השתלמות גולד של אלטשולר שחם, עם תשואה של 9.95% ב-12 החודשים האחרונים. אחריה ניצבות השתלמות כללי ב' של ילין לפידות, עם תשואה של כ-9.4%, והשתלמות כללי של אלטשולר שחם, שרשמה תשואה של כ-9.2%. אגב, השתלמות כללי של אלטשולר שחם כבר מנהלת נכסים בהיקף של יותר מ-10 מיליארד שקל, ורק השתלמות כללי של מגדל (בעבר הרחוק קה"ל) עדיין גדולה ממנה במקצת.
אלטשולר שחם: הקטנה בולטת
שוק החיסכון לטווח ארוך מורכב משלושה וחצי אפיקים שונים. האחד הוא הגמל (והחצי הוא ההשתלמות), ואילו השניים הנותרים הם שוקי הפנסיה החדשה וביטוחי המנהלים שמוכרות חברות הביטוח, ושמנוהלים בשוקי ההון (שמוכרים גם כפוליסות המשתתפות ברווחים, על שם הפוליסות שנמכרו בשנים 1992-2003 ושנקראות גם קרן י'). בעוד שהשוק וחצי הראשונים מנוהלים ברובם המכריע על-ידי בתי ההשקעות וקבוצות הביטוח, הרי ששוקי הפנסיה החדשה וביטוחי החיים נשלטים על-ידי קבוצות הביטוח, ובמיוחד חמש הקבוצות הגדולות.
ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו במארס השנה רשמו קרנות הפנסיה המקיפות החדשות תשואה על סך ההשקעות של כ-8% בממוצע. תשואה זו כוללת את התשואה על ההשקעות החופשיות, ואת התשואה שנובעת מרכיב האג"ח המיועדות, שמהוות 30% מנכסיהן, ומנפקות תשואה ריאלית קבועה של 4.86% בחישוב שנתי. בשקלול ההשפעה של מקרי הביטוח על נכסי הקרנות, שמאופיינות בהיותן קרנות לביטוח הדדי, רשמו הקרנות החדשות המקיפות תשואה כוללת של כ-7.7% מאז אפריל 2014. באותה תקופה רשמו הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח תשואה ממוצעת של כ-7.4%.
הקרן עם התשואה הגבוהה ביותר מקרב הקרנות הגדולות - שחולשות כמעט על כל השוק - היא כלל פנסיה - מיטבית-עתודות של כלל ביטוח, שהציגה ב-12 החודשים האחרונים תשואה על סך ההשקעות בשיעור של 8.45%. במקום השני ניצבת הקרן הגדולה בשוק, מבטחים החדשה של מנורה מבטחים, שהציגה תשואה של כ-8.1%. מהצד השני בולטת הקרן השנייה בגודלה בשוק, מגדל מקפת, עם תשואה של 7.3%, שבשקלול ההשפעות הביטוחיות הצטמקה לתשואה כוללת של כ-6.8%.
מקרב הקרנות הבינוניות בולטת קרן מנוף של הראל, עם כ-8% תשואה, ובקטנות בולטת הקרן של בית ההשקעות פסגות.
ההשקעות בשוק הפנסיה מנוהלות באותן חטיבות השקעה שמנהלות את ההשקעות בקבוצות הביטוח, או בבתי ההשקעות.
כך, בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח בולטות השתיים שמובילות גם את הדירוג בפנסיה, אך בחילוף תפקידים. את התשואה הגבוהה בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים מחזיקה מנורה מבטחים, שהציגה ב-12 החודשים האחרונים תשואה של כ-8.4%. אחריה נמצאת כלל ביטוח, שזרוע ניהול ההשקעות שלה עוברת זה זמן מה שינויים רבים - פרסונליים ואחרים. כלל רשמה תשואה של כ-8.2% בשנה האחרונה.
מי צובר ומי ננטש? אלטשולר שחם, ילין לפידות ומיטב דש בראש
להוציא התשואות החיוביות שמגדילות את היקף הנכסים המנוהל בענף, משתנים היקפי הכספים המנוהלים בקופות הגמל לתגמולים של הגופים השונים בעיקר בשל העברות כספים פנים-ענפיות - מגוף אחד לאחר.
בצמרת הגופים שנהנים מזרימת כספים פנימה ניצבת קופת אלטשולר שחם כללי, שרשמה צבירה נטו של יותר מ-1.5 מיליארד שקל ב-12 החודשים האחרונים, ואחריה נמצאות ילין לפידות גמל כללי ב', עם צבירה נטו של 631 מיליון שקל, ומיטב דש גמל כללי, עם צבירה נטו של כ-446 מיליון שקל.
שלוש הגדולות הן הננטשות ביותר
בצד השני, של הקופות הננטשות ביותר, ניצבות שלוש הקופות הגדולות בשוק: עצמה תעוז של הראל, עם צבירה נטו שלילית של כ-518 מיליון שקל, תמר כללי של כלל ביטוח, עם צבירה נטו שלילית של כ-764 מיליון שקל, ופסגות גדיש כללי, עם צבירה נטו שלילית של יותר ממיליארד שקל שיצאו ממנה לקופות אחרות, ובעיקר לתשלומים לעמיתים.
בניגוד לשוק קופות הגמל, שמאופיין בהפקדות בהיקפים נמוכים, קרנות ההשתלמות הן שוק צומח, שנהנה מזרם איתן של כספים מבחוץ. בעוד שבקופות הגמל לתגמולים יש רוב לקופות עם צבירה נטו שלילית, הרי שבהשתלמות התמונה הפוכה.
עיקר הצבירה נטו נרשמה בקרן ההשתלמות הכללית של אלטשולר שחם, שהציגה צבירה נטו של כ-2.7 מיליארד שקל ב-12 החודשים האחרונים. אחריה ניצבת ילין לפידות השתלמות כללי ב', עם צבירה נטו של כ-1.2 מיליארד שקל. אחריהן מיטב דש השתלמות כללי עם צבירה נטו של כ-852 מיליון שקל.
בכל שוק הקופות לתגמולים נרשמה ב-12 החודשים האחרונים צבירה נטו כוללת של מינוס 1.7 מיליארד שקל, בעוד שבקרנות ההשתלמות נרשמה צבירה נטו חיובית של כ-8.8 מיליארד שקל. ומה קרה באותו הזמן בשוק הפיננסי הצומח ביותר? ב-12 החודשים האחרונים רשמו קרנות הפנסיה החדשות המקיפות צבירה נטו מצרפית של כ-21.4 מיליארד שקל.
תשואות קרנות הפנסיה אפריל 2015
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.