קרן טריוונ'צרס גייסה 70 מיליון דולר לטובת השקעות בתחום הרפואה

קרן טריוונ'צרס (triVentures) סיימה לגייס 70 מיליון דולר והיא עשויה להגדיל את הסבב ל-100 מיליון דולר. את הקרן מנהלים מיכל גבע, ד"ר פיטר פיצג'רלד וד"ר מרטין ליאון. בכוונת הקרן להשקיע כמחצית מהסכום במיכשור רפואי קלאסי ואת החצי השני ברפואה דיגיטלית. עד כה הקרן ביצעה בעיקר השקעות בחברות בשלבים מוקדמים, וכעת היא תשקיע גם בשלבים מאוחרים יותר.

רשימת המשקיעים בקרן כוללת את ג'ונסון אנד ג'ונסון, אבוט, מדטרוניק, ו-וולקנו אשר השקיעו גם בקרן הקודמת וכן גורמים כמו Thoratec שעוסקת בתחום משאבות לטיפול באי ספיקת לב, קרדינל הלת' שהיא חברה מובילה באספקת ציוד רפואי לבתי חולים, רשת בתי החולים Intermountain Health וחברת מוצרי הצריכה האלקטרוניים ניקון, חברת שיווק ציוד רפואי הודית וחמישה יזמי מיכשור רפואי מובילים מסין.

טריונצ'רס הוקמה ב-2009 ופעלה כקרן קטנה יחסית בתחום המכשור הרפואי, בהיקף של 30 מיליון דולר. בזכות הקשרים של שני הקרדיולוגים הבכירים המעורבים בה, היא הצליחה להשיג השקעות מהתאגידים הגדולים בתחום המכשור הרפואי.

אקזיט אחד שביצעה הקרן עד כה כבר החזיר לה את ההשקעה בקרן הראשונה. מדובר בחברת אפיקה שפיתחה שתל ללב ונרכשה על ידי Thpratec. טריונצ'רס השקיעה בחברה 6 מיליון דולר והחזיקה בה 30% כשהיא נמכרה תמורת 75 מיליון דולר.

גבע התייחסה היום לגיוס ואמרה כי "בתחום הבריאות הדיגיטלית ביצענו עד כה שתי השקעות ובשנים האחרונות אנחנו בונים אקוסיסטם סביב התחום המתחדש הזה. הדינמיקה של השוק הזה מאוד שונה, היזמים והמשקיעים והגורמים האסטרטגיים הם לא תמיד אותם השחקנים כמו במכשור רפואי, הקצב אחר וקהל היעד הוא אחר".

לגבי תחום המכשור הרפואי הקלאסי מסבירה גבע כי שילוב של משקיעות כגון חברת הפצה רב תחומית ורשת בתי חולים, הוא הגיוני בשל השינויים במערכת הבריאות האמריקנית, שבגללן החלטות רבות עוברות מן הרופאים למנהלי הרכש. "אחד האתגרים בהבאת מוצרים רפואיים מרעיון עד השוק הוא לא רק רגולציה ושיפוי ביטוחי, אלא גם אינטגרציה של המוצר עם הקיים בשוק, והמשקיעים בקרן מאוד עוזרים לנו בזה", היא אומרת.

כבר לא רואים בארץ קרנות מכשור רפואי בגודל של 70-100 מיליון דולר. המודל הזה לא כל כך הצליח בשנים האחרונות.

גבע: "זו אחת הסיבות למודל המשולב. למרבה הצער אין היום הרבה כסף זמין לתחום המכשור הרפואי הקלאסי, למרות שיש בו עדיין המון הזדמנויות. המחירים הם לא בועתיים, אבל זה נכון גם לאקזיטים וגם להשקעות שלנו, ולכן זה מתאזן". לעומת זאת בדיגיטל, היא אומרת, השוק יותר חם ולכן התמחור גבוה יותר.

פיצג'רלד הוסיף כי: "ההחזרים של תחום הבריאות בממוצע ד יציבים וטובים ב-20 שנה האחרונות, אבל השוק מתלהב יותר מתעשיות חדשות. יש רק אובר (Uber) אחת ואילו למכשור רפואי יש יכולת לחדש תעשיות רבות. בבריאות הדיגיטלית יש מודלים עסקיים שלא היו בעבר ושדות חדשים לפעול בהם בתחום הבריאות. ישראל היא מקום מצוין לעשות בו פיילוט למוצרים כאלה, כמו ש-Waze עשו".

ההשקעה הראשונה של הקרן החדשה היא בחברה EyeOn. חברה מחממת ואן ליר, שמפתחת עדשות מגע לטיפול בבצקות בעין.