בזמן שטבע מצליחה לשכנע את רוב האנליסטים הבולטים, וכנראה גם את בעלי המניות של מיילן, ביצירת הערך הצפויה לחברה מרכישתה על-ידי טבע, יש מי שלא משתכנע. ברנט סונדרס, מנכ"ל חברת התרופות אקטביס, סבור שעסקת טבע-מיילן עלולה דווקא לגרום להשמדת ערך.
סונדרס התראיין אתמול ל"בלומברג" ונשאל על ניסיון ההשתלטות של טבע על מיילן, ועל ניסיון ההשתלטות של מיילן על פריגו. "בדרך כלל השתלטויות עוינות על חברות גלובליות מהוות השמדת ערך. אני מאחל לטבע הצלחה ומאחל למיילן הצלחה בניסיון ההשתלטות העוינת שלה על פריגו, אבל בסופו של יום, העסקים האלה תלויים באנשים, שדואגים לביצועים ולכך שהעסקים ימשיכו לצבור תאוצה ומומנטום ולגלות תרופות חדשות. וכשאתה בסיטואציה של השתלטות עוינת, זה יוצר דם רע", אמר סונדרס. "לוקח שנים להטמיע חברה אחרי דם רע כזה, וכידוע, רוב האינטרגציות נכשלות. לכן, לדעתי, השתלטות עוינת רק מגדילה את הסיכויים לכישלון".
מדובר בדעה של מנכ"ל שמכיר את התעשייה ואת טירוף המיזוגים והרכישות שבה, אך יש לזכור גם כי מדובר במנכ"ל חברה מתחרה, עם אינטרסים שונים משל החברות המעורבות ב"משולש הפארמה". אקטביס, שאותה מנהל סונדרס, השלימה לאחרונה רכישת ענק של חברת אלרגן, יצרנית הבוטוקס, בכ-70 מיליארד דולר. אקטביס שימשה כ"אביר לבן" עבור אלרגן, שחברת Valeant התכוונה להשתלט עליה השתלטות עוינת.
סונדרס נשאל האם יש סיכוי שאקטביס תשמש גם כ'אביר לבן' של מיילן, וענה שזה לא סביר, משום שהפעילות הגנרית של אקטביס נמצאת בפעילות מלאה ואין לה צורך ברכישות גדולות. "בשילוב טבע-מיילן יהיו הרבה חפיפות, ותיתכן השמדת ערך, לא רק מהאופי העוין אלא מהחפיפות", אמר.
"העולם משתנה, וטבע במעמד ייחודי"
בתוך כך, דווח אתמול כי מיילן עשויה לשפר שוב את ההצעה שלה לפריגו, ולהגיש הצעה רביעית במספר אחרי ששלוש הקודמות נדחו על-ידי דירקטוריון פריגו. ההצעה האחרונה - 2.3 מניות מיילן ו-75 דולר במזומן למניית פריגו - משקפת נכון להיום מחיר של כ-240 דולר למניית פריגו, אך מניית מיילן נסחרת במחיר גבוה לאור ניסיון ההשתלטות של טבע עליה. ניסיון ההשתלטות של מיילן על פריגו נתפס כצעד הגנתי מפני רכישתה על-ידי טבע, משום שטבע הבהירה שהצעתה לרכוש את מיילן מותנית בכך שמיילן לא תרכוש את פריגו.
היום (ג') דיבר מנכ"ל טבע, ארז ויגודמן, בכנס IATI Biomed בת"א. ויגודמן לא התייחס ישירות להצעה לרכוש את מיילן, אך דיבר על השינויים הנרחבים שעוברים על התעשייה, והזכיר שבשנה החולפת היו 80 עסקאות מיזוגים ורכישות בתחום התרופות.
"העולם משתנה, והשינוי אינו לינארי", אמר ויגודמן. "חוקי המשחק משתנים, תעשייה אחרי תעשייה. אתה מפספס עיקול אחד במירוץ התחרותי, ומוצא את עצמך מחוץ למשחק".
ויגודמן ציין את חשיבות הבידול, והיכולת למצוא את המקום הייחודי בתעשייה. הוא ציין כמה מגמות שמשנות את כללי המשחק בעולם הפארמה בשנים האחרונות - בהן מגמות דמוגרפיות, שינויים דיגיטליים והתגברות התחרות. ויגודמן העריך שהגל הגדול הבא של שינויים יונע על-ידי השינויים העוברים על המבטחים והממשלות; הידע הרב יותר שיש למטופלים והרצון שלהם להקדיש זמן וכסף כדי להיות בריאים; וכן שינויים בסביבה התחרותית.
בהתייחסו לטבע, אמר ויגודמן כי "בתחילת 2014 פעלנו לצמצם את הפערים, עם רגליים על הקרקע - חיזוק הבסיס העסקי, ניהול חיי המוצרים החשובים, בניית מנועי צמיחה אורגניים - וראש בעננים: בניית עתיד חדש לטבע". לדבריו, ההתקדמות של טבע בכל אחד מהתחומים שצוינו באה לידי ביטוי בתוצאות הפיננסיות וגם במניה, ואלו איפשרו לטבע לסמן "רצפה" לרווח הנקי למניה (5 דולר ב-2016). "זה יאפשר לנו לצמוח מ-2017 ולהאיץ את המומנטום, וכל זה מבוסס רק על צעדים אורגניים".
ויגודמן ציין בנוסף כי חיזוק הבסיס העסקי של טבע יאפשר לה גם לבצע רכישות. "טבע נמצאת במעמד ייחודי בתעשייה, עם יכולות בגנריקה ובתרופות מקוריות. השילוב בין שני העולמות הוא הזדמנות ייחודית עבורנו. אנחנו משנים את המודל העסקי של טבע, צעד אחרי צעד", אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.